top of page
IDEGRENDSZER MOTÍVUM.png

VISELKEDÉS, IDEGRENDSZER

IDEGRENDSZER logo lovas.png

Az idegrendszert támogató és a viselkedést, kedélyállapotot kedvezően befolyásoló gyógynövényeink az alábbi betegségek és problémák esetén segítik a lovak egészségének helyreállítását:

A legtöbb lónál időnként előfordul, hogy az ember vagy saját környezete számára veszélyesen viselkedik, vagy vannak nehezebben kezelhető pillanatai.

 

Még mindig alig ismert tény, hogy egy ló állandósult domináns viselkedése majdnem annyira megbetegítő hatású, mint pl. a penészes takarmány. A rangsorelső szerep állandó készenlétben tartja az állatot, ami szinte állandó stresszhormon termelődéssel jár. Ez óriási teher a májnak és a mellékvesének, ami viszont gyógynövényekkel jelentős részben korrigálható.

Különösen versenylovaknál gyakori ez a készenléti beállítottság, melyre a lovas többnyire a megfeszült, kemény izomzatból nagy bizonyossággal következtethet. Az ijedezések ön- és közveszélyesek lehetnek, az állandósult félelem szintén nagy stresszfaktor, és akár félelmi agresszióba is átcsaphat.

 

Az alvási zavarok (igen, lovaknál is van ilyen!) fejfájást, mogorva, antiszociális, ingerlékeny viselkedést okozhatnak. Végül a bokszfogság nehéz terhének viselése említendő még a gyógynövényekkel kezelhető problémák között.

bottom of page