top of page
SZEMMOTÍVUM.png

SZEM, LÁTÁS

SZEM logo lovas.png

A szemek egészséges felépülését és működését támogató gyógynövényeink az alábbi betegségek és problémák esetén segíthetik lovad egészségének helyreállítását.

A szemek esetében gyakori tünet lehet a könnyezés, a nyálkahártya gyulladása, bevörösödése, valamint a különféle hályogok képződése. Ez akár havi vaksághoz (uveitis, ERU) is vezethet.

A lovasok megfigyelhetnek kékes elszíneződést a szemen, amit többnyire  a megemelkedett szemnyomás is okozhat. Ennek hátterében szisztémás gyulladásos folyamatok is állhatnak.

Nagyobb dózisú szteroid vagy nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek, illetve féreghajtó alkalmazását követően bevörösödhet a ló szeme, ami májzavarokra utal - hasonlóan az árnyékvaksághoz.

A tavaszi allergia jellemző tünete a könnyezés, vízszerű orrfolyással és esetenként fejrázással (head-shaking) társulva.

A fenti esetekben - a maradandó hályogok és a nagyon súlyos, előrehaladott uveitis (ERU) esetét leszámítva - a gyógynövények hatékonyan lépnek fel a problémák ellen, de minden esetben ki kell szűrni idegen test jelenlétét.

bottom of page