A vízhiányos állapot jelei

A dehidratációnak több fokozata van, fontos ezeket felismerni! A maximális szint a kiszáradás, amit több napos folyadékhiány idéz elő. Gyakoribb nyáron és télen. Olvasd el rövid cikkünkből, hogyan előzheted meg, és mi a teendő, ha már kialakult!


Jelek, melyek vízhiányos belső állapotra utalnak:

  • a vizelet színe sötétsárga, esetleg erősen büdös és sűrű állagú (ez húgyúti fertőzés miatt is lehet)

  • kemény trágyagombócok a bokszban, karámban (nem kiszáradt vagy megfagyott)

  • mozgás elején többször ürít a ló, kisebb adagokat (enyhe bélsárpangás)

  • súlyos bélsárpangás

  • a bőrt két ujjal a ló nyakán összecsípve: ha lassan húzódik vissza, ráncos marad, akkor ez a dehidratáció jele lehet

  • száraz, sprőd szőrzet, hosszú szőrök (hosszabb ideje fennálló folyadékhiány, de lehet ásványi anyag hiány, zsíranyagcsere zavar is)

  • a száraz, repedező paták inkább a gyenge zsíremésztésre, ásványi anyag hiányra utalnak

  • a nyál sűrű, ragacsos, kevés

  • a nyelv száraz, súlyos esetben erősen berepedezett


Erősen dehidratált lónak infúziót ad az állatorvos. Nagy teljesítményt végző lovak (pl. távlovak, military vagy ugrólovak, fogatlovak) számára fontos az elektrolitok pótlása, ha sokat izzadnak, ami segíti a folyadék-háztartásukat is.


Ha a ló nem iszik szívesen, akkor - ízlésétől függően- kevés citromlével vagy szőlőcukorral ízesíthetjük ivóvizét. Fontos, hogy MINDIG és KORLÁTLANUL álljon víz az álla rendelkezésére. A víz tisztasága is kiemelten fontos: az algás víz mérgező, csakúgy, mint a nitrátos vagy baktériumokkal fertőzött (nem bevizsgált) víz.


Sem pocsolyából, sem csatornából NE engedjük a lovat inni, mert bélféreg petéket, baktériumokat, műtrágya maradványt, gépolaj vagy nehézfém szennyeződést vehet fel a vízzel!

A fentiek terhelik a májat, a veséket és a beleket, továbbá mérgező hatásuk is lehet. Kis mennyiségben fogyasztva nem biztos, hogy azonnal észrevehető tüneteket okoznak, de a máj- és a vesefunkciók csökkenését, illetve kisebb-nagyobb fokú bélgyulladást, diszbiózist okozhatnak.


Ha a ló már ezekre a szennyezett ivási lehetőségekre fanyalodik, akkor valószínűleg a dehidratáció egyik fázisában van. Inkább vigyünk magunkkal műanyag palackban vizet a túrára, és kézből kínáljuk meg, ahelyett, hogy pocsolyából itatnánk.


Gyakori tévhit, hogy a felhevült lovat hideg vízzel itatva, leforrázhatjuk az állatot.

A hideg víz "torokgyulladást okozhat", ami valójában a garatot érinti, de lovaknál ez egyáltalán nem jellemző. A szájüregből a nyelőcsőbe lezúduló jéghideg víz nem érintkezik az orrüregbe nyíló légutakkal, tehát anatómiailag alaptalan feltevés, hogy a hideg víztől lesz kehes egy ló. A túldolgoztatás és az allergia valóban kehességhez vezethet, de a hideg vízzel itatás NEM!


Azonban munka után várjuk meg, míg visszaáll a ló légzésszáma, ugyanis a lihegő, levegőért kapkodó ló, félrenyelheti a vizet. A félrenyelés tüdőgyulladást, s ezzel később akár kehességet is okozhat. Ily módon tehát mégis a hideg víz okozza a kehességet, de csak akkor, ha félrenyeli a ló - ez tipikus példája annak, amikor egy megfigyelést az emberi fantázia kiszínez, majd tévesen rögzül a köztudatban.


Hosszabb túrára induláskor biztosítsunk elegendő vizet a lónak, és kerüljük a patakból, csatornából, pocsolyából itatást. Pótoljuk a lónak az izzadással elvesztett elektrolitot, és nagy szomjúság esetén inkább savanykás almával kínáljuk a lovat, míg tiszta vízhez nem jutunk.


Ne felejtsük otthon a ló saját itatóvödrét, ami megkönnyíti a víz vételezését, de akár járványügyi szempontból sem elhanyagolható tényező.


Az emésztést javító gyógynövények jó hatással vannak a bélflórára, és ezzel, közvetve, a szervezet folyadékháztartását is segítik. Ezek etetése folyamatosan vagy hosszabb kúrák során javasolt, hogy kiegyenlített, elnyújtott hatásuk érvényesüljön.


A kínai orvoslás a mellső patákon elöl, középen húzódó vastag, pártaszélig tartó patarepedés esetén a hő- és folyadékháztartás egyensúlytalanságára gyanakszik. Ezt a lovon fellelhető egyéb "jelek" megerősíthetik.Írd meg véleményedet, tapasztalataidat, de akár kérdezhetsz is tőlünk a fitocavallo@gmail.com címen!


Lektorálta:

szöveg - Dr. Bába András állatorvos, www.polequi.hu;

ábra- Dr. Kutasi Orsolya állatorvos, egyetemi tanár

Köszönöm a lektorálást!


#víz #folyadék #dehidratáció #lovak #kiszáradás

508 megtekintés