Vérszegénység, kevésvérűség, ünnepi betegség

A vérrel kapcsolatos elváltozások kezelésében a gyógynövények csak kiegészítő szerepet kaphatnak, de sajnos sokszor esély sincs erre, mivel az állat bizonyos betegségeket túl sem él. Ha korlátozottan is, de vannak lehetőségek a vér összetételét vagy termelődését kedvező irányba befolyásolni gyógynövényekkel.


A lovak fertőző kevésvérűségét (nevezik még ló-aidsnek, mocsárláznak is) egy retrovírus okozza, mely világszerte előfordul, de az embert nem betegíti meg. A lappangási idő 1 hét vagy akár 3 hónap is lehet. Az ebben az időszakban levett vérminta eredménye nem biztos, hogy kimutatja a fertőzést!


Ritkán már a betegség kezdetén heveny, lázas tünetek lépnek fel, mely korai elhullással jár. Többnyire azonban elhúzódó lefolyású, többhavonta ismétlődő lázas rohamok, vérszegénység, gyengeség és testszerte jelentkező ödéma (vizenyős duzzanat) figyelhető meg a beteg állatokon.  


Mivel a fertőzött állatok nem gyógyulnak meg, továbbá a tünetmentes időszakokban is ürítik a vírust, ezzel fertőzve a még egészséges társaikat, így egészen az életük végéig veszélyt jelentenek környezetükre.


Magyarországon bejelentési kötelezettség alá tartozik a betegség, ami azt jelenti, hogy az állattartó köteles jelezni a szolgáltató vagy a hatósági állatorvos felé, ha lován a betegség tüneteit észleli. sajnos védőoltás, vagy egyéb gyógymód a betegség ellen jelen tudományos álláspont szerint nincs. A fertőzött lovakra eutanázia vár.


Soha ne utaztassuk lovunkat érvényes vérteszt nélkül! Olyan helyre sose vigyük őt, ahol a lovarda nem gondoskodik arról, hogy csak érvényes (és negatív) laborlelettel lehessen lovat bevinni a területére!


Nem fertőző vérszegénység (anémia)


Az anémia vagy vérszegénység nem egy önálló betegség, ugyanakkor nem csak egy kórjelző tünet. Egész pontosan a vérben keringő vörösvérsejtek és/vagy hemoglobin lecsökkent számát jelenti.  


A leggyakoribb, anémiát (vérszegénységet) kiváltó okok:

 • traumához kapcsolódó vérveszteség, például egy balesetben, ami belső vagy külső vérzést okoz

 • immun-közvetített betegség, amelynek hatására az állat immunrendszere megtámadja a vörösvértesteket

 • belső gyomor-bélrendszeri (GI) vérzés, amely betegségből, gyulladásból vagy gyógyszer-túlhasználatból, például nem szteroid gyulladáscsökkentő szerek (NSAID) elhúzódó vagy túladagolással járó használatából származik

 • fertőző betegségek (pl. kutyánál Szopornyica)

 • kullancs által okozott betegségek (pl. Ehrlichiosis, Babesiosis)

 • vérveszteség a paraziták fertőzéséből (férgesség)

 • pajzsmirigy-alulműködés

 • Cushing-kór

 • toxinok, például patkányméreg vagy ólomméreg

 • rákos, daganatos betegségek

 • krónikus betegségek, amelyek befolyásolják vagy elnyomják a vörösvértest-termelést

 • vesebetegség

 • csontvelő-betegség

 • vörösvérsejt-termelést befolyásoló gyógyszereknek való kitettség


A vashiány is okozhat anémiát, de a lovakban ez egyáltalán nem jellemző.

Az anémia tünetei

 • halvány nyálkahártyák

 • sápadt bőr

 • fáradékonyság

 • általános gyengeség

 • állóképesség romlása

 • idővel korpás, száraz bőr, erősen töredező paták

A beteg állat kezelése gyógyszeresen történik, és akár hónapokon át is tarthat. Ha a ló kritikus állapotban van, akkor vérátömlesztésre is szükség lehet.


Természetesen az elsődleges kezelésről az állatorvos gondoskodik, de az emésztésre ható növények segítenek a vérképzésben, ezzel segítik helyreállítani az állat erejét, teljesítőképességét.

„Vérképzést segítő”, régen vértáplálónak is nevezett táplálék- és gyógynövények kúraszerű etetése gyorsítja a felépülést.  Az egyik legismertebb csalán, de önmagában nem elég.


Ünnepi betegség

Lovaknál jól ismert az izomszövet-széteséssel járó, ún. ünnepi betegség. Nem kizárólag a pihenőre állított, majd hirtelen „elővett” lovakat érinti, de többnyire igen.


Az izomzat sérül minden fizikai terhelés során, mely egy bizonyos határig természetes. Enyhe esetben csak izomlázat, izomfájdalmat, izomgyulladást okoz.


Azonban túlterhelésnél az izomszövet szétesése (rhabdomyolysis) során az izomzatban az oxigén tárolója, a hemoglobinhoz hasonló mioglobin is nagy mennyiségben kerül be a vérbe.


Az izomzat szétesésekor a vérbe kerülő mioglobin gyorsan és könnyen károsíthatja a vesét, ami akut vese elégtelenséget eredményezhet.  

Nem hemoglobin, hanem mioglobin!

A hemoglobin a vér alkotója, míg a mioglobin az izomban található egység.

Mindkettő az oxigén anyagcserében vesz részt.


A hirtelen, túl gyorsan bevezetett, az addiginál lényegesen megterhelőbb fizikai aktivitás az esettanulmányok szerint edzetlen és edzett lovaknál egyaránt nagymérvű izomlázat, izomduzzanatot, sötétbarna vizeletet és akár a vizelettermelés teljes megszűnését eredményezheti.


Edzetlen lovakban a probléma fokozottabban jelentkezik.


Amennyiben az állat túléli, az állatorvosi kezelést követően hasznos rehabilitációt segítő és májvédő gyógynövényekkel rásegíteni a felépülésére (REHA+RELAMUS+HEPA receptek kombinációjával).

Írd meg véleményedet, tapasztalataidat, de akár kérdezhetsz is tőlünk a fitocavallo@gmail.com címen!


#vérszegénység #anémia #ünnepibetegség #izom #izomszétesés #rhabdomyolysis #vashiány

205 megtekintés