Vérfolt a ló patáján

Alapvetően kétféle módon jelenhet meg. Egyik esetben mechanikus oka van (zúzódás, nyomás, ütődés), a másik esetben kémiai szennyezés miatt alakul ki (pl. ammóniával terhelt trágyalében sokat áll a ló). Gyógynövényekkel a pataszaru megerősítése az elsődleges cél, amelyhez az anyagcserére kell hatni.


Klasszikus a „kőnyomás” esete: az érzékeny talpú ló kőre vagy kemény tárgyra lép, és zúzódás keletkezik a patalpon. Ebből akár patatályog is kialakulhat a belső részeken.


Vérfolt keletkezhet a patán akkor is, ha a patkolás nem sikerül jól, esetleg túl szűk a patkóvas, és a pataszövetet emiatt erős nyomás éri.  

A gyógynövényekkel a kőnyomásra hajlamos patalp szarujának megerősítése a cél, ahogyan a töredező paták gyógynövényes kezelése esetében is, hogy ellenállóbbá váljon a külső, patákra ható erők ellen.  


A másik eset, amiért megjelenhetnek vérfoltok, rózsaszín elszíneződések a patán, nem csak a talpon, az a pataszövet kémiai anyagok miatti károsodása. A pigmenthiányos lábvégek patáin jobban láthatók a vérfoltok, de ez nem jelenti azt, hogy a palaszürke paták védettebbek lennének.  


Amikor egy ló sokat áll ammóniás trágyalében vagy mélyalomban, akkor az ammónia, mely mérgező lúggá alakul nedves közegben, valamekkora mértékben felszívódik a pata pórusain keresztül, még könnyebben a fehér vonal vagy meglévő szarurepedés nyílásain át.


Azonnali súlyos elváltozást ritkán okoz, de sejtroncsoló hatása miatt bevérzéseket okozhat, illetve tönkreteszi a pataszövetet, amin a későbbiekben könnyen megtelepszenek kórokozók, így felléphet akár gombás/bakteriális fertőzés, de akár rákos elváltozás is kialakulhat.  


Gyógynövényekkel a pataszövet megerősítése mellett a méregtelenítés/salaktalanítás is nagyon fontos teendő. Mindez természetesen akkor lesz hatékony beavatkozás, ha a tartási körülményeken is változtatnak.

Írd meg véleményedet, tapasztalataidat, de akár kérdezhetsz is tőlünk a fitocavallo@gmail.com címen!


Köszönet a lektorálásáért Dr. Bába András lóspecialista állatorvosnak (www.polequi.hu)!

51 megtekintés