Vemhes vagy csikós kanca patairha-gyulladása

Vemhes kancák nagyon kevés gyógyszert kaphatnak a leendő csikó miatt, azonban egy patairha-gyulladás súlyos és akár életveszélyes betegség. Egyes gyógynövények a vemhesség alatt is etethetők, és segítik a beteg kancát a felépülésben, vagy lassítják a betegség kifejlődését, akadályozzák az állapotromlást.   Nagy csodát a vemhes kancával etetett gyógynövényektől nem várhatunk, de jelentős segítséget jelenthetnek abban, hogy talpon maradjon a kanca.    


A patairha-gyulladásnak több oka is lehet: ezeket figyelembe kell venni a vemhes kanca tartása és takarmányozása során!


1. hormonális (szteroidokkal nem kezelhető) ok

  • hajlamosító tényező az inzulin magas szintje a vérben: metabolikus szindróma, Cushing-kór, kortikoszteroid gyógyszerek, elhízás, mozgáshiány, takarmányban nagy arányú szénhidrát és keményítő miatt.


2. anyagcsere-zavar (leggyakoribb) jellegű ok

  • szénhidrát túletetés: gyorsan lebomló „cukrok” a sarjfűben, cukorrépa túletetés, beZABálás, árpa helytelen etetése

  • ritkán fehérje túletetés: lucerna, egyéb pillangós több, mint 30%-os aránya a takarmányban (a glükoneogenesis és az ammóniatúlterhelés miatt lehetséges, főleg Cushingos és csökkent májfunkciójú lovakban)

  • mérgezés (növényi, takarmány, penészgomba toxin)

  • bélflóra-diszbiózis: az elpusztult Gram negatív baktériumok széteséséből származó ún. endotoxinok vérrögöket képeznek, melyek gátolják a pata keringését (drasztikus antibiotikum kezelés, bélfertőzés, vastagbélacidózis, súlyos kólika miatt léphet fel tömeges baktériumpusztulás a belekben)


3. gyulladás és szövetelhalás a testben

  • pl. nehéz ellés, magzatburok visszamaradás, méh- vagy krónikus bélgyulladás miatt. Itt is az endotoxinoké a főszerep.


4. mechanikai trauma

  • alulról érkező erős ütődés, rázkódás, kemény talajon túldolgoztatás

  • "túlkörmölés", elvékonyított patatalp, amelynél akár a betonon sétálás is kiváltja a gyulladást

  • nem megfelelően felnyitott, kezelt patatályog 


Mindig az októl függően érdemes kezelni a betegséget. Frissen ellett kancáknál gyakori, hogy a betegség oka az, hogy gyulladás és szövetelhalás történik a testben. Tipikusan ilyen a nehéz ellés, a magzatburok visszamaradása, illetve a méh- vagy a belek krónikus gyulladása.


Noha ilyenkor már nem vemhes a kanca, a csikó miatt még mindig korlátozottabb a gyógyszeres beavatkozás lehetősége, így különösen fontos, hogy megfelelő gyógynövényeket is kapjon a kanca az állatorvosi kezelés kiegészítésére!   


Bővebb leírás erről a betegségről a patairha-gyulladás blogbejegyzésnél található. Anyagcsere eredetű okok esetén a takarmány újragondolása kiemelten fontos.


A kanca krónikus patairha-gyulladásra való hajlama esetén az ellést követő 3.-4. hónaptól az anyagcserét javító gyógynövények kúraszerű, elhúzódó, ismételt etetése nagy eséllyel akadályozza meg a kiújulást, állapotromlást.

Írd meg véleményedet, tapasztalataidat, de akár kérdezhetsz is tőlünk a fitocavallo@gmail.com címen!


Köszönet a lektorálásáért Dr. Bába András lóspecialista állatorvosnak (www.polequi.hu)!

141 megtekintés