top of page

Vastagbél acidózis lovakban

Intenzíven takarmányozott sport- és versenylovak körében gyakori probléma, ami nem feltétlenül múlik el attól, hogy a ló befejezte a versenyzést. Mint minden mérgezésnek, ennek is több fokozata lehet. Amíg enyhe mértékű, addig a bélnedv folyatás, a teljesítményromlás vagy levertség és az enyhe kólikázgatás a fő tünetek. Súlyos esetben a ló életét követelő patairha-gyulladás is bekövetkezhet.


Miért alakul ki?

A ló gyomrának kapacitása viszonylag kicsi. Emésztőrendszere elsősorban a folyamatos fűevésre alakult ki, nem a magok - nagy adagú - emésztésére.

A legtöbb sport- és versenyló étrendje jelentős mennyiségű abrakot tartalmaz, hiszen ebben van megfelelő mennyiségű tápanyag a csúcsteljesítményhez. A vékonybél azonban nem képes a sok, keményítőben gazdag abrakmagot egyszerre megemészteni.


Amikor hirtelen, nagy mennyiségű abrakot kap a ló, akkor a keményítő hirtelen nem képes megemésztődni a vékonybélben, hanem félig emésztetlenül továbbjut a vastagbélbe.


A vastagbél bélflóráját alkotó hasznos bélbaktériumok egy részének ez a hirtelen beömlő keményítő gazdag tápanyagforrást jelent. Ezek az ún. tejsavtermelő baktériumok (Lactobacillusok) elszaporodnak a keményítőn, aminek több következménye is van.


Egyrészt az addigi bélflóregyensúly felborul, ami nagyon káros a ló immun- és idegrendszerére nézve is. Másrészt a felszaporodott tejsavtermelő baktériumok anyagcsereterméke, a tejsav túlzottan savas irányba tolja el a vakbél és a vastagbél kémhatását.


A savasodást más néven acidózisnak nevezik.

A vastagbél elsavasodása miatt felborul a bélflóra egyensúlya, aminek következménye a tömeges baktériumpusztulás - hasonlóan egy drasztikus antibiotikum-kezeléshez.


Az elpusztult baktériumokból endo- és exotoxinok is felszabadulnak, melyek a bél-nyálkahártyát irritálják, gyulladásba hozzák, amitől annak áteresztőképessége megváltozik.


A bélnyálkahártya-gyulladás egyik enyhe következménye a bélnedv-folyatás, míg súlyosabb esetben az endotoxinok átjutnak a vérbe, és az immunrendszer egész testet érintő közvetítésével a paták vérereinek működését károsítva patairha-gyulladást okoznak (A mechanizmus nem teljesen tisztázott, de megfigyelhető, hogy az inzulinhoz köze van. Az inzulinrezisztencia egyik következménye szintén patairha-gyulladás.)


Az elpusztult baktériumokból felszabadult mérgező hatású anyagok (endotoxinok) a vérbe kerülve előidézhetnek enyhe kólikát, hasmenést is, de enyhébb terhelésnél - például galopplovaknál - a ló étvágytalansága, válogatóssága jelezheti a problémát.


Ha az abrakot csak reggelre eszi meg a csikó, kapjon több szénát, osszuk el több részletre az abrakot, az energiapótlást részben érdemes olajokkal megoldani, és egyen emésztést segítő, illetve gyomor- és bélnyálkahártyát védő gyógynövényeket!

 

Írd meg véleményedet, tapasztalataidat, de akár kérdezhetsz is tőlünk a fitocavallo@gmail.com címen!


#belek #vastagbél #savasodás #acidózis #patairhagyulladás #inzulin #metabolikus #endotoxin

763 megtekintés
bottom of page