Túlsúly lovaknál -oka, kezelése

Nem csak az okozza, hogy egyszerűen túl sok a takarmánnyal bevitt kalória, és ehhez képest túl kevés az izommunkával és anyagcserével elégetett energia. Gyakran a zsíranyagcsere és a hormonháztartás zavarának eredménye az elhízás. Emiatt a túlsúly egyfajta betegségnek tekinthető. Gyógynövényekkel a kiegészítő kezelésben sokat tehetünk, de önmagában a fitoterápia nem elég.


Korábban azt gondolták, hogy a zsírszövet mindössze egy raktár a felesleg felhalmozására. Ma már tudjuk, hogy a lovon található kóros zsírdepók sejtjei aktívak, és szöveti gyulladáskeltő anyagokat termelnek, amivel hozzájárulnak a szervezetben kialakuló gyulladásokhoz.


Az immunrendszer állandó zavarása miatt növekszik az allergiahajlam az elhízott lovakban, és magas a patairha-gyulladás kockázata is.  

Általános probléma, hogy a túlsúlyos lovat esztétikai szempontból kívánatosnak tartják egyesek, de semmiképpen sem olyannak, amelyre súlyos betegségek egész sora várakozik. Nyilván szubjektív, hogy ki mit tart kövérnek, de ha megértjük, hogy mi zajlik a zsírszövetben, kritikusabbá válunk a lovon lévő kóros zsírlerakódásokkal.  


Ezek felismeréséhez a kondícióbecslés módszerét használhatjuk. A becslést nem csak szemmel végezzük: kezünkkel megnyomjuk a ló testét, és ez alapján különböztetjük meg a vízből álló ödémát a zsírdepótól. A zsírszövet tömött, kemény. Nyomásra alig süpped be. Ha a ló hasának, oldalának, farának tapintása során nyomásra könnyen bemélyednek ujjaink, majd hamar visszatelítődik a benyomódás, akkor ez vizet jelez a bőr alatti kötőszövetben.  


A szervezet a felhalmozódott káros sejtanyagcsere termékeket átmenetileg kiveszi a vérből, és a kötőszövetben tárolja. Többnyire savas karakterű anyagok, így ezek átmeneti semlegesítésére vizet tart vissza a kötőszövetben. Ezt hívják a kötőszövet elsavasodásának (látens szöveti acidózis), ami bőr alatti ödémák kialakulásával jár.  


Látszatra valóban könnyű összetéveszteni a zsírszövettel, és az is igaz, hogy gyakran az elzsírosodás és a vizesedés együtt jár. Az anyagcserét segítő gyógynövényes kúrával látványos változás érhető el, akár néhány hét alatt is, ha megfelelő módon változtatnak a ló életmódján és takarmányozásán.  


Az elhízás következményei:


Az elhízás hátterében gyakran áll az ún. leptin és inzulin hormonokra kialakult rezisztencia. Még akár pajzsmirigy-alulműködés is meghúzódhat, ezért érdemes alaposan kivizsgáltatni a túlsúlyos lovat az állatorvossal.    

Fogyókúra


A fogyókúra nem veszélytelen. Ha koplalni kezd az elhízott ló, akkor anyagcseréje átáll egy másik üzemmódra, és a máj ketontestek előállításával nyer energiát az életfenntartáshoz. Ez a ketózis vagy vérzsírbetegség halálos is lehet. Soha nem éheztessük tehát a lovat, mert enyhébb esetben is a gyomorfekélyt kockáztatjuk.  


A mozgatás a másik kritikus pont. Fontos a túlsúlyos ló számára a rendszeres mozgási lehetőség biztosítása, de nem elég kitenni a karámba. Szükséges a célzott zsírégetés, amihez fehérjebevitelre és nem megerőltető, de kitartó izommunkára van szükség. Túlsúllyal nem lehet bármit "sportolni", ugyanis az ízületek, szalagok és inak roppant gyorsan lesérülhetnek. A szívet sem szabad túlerőltetni.  


Túlsúlyos lovak etetése


Aranyszabály, hogy az alaptakarmányuk a széna, azon belül is nagy részaránnyal nehezen emészthető rostok. Minden könnyen felszívódó szénhidrát (abrak, sarjfű, melasz, gyümölcs) szigorúan kerülendő. Kapjanak minden nap anyagcserét támogató gyógynövényeket is, melyek részben a szénhidrát-háztartásra hatnak.


Az alábbi fontos szabályokat tartsuk be:

  • nem szabad őket koplaltatni (a gyomorfekély és a ketogén anyagcsere-folyamatok miatt)

  • ne hagyjuk őket ad libitum szénát enni (legfeljebb evéslassítóval)

  • ne abrakoltassunk (legfeljebb minimális korpa vízzel és gyógynövénnyel)

  • csak evéslassítóval (slow feeder) kaphatnak szénát

  • a napi szénadagot több kisebb részletre, egész napra elosztva kapják meg

  • szalmás almolást hanyagoljuk (a forgács penészmentes, kevésbé allergén)

  • tavaszi, dús, zöld sarjfűre SOHA ne engedjük ki legelni (patairha-gyulladás veszélye miatt)

  • másodkaszálású szénát válasszunk nekik (ez már kisebb tápértékű, több benne a nehezen emészthető rost)

  • a szénát evés előtt fél órára vízbe áztatva, kilúgozzuk azt, így a könnyen oldható tápanyagok eltűnnek, diétásabb lesz a széna

Írd meg véleményedet, tapasztalataidat, de akár kérdezhetsz is tőlünk a fitocavallo@gmail.com címen!


#túlsúly #elhízás #kövér #zsír #inzulin #anyagcsere #fogyás #diéta #kondíció

235 megtekintés