Tiszavirág: ínsérülés és bokszfogság

Fogadjátok szeretettel Sulymosi Zsuzsa és 12 éves Furioso kancájának, Tiszavirágnak a beszámolóját! Ínsérülés rehabilitációjára a FitoCavallo TENDOR-D és a nyugtató STRESS, míg a foghúzás utáni rehabilitációra a SINU PLUS gyógynövény-keveréket kapja/kapta a ló. A bokszfogság eltűrésében és az inak felépülésében, gyógyulásában nagy segítséget jelentenek neki a gyógynövényeink."A lovamat 2020. májusában vásároltam egy lovasiskolából, ahol 5 éven keresztül volt iskolaló. 2020. július végén egy terep alkalmával meghúzódtak az inak: a jobb hátsó lábán jobban, a bal hátsón kevésbé.


Kezdetben egyszerű rándulásnak hittük, de mivel 2 hét pihentetésre sem jött helyre, és a ló sántaságot mutatott a jobb hátsó lábára, így ultrahanggal lett ellenőrizve. A vizsgálat kimutatta, hogy mindkét hátsó lábán az ujjhajlító inak a kapocscsontok közé bedagadtak, ami a ló számára nyilván fájdalommal járt, így sántított.


A sántaságra a lovam gyógyszert nem kapott, jelenleg sem kap. Az állatorvos által javasolt gyógymód a kontrollált mozgatás, ami az addig legelőn, ménesben élő ló kezdetben boxba, majd box méretűtől csak kicsit nagyobb karámba zárását is magával vonta.


Kezdetben napi 5 perc kézen sétáltatást javasolt az állatorvos. Várható volt, hogy az egyébként jó természetű lónak is hamar elege lesz a bezártságból, de a kontrollált mozgatáshoz elengedhetetlen volt, hogy nyugodt maradjon.


Erre a két problémára rendeltem először a Fitocavallo gyógynövény keverékekből a TENDOR-D-t, és a nyugtató VALEST-et, majd a STRESS-t. A 3 hónapos ultrahang kontroll egyértelmű javulást mutatott az inaknál, és a ló - a sárlási időszakok kivételével - a természetéhez képest nyugodtan tűr a sétákat is. Amíg teljesen fel nem épül, mindkettőt folyamatosan fogom adni neki.


Sajnos 2 hete újabb probléma adódott, a zablát folyamatosan ropogtatta, fejét rázta és az egyik orrüregéből váladék kezdett folyni. Azonnal léptünk: röntgen készült a koponyáról, és a fogazata is át lett nézve. Kiderült, hogy az egyik (a 9-es) fogának a gyökere, egy, a fogon lévő mély lyuk miatt begyulladt, ez okozta a problémákat.


A fog kihúzásra került, és az orrfolyás megszűnt, de a korábbi jó tapasztalatok miatt nem volt kérdés, hogy azonnal megrendelem a SINU PLUS gyógynövénykeveréket. Erről még nincs sok tapasztalatom, de bízom benne, hogy az íny megfelelő gyógyulását és az esetleges váladék maradéktalan kiürülését elő fogja segíteni.


Mivel magam is fogyasztok gyógynövényekből álló teakeverékeket, és megtapasztalhattam jótékony hatásukat, ezért hiszek benne, hogy a lovak esetében is hatásosak lehetnek.


Természetesen amennyiben gyógyszeres kezelés szükséges, annak kiváltása nem ajánlott kizárólag gyógynövénykeverékkel, de kiegészítő, támogató gyógymódként hatásos. Jó szívvel ajánlom ezért a Fitocavallo keverékeket."


Kedves Zsuzsa, köszönjük szépen a beszámolót! :-)

Hosszú, örömökben és egészségben gazdag lovas időtöltést kívánunk Tiszavirág lovaddal!

FitoCavallo® csapat


Ha a fentiek alapján érdekelnek az alábbi témák, bátran kattints, olvass, tájékozódj:

Gyógynövények a lovak rehabilitációjában

Lóbetegségek rehabilitációja

Inak és szalagok megerőltetése, szakadása, ínhüvely-tágulat

Orrmelléküreg-, arc- és homloküreg gyulladás lovaknál