Tanulj lótakarmányozást, ló-dietetikát!

Hosszú az út, mire a szép zöld fűből büdös lókaki lesz, főleg, ha fű helyett a ló egyszerre többféle, sok összetevőből kevert versenyló tápot, s mellé jónéhány trendi kiegészítőt eszik.

Vajon a hangzatos szlogeneken túl, amit a gyártók a szépen megtervezett prospektusokba írnak, tényleg tudod, hogy pontosan mit és miért etetsz a lovaddal? Sok lovast ebben inkább a hite vezérel: hisz a barátnőknek, hisz a lovásznak, hisz a lovarda üzemeltetőjének, hisz az edzőnek és hisz a gyártó értékesítőjének…

Szerencsére a legtöbb lovas hallott már a kólikáról, a hasmenésről, és jó esetben a gyomorfekélyről meg a bélsárpangásról is. Egyesek igen lelkiismeretesen utánaolvasnak a kólika felismerhető jeleinek, főleg, ha már volt kólikás lovuk, hogy azt a rémálmot soha többé nem kelljen átélni.


Ennek ellenére a kaparva izzadó ló láttán valahogy nem mindenkinek jut eszébe, hogy éppen kólikázik a ló, és állatorvost kellene hívni. Ami a gyomorfekélyt illeti, ott igazán sok a tévhit és félremagyarázás, még professzionális körökben is.


A kritikus témák közé tartozik, a „Miért jó a kukorica?!”, „A lucerna, mint gonosz fehérjeforrás”, vagy a különféle divatos kiegészítők, melyek, ha nem is segítenek, de legalább nem ártanak.


Lassan utat tör a kukoricaolaj, a szénapellet, a triptofán- és magnézium mellett a feltárt rizskorpa, a szőlőmagolaj, a probiotikumokkal fermentált gyógynövény vagy a kókuszzsír, és egyre többen hallottak már az inzulinrezisztencia, a Cushing-kór, a gyomorfekély, a patairha-gyulladás vagy a pajzsmirigy-alulműködés és a megevett takarmány közti kapcsolatról is. De még többen nem!


Ló-takarmányozási szaktanácsadás

Napjainkban gyakorlatilag hiányzik a takarmányozási tanácsadó szakma a lovak mellől, ugyanakkor sokan, sokféleképpen töltik be a feladatot, és ennek megfelelően sokféleképpen is értelmezik a rendelkezésre álló, dinamikusan változó információkat.


Ha hiteles takarmányozási tanácsokat szeretnél lovad számára, akkor ajánlom figyelmedbe PhD. Dr. Kutasi Orsolya belgyógyász állatorvost: kutasi.orsolya@gmail.com !


Kapcsolódó írások:

Emésztési zavarokkal társuló orrfolyás, köhögés

Túlsúly lovaknál -oka, kezelése

Inzulinrezisztencia lovaknál

Metabolikus szindróma lovakban

A ló mája és feladatai

Ló-dietetika mindenkinek

Minőségi és mennyiségi éhezés

Ínségtakarmány lovaknak

A vízhiányos állapot jelei

A korpa és a kukorica veszélyei

Almaecet lovaknak

Lenmag lovaknak- hogyan etessük?!

Mit tud az alma?

Savasító-lúgosító takarmányok lovaknak

Éljenek a gyógynövényes lovászok!

Írd meg véleményedet, tapasztalataidat, de akár kérdezhetsz is tőlünk a fitocavallo@gmail.com címen!


Köszönöm a cikk lektorálását Dr. Kutasi Orsolya lóspecialista belgyógyász állatorvosnak, egyetemi tanárnak, ló-dietetika szakértőnek!


#takarmányozás #etetés #dietetika #lovak #kólika #képzés

113 megtekintés