top of page

Szivárgó bél szindrómák lovaknál: okok, kezelésük gyógynövényekkel

Általánosságban csak gyulladásos bélbetegségeknek nevezik, amikor az emésztőrendszer egy vagy több szakaszában gyulladás van jelen. Érintheti a vékony és a vastagbelet, járhat fekélyesedéssel, de akár a bélfal áteresztőképessége is megváltozhat. Gyógynövényekkel több támadásponton léphetünk fel a probléma ellen.


A vastagbélben fennálló gyulladás és ezzel együtt bélflóra-egyensúlytalanság egyik legfőbb jele az időnkénti hasmenés, amely lehet nyálkás és járhat rossz szaggal, de előfordul, hogy csak bélnedvet folyat a ló, azaz a normális trágya mellett időnként híg, vízszerű lé ürül a végbélnyílásból.  


A vízszerű bélnedv eleinte időszakos és nem gyakori, továbbá a ló kedélyállapotát sem befolyásolja. Idővel a legtöbb ló elkezd fogyni, tápanyaghiány miatti betegségek jelennek meg.


Mivel az immunrendszer kb. 70%-a belekhez kötődik, így előbb-utóbb vagy túlműködik az immunrendszer (allergia), vagy alulműködik (immunhiány, fogékonyság fertőzésekre).  

Irritábilis bél szindróma (IBS) 

Funkcionális emésztőszervi betegség, ahol a negatív vizsgálati eredmények ellenére megmagyarázhatatlan, visszatérő bélrendszeri panaszai vannak a betegnek – akár hasmenés, vagy bélsárpangás és hasmenése váltakozása.


Humán területen az ún. szivárgó bél szindrómáról gyakrabban hallani, míg állatorvosi körökben inkább a krónikus gyomor-és bélgyulladás kifejezés maradt meg. A betegség megnevezésétől függetlenül ez egy komoly probléma, ami gyógynövényekkel jól kezelhető és tünetmentes állapotban tartható.


Szivárgó bél szindrómák 

A bélnyálkahártya fokozott áteresztőképességével összefüggő betegségek. Egészséges körülmények között csak tápanyagok kerülhetnek a vérbe, és nem jutnak át a bélfalon a baktériumok, gombamérgek, nagyméretű (allergiát és gyulladást okozó) fehérjék, sejtroncsoló vegyületek, a külvilágból érkező sokféle, időnként mérgező, károsító anyagok.


Ha a bélfal károsodik, sérül, akkor megváltozik az áteresztő képessége, helyenként „kilyukad”, és átenged olyan anyagokat a vérkeringésbe, melyek károsítják a szervezetet. Kialakulásuk valószínűleg egy tartós bélgyulladás, és az emiatt fellépő szövetelhalás, fekélyesedés következménye.  


A szivárgó bél szindrómák kezelésékben elsősorban nyálkahártya-védő, gyulladáscsökkentő, másodsorban -ha nincs fekély- az emésztőnedvek termelését segítő gyógynövények jönnek szóba. Fontos még a májvédelem, illetve az immunrendszer megtámogatása, de mérlegelni kell, hogy allergia vagy immunrendszeri alulműködés áll-e fenn, mert ellenkező terápiát igényel a kettő.


Bélfalkárosító tényezők


A bélfalat számtalan támadás éri, melyet egészséges állapotban könnyedén kivéd. A leggyakoribb bélfal-támadók, bélfalat gyengítők:

 • fertőzések (férgek, vírusok, baktériumok)

 • baktériumok mérgező anyagcseretermékei

 • penészgombák mérgei (mikotoxinok)

 • nem-szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID, pl. fenilbutazon)

 • reaktív szabadgyökök, xenobiotikumok

 • antinutritív vegyületek (pl. lektinek, szaponinok, cseranyagok)

 • májból az epével kiválasztott mérgek (enterohepatikus körforgás)

 • bélbaktériumok tömeges pusztulásából endo- és exotoxinok (antibiotikumok)

 • hirtelen abrakterhelés okozta vastagbélacidózis (endotoxinok)

 • növényi mérgek (lokálisan és a májon keresztül epével kiválasztva)

 • mechanikai károsítók (kövek, növényi részek, tárgyak)

 • hirtelen takarmányváltás, cukros takarmány okozta diszbiózis

 • olajok túlzásba vitt etetése (olajos bevonat, filmréteg)

 • génmódosított szója glifozát tartalma

 • gyakori vagy állandósult stressz (bél-agy tengely) 


A bélgyulladás, irritábilis bél, szivárgó bél, bélfekély mind állandó odafigyelést igénylő probléma, amelyeknél  a rutinszerűen alkalmazott, hosszú távú gyógyszeres kezelés nem hoz gyógyulást.

Részben azért, mert a gyógyszerekkel végzett tünetmentességet célzó kezelés a kiváltó okokat egyáltalán nem kezeli, részben azért, mert maga a gyógyszeres kezelés (szteroidokkal, nem-szteroid gyulladáscsökkentőkkel) is hozzájárulhat a betegségek kialakulásához.  


Emésztőszervi gyulladás esetén nagyon sok múlik a takarmány minőségén és egyéb tényezőkön: stressz, időjárás, vakcinák, féreghajtások.  

Krónikus, állandósult hasmenésnél a ló fogaitól kezdve a gyomrán át, a beleket is alaposan vizsgáltassuk meg állatorvosunkkal, és részleteiben át kell gondolni, hogy milyen az etetési rend, mit eszik a ló a szénából, abrakból és a legelőn, illetve milyen pszichés stressztényezők gyengíthetik (másik ló, lovas, lovász, karámharc, bokszharc, események, stb.).  


A gyulladásos gyomor- és bélbetegségben szenvedő lovaknak javasolt az áttérés egy könnyen emészthető étrendre (beleértve a rendszeres, szabályos etetést!) és a gyógynövényekre. Mindig legyen az állat előtt víz, hogy pótolni tudja az elvesztett folyadékmennyiséget.  


Bélgyulladás, szivárgó bél szindróma tünetei:

(változó, hogy melyik tünet jelenik meg éppen)

 • véres, vizes vagy nyálkás hasmenés

 • székrekedés hasmenéssel váltakozva

 • normál trágyázás, időnként híg, vízszerű bélsárral felváltva ("spriccel a ló")

 • előfordulhat fokozott szomjúságérzet (sokat iszik a ló)

 • étvágytalanság (változó)

 • idővel súlyvesztés, kondícióromlás, teljesítménycsökkenés

 • hasmenés megemésztetlen táplálékkal

 • hasi fájdalom lehetséges


Egy alkalmas receptkombináció gyógynövényei segítik az emésztést, csökkentik a gyomor, illetve bélnyálkahártya gyulladását, segítik a test méregtelenítését, támogatják a bélflórát és javítják a táplálék felszívódását, hasznosulását.


Diagnosztizált májbetegségben vagy májfunkció-csökkenésben szenvedő lovak kiegészítő ellátásában fontos a májvédő gyógynövények etetése is, hiszen az áteresztő bél miatt sok méreganyag felszívódik a keringésbe, ahonnan a májba jut.


Erős hasmenés esetén átmeneti jelleggel (2-3 nap) a FitoCavallo® DARSTAP hasfogó, összehúzó receptet adhatjuk a lónak, de csak akkor, ha az állatorvos mást nem javasol. Ez elsősorban fertőzéses esetekben hasznos, amikor már kitisztultak a belek.


Mindig szükséges a bélflóra visszaépítésére gondolni!

Ez célzottan az állatorvos által javasolt bélflóra stabilizáló készítményekkel valósítható meg, de egyes esetekben az élőflórás natúr joghurt napi 2x3 evőkanállal abrakba kevert mennyisége is segített ezen a problémán, noha nem egészen a ló természetes bélflórájával egyező baktériumfajokat tartalmaz.

 

Írd meg véleményedet, tapasztalataidat, de akár kérdezhetsz is tőlünk a fitocavallo@gmail.com címen!


Kapcsolódó cikkek:

A korpa és a kukorica veszélyei

Lenmag lovaknak- hogyan etessük?!

Mit tud az alma?

Emésztési zavarokra gyógynövények lovaknak

Férgesség jelei a lovon, féregűző gyógynövények

Fogas kérdések lovaknál

Gyomorfekély INFOGRAFIKA

Hasmenés lovaknál: okai, kezelése gyógynövényekkel

Idegi alapú, front- és stresszkólika lovaknál

Szájüregi fájdalom jelei lovaknál

Szivárgó bél szindrómák lovaknál: okok, kezelésük

Tanulj lótakarmányozást, ló-dietetikát!

Túlsúly lovaknál -oka, kezelése

A ló mája, a gyógyszerek és a stressz

A máj megbetegedése lovakban

Anyagcsere-zavarok a lovakban

Betegség előtti állapot lovaknál

Civilizációs betegségekre gyógynövények?

Gyulladáscsökkentő szerek lovaknál

Immunerősítés lovaknak

Lovak civilizációs betegségei

Máj, mikrogyulladások, szivárgó bél

Méregtelenítés gyógynövényekkel

Túlsúlyos a lovad?

Vérszegénység, kevésvérűség, ünnepi betegség

Idős lovaknak gyógynövények

Húgykő lovakban INFOGRAFIKA

Megbetegítő érzelmek a lóban

Stressztényezők a lovak életében

Növényi mérgezések lovaknál - bevezető

Ammónia INFOGRAFIKA

Mikotoxinok és penész INFOGRAFIKA

Tartalomjegyzék: Nyeregillesztés


#bélnedv #szivárgó #irritábilis #crohn #híg #trágya #fekély #áteresztő #takarmány #emésztésjavító

bottom of page