Kékes elszíneződés a ló szemén

Gyakori, mégis alulbecsült probléma a ló szemének enyhe, enyhe kékes elszíneződése. A legtöbb lovas észre sem veszi. Lehet átmeneti a probléma, de időszakosan visszatérő, vagy maradandó. Mindig állatorvost kell megkérni, hogy vizsgálja meg, ha ilyet tapasztalunk! Gyógynövényekkel is beavatkozhatunk.

Főleg tavasszal, de egyébként bármikor előfordul, hogy ha rásüt a napfény a lovad szemére, kékes tükröződést vehetsz rajta észre. Nem kell valamilyen erős, intenzív színre gondolni.


Inkább színárnyalat, és eléggé sejtelmes: talán van, talán nincs érzetet kelt. Ha mozog a lovad, akkor pláne, hiszen amint kicsit elfordul, a színeződés, kékes tükröződés nem látszik. Persze, lehet egyértelműen feltűnő is...


A kékes elszíneződést a megemelkedett szemnyomás is okozhatja, ami a glaucománál (hályog) is jellemző. A megemelkedett szemnyomás oka nem más, mint folyadékfelhalmozódás a szemben, azaz a termelődő csarnokvíz nem tud normálisan elvezetődni.


Ezt jelen esetben valószínűleg gyulladásos sejtek által okozott elzáródás okozhatja. Gyakran könnyezéssel is társul, ami ebben az esetben a túlnyomás kivezetésének egy eszköze lehet.


A szem kékes elszíneződését jellemzően kukoricafogyasztó lovaknál figyeltük meg, amikor is a kukorica mikotoxinokkal szennyezett, azaz penészes. 

A penész az egyik legfőbb májgyilkos, és elég, ha 4-5 napig penészes kukoricát vagy szénát kap a ló, máris megjelenhet a kékes szín. (Ez nem jelenti azt, hogy kékes tükröződés hiányában lehet penészt etetni a lóval!!).


Az előző cikkben említettem, hogy a májnak köze van a szemhez. Néhányszor tapasztaljuk, hogy nagyobb dózisú szteroid vagy nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek adagolását követően bevörösödik a ló szeme.

Egyes lovaknál már a féreghajtó is okozhat ilyet.


Ez nem gyakori eset, tehát ez nem ok arra, hogy mellőzük ezeknek a szereknek a használatát, hiszen egy parazitafertőzöttség sokkal rosszabb. Mindössze be kell iktatni a ló életébe egy májregeneráló kúrát, hogy a máj visszanyerje eredeti állapotát.


A gyógyszerek és féreghajtók alkalmazását követően fellépő enyhe, spontán múló szemgyulladás, bevörösödés jelzi, hogy  a gyógyszer "sok volt a májnak".

A máj a gyógyszerek és egyéb vegyi anyagok átalakításának, lebontásának színhelye. A túlterhelt máj szerv nem képes a vérben keringő, a szervezet számára méreganyagnak minősülő vegyületek átalakítására, akkor azok továbbmennek, és valahol a szervezetben károsítanak, akár gyulladást is okozhatnak.


Amikor a kínai orvoslás a Máj meridián energiazavarát említi, és ezt esetenként (nem mindig!) összefüggésbe hozza a szem betegségeivel (nem mindegyikkel!), akkor voltaképpen nem mond ellent a nyugati elképzelésnek. Éppen csak más, számunkra furcsának tűnő képszerű fogalmakkal magyaráz.


Érdemes mindenkinek megvizsgálnia lova szemének csillogását, tükröződését. Ha a szemnyálkahártya élénk-halvány rózsaszín helyett vöröses vagy sárgás, a szem kékesen csillog, vagy homályos, netán a szem esetleg könnyezik vagy csipás, akkor hívd ki állatorvosod!


Lehetséges, hogy máj anyagcserezavarra utal a probléma, de akár szembe került idegen, test, por, huzat, sérülés is okozhatja, vagy havi vakság. Ez az, amit az állatorvosnak mindenképpen látnia kell - ehhez műszeres vizsgálatot fog igénybe venni.


Ha nem a huzat és idegen test a ludas, akkor, betartva az állatorvos rendelkezéseit (szemcsepp, kenőcs, gyógyszeres kezelés, stb.), következhet a penészes takarmány kiszűrése és a méregtelenítő-májvédő gyógynövények etetése.

Írd meg véleményedet, tapasztalataidat, de akár kérdezhetsz is tőlünk a fitocavallo@gmail.com címen!


Köszönöm a cikk lektorálását Deminger Kornélia lóterapeutának!


#szem #kékes #csillog #homály #penész #hályog #látás