Szarkoid kezelése lovaknál gyógynövényekkel

Örökletes, a bőr hámszövetében képződő daganatos betegség. Papilloma vírusok okozzák. Megjelenésükben hasonlíthatnak szemölcsökre vagy csomókra, vagy a kettőre együtt. Egyes lovakon elmúlik, visszafejlődik, majd kiújul, más bőrterületeken is megjelenik, más lovakon stabilan megvan, évekig nem változik. Gyógynövényekkel rásegíthetünk a gyógyulásra, szinten tartásra.


A bőrbetegséget mindenféleképpen pontosan be kell azonosítani, amihez az állatorvos többnyire bőrkaparék mintát vesz, és szövettani vizsgálatra küldi egy alkalmas laborba.


A bőrkaparék mintavétel alól kivétel, ha a továbbterjedés, áttétképződés veszélyét az állatorvos fokozottnak ítéli.

Gyakran a lovasok rosszul gyógyuló sebnek, vadhúsnak gondolva ezeket, heteken át különböző praktikákkal próbálják kezelni. A kenegetéssel sajnos a tumorsejtek elterjedése is könnyen megtörténik.  


Szarkoidok gyakori megjelenési helye:

  • nemi szervek tájéka

  • fej, szem körüli részfülek töve, belseje

  • vékony, gyűrődő bőrrel borított helyek (hónalj, combbelső, lágyék)

  • végtagok

  • has középvonala

  • nem: szarugesztenyék, szarusarkantyúk! 


A kötőfék, kantár és nyereghelyen megjelenő daganat megnehezíti vagy lehetetlenné teszi a ló használatát. A nyomás, izzadás és dörzsölés semmiképpen nem használ a beteg bőrnek. A tumorsejtek terjesztésében a legyeknek és a lótakaróknak is szerepe van.  


Szarkoid kezelése


A tumorok kezelése, elhelyezkedésük és terjedésük miatt nagy óvatosságot igényel. Gyakran nem maradandó az eredmény, mert a „szemölcsök” egy idő elteltével újra megjelennek, de újabban lézer sebészettel és citotoxikus (sejtölő) hatóanyagú krémekkel érnek el eredményeket.  


A vérehulló fecskefűről elterjedt a köztudatban, hogy szemölcsirtó hatása van. Voltaképpen herpeszvírus-ellenes hatású a hatóanyaga, így minden esetben, amikor ez áll a bőrelváltozás hátterében, a gyógynövény használata segíthet. Napi több (legalább 4-6) alkalommal javasolják kezelésre a fecskefű tinktúrát, vagy a tinktúrából készített kenőcsöt.  


A szarkoidok gyakran gyulladásos betegségek levonulása után jelennek meg a genetikailag terhelt lovakban, a ló szervezetében lappangó, gyulladásos jellegű problémára hívják fel a figyelmet.

Minden szarkoidos lónál az immunerősítés, a májvédelem és a méregtelenítés a két legfontosabb lépés, ami gyógynövények etetésével megvalósítható. Kizárólag ettől azonban nem fog elmúlni a már képződött daganat, de ez jó alapot adhat a gyógyuláshoz.  


Fagyöngy-készítmények tumorellenes hatását vizsgálták, és viszonylag jó eredményeket kaptak. Ez is egy beavatkozási pont lehet az állatorvosi kezelés kiegészítésére. 

Írd meg véleményedet, tapasztalataidat, de akár kérdezhetsz is tőlünk a fitocavallo@gmail.com címen!


#bőr #sarcoid #szarkoid #szemölcs #papilloma #vírus #fertőzés #bőrkaparék


1127 megtekintés