Szájüregi fájdalom jelei lovaknál

Nagyon gyakori, hogy fájdalmakat él meg a ló a szájába tett zablától. Vagy az eszköz vagy a lovas/hajtó alkalmatlansága miatt. Fontos felismerni a fájdalom jeleit, hiszen ez vezet a szerszámzat javításához, cseréjéhez vagy a lovasember képességeinek fejlesztéséhez.

Sajnos azonban a szájüregi fájdalom (melyet okozhat a fog, az íny, a nyelv vagy szájpadlás sérülése) nem mindig nyilvánvaló, így kevés lovasnak van tudomása róluk. A legtöbb ló csendben szenved, akár hosszú éveken át. Az állat többnyire akkor mutat tüneteket, ha a gyulladás és fájdalom súlyosbodik. Ebben az esetben is inkább az tűnik fel, hogy nagyon félti a száját a zablától, vagy furcsa fejtartással eszik.


A diagnosztikához szájterpesszel, fejlámpával támogatott állatorvosi vizsgálat szükséges. Legalább évente szükséges a panaszmentes ló szájüregét alaposan megvizsgáltatni, idősebbeknél félévente. A kiváltó okok (pl. tarajos, csipkés fogak, zabla miatt nyelvsérülés) megszüntetése után a száj- és koponyaüreget fertőtlenítő gyógynövények gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő hatásuk folytán segítik a gyógyulást.


Ha csak felszínes a sérülés, akkor az abrakhoz keverjünk kamillát, cickafarkot, pásztortáskát vagy orvosi zsályát pár napig. Ezek enyhén fertőtlenítenek, összehúznak, vérzést csillapítanak. Az ezüst kolloid abrakhoz keverése is sokszor bevált.

Írd meg véleményedet, tapasztalataidat, de akár kérdezhetsz is tőlünk a fitocavallo@gmail.com címen!


Köszönöm a lektorálást PhD. Dr. Kutasi Orsolya belgyógyász állatorvosnak és Dr. Sahin Tibor állatorvos-fogspecialista állatorvosnak!


#száj #zabla #tátog #nyelv #fog #bagózik #fájdalom #válogat

516 megtekintés

TANÁCSADÁS,

ÁLLAPOTFELMÉRÉS

Deminger Kornélia

(magyar, német)
Tel: +36-20-360-89-73

(hétköznap 15:00-18:00 között)
E-mail: fitocavallo@gmail.com

TERMÉKFEJLESZTÉS

SZEMLÉLETFORMÁLÁS

Marton Zsófia

(magyar, német, angol)

Tel: nem elérhető

E-mail: loherba@dzsar.hu

GYÁRTÁS,

KERESKEDELEM

Szabolcsi Károly

Tel: +36-20-45-45-077

(hétfőtől csütörtökig 09:00-17:00 között)
E-mail: info@fito-store.com

©2011-2020 BY FITOCAVALLO®.