Stresszfekély, gyomorsav túltermelődése lovaknál

A stresszes állapotok, bizonyos gyógyszerekkel történő kezelések és az immunrendszer zavarai az anyagcsere szintjén gátolják a gyomorban a védő nyálkaréteg termelődését, ami a mirigyes (alsó) rész savas kimaródását és fekélyét okozza idővel. A gyógynövényeknek a megelőzésben van óriási szerepe, de a szinten tartásban és a kezelésben is hasznosak.


Az egész napos istállózás – korlátozott mozgáslehetőséggel, a gyakori dominanciaharcok, csakúgy, mint az intenzív tréning, stresszt jelent a lovaknak. Ha állandósul a stressz az életükben, az kihat – többek között- a gyomorra is.


A gyomorfekélyes lovaktól a maximális teljesítményüknek csak töredéke várható el. Gyógykezelésük pedig jelentős költségeket fog maga után vonni.

A lovak gyomra U-alakú, és kb. 8-15 liter a befogadóképessége. A nyelőcső beszájadzásánál lévő résznek olyan a belső bélése, mint a nyelőcsőé. A legtöbb gyomorfekély ezen a felső részen alakul ki, mert kicsi az ellenállóképessége a gyomor által termelt sósavval és fehérjebontó pepszinekkel szemben.


Az alsó rész mirigyes és nyálkaképző szövetekkel bélelt, ami megvédi a nyálkahártyát a fekélyesedés ellen. Ennek eredményeképp a fekélyek sokkal kevésbé gyakoriak ebben a régióban. A gyomor mirigyes és nyelőcsői része tehát eltérő mértékben védett a sav ellen.


A stressz esetén termelődő kortizol lelassít sok, az emésztéssel kapcsolatos folyamatot, hiszen ennek a stresszhormonnak a fő feladata az „üss vagy fuss” vészreakcióra felkészíteni az állatot. Sem támadásnál, sem menekülésnél nem az emésztésen van a hangsúly.


Ha rövid ideig tart a stressz, akkor nincs probléma. Ha elhúzódik, akkor a hormon hatására a gyomornyálkahártya véráramlása lelassul, és a nyálkahártyát védő prosztaglandin nevű vegyület termelődése lecsökken, leáll.  A savtermelés azonban állandó, mivel a ló emésztőrendszere, természeténél fogva az állandó legelésre alakult ki.


Gyomorsavasodás


A nyelőcső-gyomor-patkóbél természetes védőkorlátokkal rendelkezik a sav ellen. A nyelőcsői záróizom megakadályozza a refluxot, a sav nyelőcsőbe visszafolyását.


A szájban termelődő nyál a gyomor nyelőcsői részét védi, mivel a benne lévő bikarbonátok pufferolják, kiegyenlítik a savas folyadékot. Nyál csakis rágáskor termelődik: sem a takarmány látványa, sem illata nem indítja be a nyáltermelést. Ezért a gyomorfekély elsődleges ellenszere a magas rosttartalmú széna rágása.


A patkóbélnél, ahol még igen savas a béltartalom, állandó mozgásban van minden, hogy a nyálkahártyának egy adott része lehetőleg csak rövid ideig érintkezzen a maró anyaggal. Továbbá itt nagyon gyorsan emelkedik a pH mert beáramlik a hasnyálmirigy váladéka A gyomor mirigyes része, ami a savat is termeli, speciálisan védett.


Savasító tényezőnek számít a sósav, az epesavak és a fehérjéket bontó pepszin, utóbbi magát a gyomorszövetet is megemésztené, ha az nem lenne védve.

Ezeket ellensúlyozzák a védőfaktorok: a gyomorfal által termelt védőnyálka, a nyálban lévő bikarbonát, a nyálkahártya réteg jó vérellátása (ez tápanyagokkal és oxigénnel látja el a szövetet), a prosztaglandin-E2 védőfaktor és az epidermális növekedési faktor. Ha ezek aránya és jelenléte nincs egyensúlyban, könnyen kialakul a fekély.


A nem-szelektív nem-szteroid-gyulladáscsökkentők (NSAID) - pl. fenilbutazon- gátolják a gyomorban a prosztaglandin védőanyag termelődését, kedvezőtlenül befolyásolva ezzel a nyálkahártya vérellátását, s ezzel a nyálka-bikarbonát védőgát termelődését.


A nem-szteroid-gyulladáscsökkentők túlhasználata jelentősen hozzájárul a gyomorfekély kialakulásához.

Természetesen nem egy egyszeri alkalom jelent problémát, de krónikus betegségeknél érdemesebb gyógynövényeket választani a gyulladások visszaszorítására és a fájdalomcsillapításra, ha nem súlyos a ló állapota.


Gyomorvédő gyógynövények és nyugtató herbák együttes etetése lesz a leghatékonyabb, ha idegi alapon (stressztől) alakul ki a lóban a gyomorfekély. Versenyben lévő lovaknál doppingmentes termékeket kell választani, és fontos törekedni a stressztényezők csökkentésére.


Sajnos a beteg lovak nagy része tünetmentesen szenved. Amely lovak tűrik a fájdalmat, azoknál legfeljebb a csökkent teljesítmény az árulkodó tünet.

Írd meg véleményedet, tapasztalataidat, de akár kérdezhetsz is tőlünk a fitocavallo@gmail.com címen!


#stressz #fekély #gyomorsav #idegesség #védőfaktor #prosztaglandin #doppingmentes

130 megtekintés