Stressztényezők a lovak életében

Előfordul, hogy egy élmény, mely önmagában nem jelentene problémát, előhív egy korábbi (általában rossz) emléket, ami a hozzá kötődő intenzív érzelmek miatt kifejezett változásokat okoz a ló viselkedésében. Mivel a ló menekülő állat, többnyire megfutamodik a probléma elől, de dönthet másképp is.


Az érzékeléssel induló folyamat az agy közvetítésével továbbgyűrűzik természetesen fiziológiás szintre:


Gyakori stressztényezők lovaknál (a teljesség igénye nélkül):

 • etetés

 • szerszám felhelyezése

 • vízzel lemosás

 • elvezetés csoportból

 • injekció

 • körmölés, patkolás

 • erős zaj-, fény- vagy mechanika inger

 • idegen személy érintése

 • lószállítás

 • találkozás idegen lovakkal

 • zsúfolt karám

 • korlátozott pihenési lehetőség (hely vagy csendhiány)

 • élelem- vagy vízhiány

 • gyakori rangsorviták, agresszió

 • fájdalom

Lótól függ, hogy valóban mit él meg stressznek, mi az, ami már kivált nála hormonális és fiziológiás változásokat.

A belovagló/patkolókovács/állatorvos vagy bárki más szakszerűtlen bánásmódja egy életen át rossz emléket képes hagyni a lóban, amit az állat soha nem felejt.

Emiatt minden további szituáció, mely felidézi az emléket benne, stressztényezővé válhat, és a szakszerű bánásmód is csak hosszú idő után tud enyhíteni a rossz élményen.


A szervezetet érő vegyianyagok (pl. mérgező növényi vegyületek, ammónia, penészgombák mérge, allergének, levegőszennyezés, gyógyszerek, adalékanyagok) elsősorban a májat és a vesét terhelik.


Számos vegyület (pl. ammónia, egyes növényi mérgek) azonban átjuthat a vér-agy gáton, és közvetlenül károsíthatják az idegrendszert: gátolva vagy serkentve azt.


A kiválasztórendszer és a méregtelenítő funkciók lecsökkenése idővel a sejtek normál anyagcseréjéből származó méreganyagok felhalmozódása miatt okoz szöveti stresszt (szabadgyökök okozta oxidatív stressz).

Az elégtelen takarmány az oka sokszor az állat ingerlékenységének: a jóllakott állat többnyire elégedettebb és nyugodtabb, mint az éhes. Ám ennek ellenkezője is igaz: a keveset mozgatott és sok abrakkal etetett állat energiáitól túlfűtve gyakran viselkedik kezelhetetlenül, ilyenkor a karám és a lovas nélküli lemozgatás is sokat segít a gyógynövények mellett.


A fájdalommal, nehezített légzéssel járó betegségek ingerlékennyé, kimerültté tehetik az állatot. Ezért az adott esetre való gyógynövény-keveréket nyugtató hatású gyógynövényekkel is ki lehet egészíteni.


Némelyik ló esetében megfigyelhető a genetikailag öröklött gyengébb idegrendszer (túltenyésztés), amely miatt a ló érzékenyebben reagál a külső és belső stressztényezőkre.

A szervezet fizikai túlterhelése és elfáradása szintén sejtszintű oxidatív stresszt okoz, aminek súlyos esete a túledzés, vagyis a túlterhelés mellett a regeneráció és pihenő hiánya. Komoly stressz ez a lónak mentálisan és fizikailag egyaránt.


A helytelen takarmányozás okozta bélflórazavar (diszbiózis) több ponton terheli a szervezetet: részben a bél-agy tengelyen hatva, részben az immunrendszer túlreagálást kiváltva.

Az időjárási frontok gyakran képesek a ló idegrendszerét kibillenteni az egyensúlyi állapotból, és ilyenkor nemcsak nyugtalansággal, de sokszor enyhe kólikás rohamokkal is reagál.


Pszichésen az egyik legnagyobb stressz a lónak (a vadállatok támadás után) a bezártság, a magány és az unalom. Idővel eltűnik a ló játékossága, érdeklődő és nyitott magatartása, helyette vagy hiperaktív lesz, vagy fásulttá válik.


A hiperaktív, agresszióra és dominanciára hajlamos lovaknak a FitoCavallo VALEST keverék való.

Félelemre, szorongásra és pánikra hajlamos lovaknak a STRESS keverék fog segíteni.

Írd meg véleményedet, tapasztalataidat, de akár kérdezhetsz is tőlünk a fitocavallo@gmail.com címen!


Köszönöm szépen a cikk lektorálását Dr. Marosi Katalin etológusnak!


#front #idegesség #stressz #nyugtató #hiperaktív #kólika #megelőzés #bélidegrendszer

109 megtekintés