A háti SHU pontok vizsgálata a lovon

A következőképpen történik: a terapeuta egy golyóstollhoz hasonló tárgyat (penczel pálca) a gerinc vonalától kb. 10 cm-re, oldalra gyengéden végighúz a ló hátán, jobb és bal oldalon. Körülbelül akkora erővel, mint ahogy egy papírra írna vele.


A ló reakciói alapján tudja megállapítani a SHU-pontok energetikai állapotát. Ha a ló jólesően elviseli a nyomást, akkor inkább Hiány állapotban van az adott Shu-pont, míg ha érzékenységet mutat, vagy nem tűri az érintést vagy nyomást, akkor Többlet állapotban lehet, általában.

Egy akupont "Hiányállapota" alulműködést, energiahiányt jelez, amelyet fel kell tölteni energiával, vagy meg kell erősíteni. A "Többletállapot" azt jelzi, hogy túl sok az energia az adott pontban, valami akadályozza a továbbáramlást, vagy a pont túltöltődik: innen az energiát el kell vezetni, az akadályozó blokk feloldásával.


Egy magára valamit adó terapeuta nem használ műanyagkupakot, kulcsot és egyéb, a vizsgálathoz nem illő tárgyakat, valamint lehetőleg minden esetben feljegyzést készít külön a jobb és külön a bal oldali SHU pontok állapotáról.


Ehhez a diagnózis pontos felállításához is szükség van, másrészt később, az állapot változásának nyomonkövetéséhez is hasznos. Az a terapeuta, aki készít feljegyzéseket az általa kezelt lovakról, az valószínűleg rendelkezik hosszú távú kezelési stratégiával az adott lovat illetően.


A ló tulajdonosának vagy lovasának jogában áll elvárni, hogy a terapeuta elmagyarázza, mit és miért vizsgál, illetve, hogy milyen következtetéseket von le a használattal, takarmánnyal és a fennálló betegségekkel kapcsolatban.


Ugyanakkor nagy segítség, ha a ló kezelés előtti és utáni állapotáról a tulajdonos fotókat készít. A terapeutáknak többnyire erre nincs ideje, mert inkább magával a kezeléssel foglalkozik, ám az előtte-utána fotók mindenki számára igen hasznosak.


Akár gyógynövényekkel, akár a Shu-pontok nyomásával, akupunktúra esetén szúrásával, moxázás esetén melegítésével történik az energetikai kezelés, mindenképpen fontos, hogy tapasztalt szakember által, később az ő irányítása mellett történjen!


Az állatorvosi diagnózist és kezelést nem helyettesítik a fentiek. Ha lovad rosszul van, hívj hozzá állatorvost!


Kapcsolódó írások:

Lómasszázs - minek?

Fascia - kötőszövet a lovakban

Energiavonalak a ló fején

Mik azok a SHU pontok a ló hátán?

Háti SHU pontok kezelése

A háti SHU pontok masszírozása

TING pontok a lovon

Gyenge hátizomzat vagy energetikai hiány?

Köszönet a cikk lektorálásért Deminger Kornélia lóterapeutának!


#hát #fájdalom #penczel #shu #terapeuta #nyereghely

107 megtekintés

TANÁCSADÁS,

ÁLLAPOTFELMÉRÉS

Deminger Kornélia

(magyar, német)
Tel: +36-20-360-89-73

(hétköznap 15:00-18:00 között)
E-mail: fitocavallo@gmail.com

TERMÉKFEJLESZTÉS

SZEMLÉLETFORMÁLÁS

Marton Zsófia

(magyar, német, angol)

Tel: nem elérhető

E-mail: loherba@dzsar.hu

GYÁRTÁS,

KERESKEDELEM

Szabolcsi Károly

Tel: +36-20-45-45-077

(hétfőtől csütörtökig 09:00-17:00 között)
E-mail: info@fito-store.com

©2011-2020 BY FITOCAVALLO®.