A háti SHU pontok masszírozása

Elsősorban ló-terapeuta feladata az akupresszúra, hiszen tanulta, ért hozzá. Amiért mégis írunk erről, az két dolog. Egyrészt vannak, akik "ösztönösen" masszírozzák lovuk hátát, mert látják, hogy jó esik a lónak. Mások kihívtak már egy terapeutát, aki elvégezte az alapkezelést, és házi feladatot ad a gazdának.

Akárhogyan is történik energetikai kezelés a lovon, mindenképpen fontos, hogy tapasztalt szakember által, később az ő irányítása mellett történjen! 


Nem feltétlenül magával a nyomással tud ártani a lovas az állatnak, hanem azzal, hogy nem érti a háttérben megbújó összefüggéseket, rossz helyen "nyomkod", így felboríthatja a belső szervek közötti energetikai egyensúlyt.


Egy jó terapeuta a kezelés során rögtön meg is mutatja a ló gazdájának, hogy pontosan hol és hogyan masszírozhatja később saját lovát, és milyen reakciók esetén függessze fel a házi masszírozást. 


Deminger Kornélia egy helyszíni állapotfelmérésen elmagyarázza a lovasnak, hogy mely SHU és TING pontok „problémásak”, és milyen egyéb külső jelek támasztják alá a vélt energetikai zavart.


Arra is kitér, hogy milyen beavatkozásokkal tudja a lovas saját maga segíteni a gyógyulást, illetve hogyan képes megelőzni egyes problémák kialakulását (pl. takarmányváltással, természetes lókiképzéssel, nyeregillesztéssel, földről végezhető gyakorlatok beiktatásával, stb.).


Mit tehet a lovas?

A lovával szoros kapcsolatban lévő lovas, aki lova minden rezdülését értelmezni képes, minden lovaglás vagy hajtás előtt és után finoman végigmasszírozhatja a háti SHU-pontokat. 


Ha megfigyelhető, hogy a ló a gerinc bizonyos szakaszán összehúzza magát, beejti a hátát, megremegteti a szőrét, akkor oda érdemes visszatérni. Először nagyon finoman, simogatva, majd egyre intenzívebben masszírozhatók az érzékenységet mutató pontok.


A nagyobb erő mindig csak annyit jelent, amit ujjból nyom az ember, nem szabad karizomból belefeküdni a ló érzékeny akupresszúrás pontjaiba. Sose tévesszük szem elől, hogy aki nem terapeuta, az mindig csak annyit masszírozzon, ami jól esik a lovának, sosem többet! 


Ha kifejezetten nagy erővel nyomunk, de továbbra is állja a ló a nyomást, és szemmel láthatóan jól is esik neki, akkor az adott Shu-pont hiányállapotban van. A nyomással, mely lehet folytonos, vagy pulzáló (pl. körkörös masszírozó) valójában energiát viszünk be a rendszerbe, azaz segítjük a ló energetikai egyensúlyának helyreállását.

Egyes esetekben előfordulhat, hogy, ha csak végigsimítunk a ló hátán, máris heves védekezési reakciót váltunk ki: a ló sunyít, ellép, farkával csap, esetleg rúg vagy harap. Néha elég csak közelíteni a jobb bordaív mögötti részhez vagy a hashoz, és a ló máris jelzi nemtetszését.

Ezek a reakciók azt jelzik, hogy többlet energia halmozódott fel a lóban, ami csak fokozódik, ha nyomást gyakorlunk az érintett pontra (hát még, ha nyerget és lovast teszünk rá!). 


Lehetséges, hogy az adott Shu-pont „simogatásával”, ütemes kopogtatásával levezethető valamennyi energia rendszerből, de legyünk óvatosak, mert nem ritka, hogy rúg a ló egy-egy érzékeny, "túltelített" pontnál! 

Az energia lecsapolása lényegesen nehezebb feladat, mert nehezen tűri a ló: mindenképp terapeutára van szükség hozzá. Ugyanakkor a gyógynövények mind az energia feltöltésében, mind levezetésében sok esetben hatékonynak bizonyulnak, még a legkezelhetetlenebb lovaknál is.


A problémás SHU pontokról érdemes jelezni a terapeutának, aki megfelelő kezeléssel és akár egy kezelést támogató gyógynövény-keverék ajánlásával segít az egészség helyreállításában.

Gyógynövényekkel a legtöbb hiányállapot legkésőbb 3-6 hónap alatt feltölthető, ha a többi SHU pont állapotát is figyelembe vesszük a recept összeállításánál. Gyakran ajánlunk éppen ezért 2-3 gyógynövényes receptúrát kezdésnek, mert így tudjuk a leginkább megvalósítani, hogy minden meridiánra a megfelelő módon hassunk.


Kapcsolódó írások:

Lómasszázs - minek?

Fascia - kötőszövet a lovakban

Energiavonalak a ló fején

Mik azok a SHU pontok a ló hátán?

A háti SHU pontok vizsgálata a lovon

Háti SHU pontok kezelése

TING pontok a lovon

Gyenge hátizomzat vagy energetikai hiány?

Köszönet a cikk lektorálásért Deminger Kornélia lóterapeutának!


#hát #fájdalom #nyomás #érzékeny #terapeuta #shu