top of page

Mik azok a SHU pontok a ló hátán?

A keleti orvoslás szerint energiacsatornák hálózzák be testünket, és persze lovunkét is. A láthatatlan energia meghatározott irányba áramlik, és útja során energiapontokat érint. Ezeket akupontoknak is hívják: ezeken végzik az akupresszúrás és akupunktúrás kezeléseket a terapeuták.

A SHU pontok a ló hátán, a gerinc mellett kétoldalt, a Húgyhólyag meridián mentén helyezkednek el. Olyan különleges, diagnosztikai jelentőségű akupontok, melyek jelzőpontokként működnek, és tájékoztatást adnak arról, hogy melyik belső szervben található energiazavar.


Sajnos egy részük éppen a nyereghelyen helyezkedik el. Ha a ló hátán ezek a pontok nyomásnak vannak kitéve (akupunktúra esetén tűszúrásnak), akkor megváltozik a körülöttük/bennük található energiamező, ami kihat a velük kapcsolatban lévő belső szervekre.


Az energiamezőt egyfajta elektromos ellenállásként lehet értelmezni, és műszerekkel már régóta mérhető. Tehát a láthatatlan életenergia, más néven "csí", nem humbug!


A belső szervek és a háti SHU pontok közötti kapcsolatot valószínűsíthetően a fasciák, vagyis a kötőszövet teremti meg. Egyre több kutatás foglalkozik ezzel, a ma még alig feltérképezett tudományterülettel. A gerincből kilépő, "szelvényezett" ideggyökökkel is magyarázható a kapcsolat.

Gyógynövényekkel kombinálva a masszázst, akupresszúrát, a csontkovácsolást vagy a gyógyszeres állatorvosi kezelést, erőteljesen rásegíthetünk a ló állapotának kedvező irányú változására, akár a gyógyulásra.


Azonban a gyógynövényekre is igaz, hogy amíg megfelelő állatorvosi diagnózis nem támasztja alá a diagnózist, addig a kezelés nem lesz célzott, csupán találgatás.

Kapcsolódó írások:

Lómasszázs - minek?

Fascia - kötőszövet a lovakban

Energiavonalak a ló fején

Mik azok a SHU pontok a ló hátán?

A háti SHU pontok vizsgálata a lovon

Háti SHU pontok kezelése

A háti SHU pontok masszírozása

TING pontok a lovon

Gyenge hátizomzat vagy energetikai hiány?

 

Írd meg véleményedet, tapasztalataidat, de akár kérdezhetsz is tőlünk a fitocavallo@gmail.com címen!


Köszönöm a cikk lektorálását Deminger Kornélia lóterapeutának!


#shu #akupresszúra #hát #húgyhólyag #fascia

982 megtekintés
bottom of page