Miért nem múlik a ló derekának fájdalma?

A hátágyéki izmok fájdalma legtöbbször valamelyik hátulsó végtag sántasága, illetve a medence és a gerinc közötti összeköttetést biztosító ileosacralis ízület tájékának fájdalma miatt, másodlagosan alakul ki.

A végtagfájdalom csökkentése érdekében a ló másképp kezd mozogni, megváltoztatja testtartását, ezzel elkezdi túlterhelni a hátizmokat. Az izmok túlterhelése izomlázzal, izomgyulladással, letapadásokkal, izomsorvadással járhat. Gyógynövényekkel hatékonyan felléphetünk a fájdalmak ellen.

A háton, a gerinc mentén helyeződő SHU pontok energiaellátása zavart szenved, ha a hát mozgása beszűkül, az izomzat gyulladásba kerül, és letapad. Ezt egy rosszul illesztett nyereg csak súlyosbít.


Egyes esetekben a hátfájdalom, a sántaság vagy a mozgáskorlátozottság azért nem szűnik meg a gyógyszeres kezelés hatására, mert letapadt, kiszáradt a kötőszövet (fascia). A masszázs, az akupresszúra, a kinesio tape és egyéb fizioterápiás beavatkozások ennek fellazításával képesek tartós megoldást hozni.


A merev tarkó, a munka során bizonyos mozdulatoknak ellenszegülő ló, vagy a derekát fájlaló állat kezelése során fontos, hogy legyen meg először a pontos (nyugati, műszeres) állatorvosi diagnózis, majd a szükséges gyógyszeres kezelés. Ezt követően pedig a teljes gyógyulás része a kapcsolódó fasciák, izompólyák fellazítása, nyújtása, és a letapadás megakadályozása.


A kiújulás megelőzésében a tulajdonosnak nagy szerepe van. Egyrészt minden nap vagy minden lovaglás előtt átmasszírozhatja az előzőleg terapeuta által megmutatott pontokat. Másrészt speciális gyógynövény-keverékek etetésével kedvező irányba befolyásolhatja az anyagcserét, ami az izmokat és ízületeket egyaránt érinti.


Harmadrészt az állatorvos és a terapeuta által javasolt tartási és használati körülmények módosításával a kiváltó okokat tudja megszüntetni.


A fasciák szerepe a mai napig nem teljesen tisztázott, és egyre több kutatás tárgyát képezik.

Az biztos, hogy ezek kiszáradása és letapadása nem csak mozgáskorlátozást okoz, de enyhébb-súlyosabb energiazavarokat is, melyek következménye idővel belső szerveket érintő betegség lesz.


Embereknél a jóga és egyéb „mélyen dolgozó” mozgásformák egyik lényegi eleme fizikai szinten éppen e fasciák letapadásainak fellazítására irányul, ezzel segítve elő a belső szervek és szövetek normális energiaellátását. Lovaknál a masszázs egy hatékony módszer a fasciák karbantartására.


Kapcsolódó írások:

Fascia - kötőszövet a lovakban

Energiavonalak a ló fején

Mik azok a SHU pontok a ló hátán?

A háti SHU pontok vizsgálata a lovon

Háti SHU pontok kezelése

A háti SHU pontok masszírozása

TING pontok a lovon

Gyenge hátizomzat vagy energetikai hiány?

Írd meg véleményedet, tapasztalataidat, de akár kérdezhetsz is tőlünk a fitocavallo@gmail.com címen!


Köszönöm a cikk lektorálását Deminger Kornélia lóterapeutának!


#hát #fájdalom #dereka #lovaglás #sántaság