Shinesedés - csonthártya gyulladása lovakban

A csontok megerősödése nem kívánt következményekkel is járhat, például fiatal galopplovak túlerőltetése esetén. Ilyenkor a csontátépítő folyamatok a mellső lábközép-csontok elülső felén kórósan zajlanak. Ezt angolul „bucked shin”-nek hívják, magyarosan sinesedésnek, és a telivértrénerek előtt nem ismeretlen betegség.


A fiatal telivérek 70%-ában kialakul ez a betegség, általában az edzés első hat hónapjában, főleg akkor, ha kemény talajú pályán edzenek.


Ez a fájdalmas, akut csonthártyagyulladás a csont elülső felén, mindkét oldalon jelentkezhet, de általában egyik oldalon alakul ki előbb, ez attól függ, milyen kézen vágtázik többet a ló. Például jobb kézen tréningezve a lovat, előbb a bal oldalon fog megjelenni a gyulladás.


Kizárólag intenzív tréningben lép fel, mégpedig akkor, amikor a fiatal, növekedésben lévő csontnak, a rá ható extra terhelésre nem volt elég ideje megfelelően átépíteni magát.

Az erőhatás pontjain a csont új réteget hoz létre, amivel igyekszik megvastagítani, megerősíteni magát, de a gyors átépülés (és közben testméret-növekedés) során nem tud elég erős anyag kialakulni.


A csont felületén napi 1-2 mikron vastagságú új szövet tud képződni, és ha ennél többre van szükség, akkor kötőszövet is bekerül az új rétegbe. A csonthártya a megvastagodott csontszövet miatt megemelkedik („felpúposodik”), és gyulladásba kerül.


A tünet: már tapintásra is meleg, fájdalmas elülső rész a mellső lábközép-csonton egy intenzív, nagy sebességgel végzett edzés vagy verseny után, vagy annak másnapján. Röntgennel kimutatható a csonthártyagyulladás mértéke, illetve megállapítható, hogy nincs-e repedés, törés a csontban.


Fiatal lovaknál jók a gyógyulási esélyek, ha kapnak elég időt regenerálódásra, és a továbbiakban heti 2-3 alkalomnál többször nem futnak nagy sebességgel. Egy célzott gyógynövényterápia is hasznos eszköz lehet.

Az általánosan használt fájdalomcsillapító gyógyszerek és kenőcsök, valamint a szteroid injekciók mellett egyre kedveltebb a lökéshullám terápia.


Sikerességét az adja, hogy a fájdalom okát, azaz magát a gyulladást szünteti meg. A kezeléskor mechanikailag vagy akusztikusan keltett hullámok élénkítik a vérkeringést.


A felgyorsult vérkeringés hatására felgyorsul az anyagcsere, ami gyulladást és fájdalmat csökkentő folyamatokat indít el a kezelt területen, és segíti a gyulladást okozó anyagok és a salakanyagok mielőbbi elszállítását.


Gyógynövényekkel is segíthetjük a gyógyulást: a kezdeti állatorvosi gyógyszeres gyulladáscsökkentés után érdemes váltani hasonló hatáselven működő növényeket etetni a lóval, közben ügyelve a doppingszabályzat betartására.


A betegség megelőzésében elsősorban a helyes tréningnek és a megfelelő takarmánynak van szerepe.

Mellette gyógynövényekkel segíthetjük a tápanyagok felszívódását, beépülését, illetve az intenzív edzéssel járó túledzés és oxidatív stressz káros hatásait kivédhetjük májvédő és antioxidáns herbákkal, az anyagcsere fokozásával pedig a lebontó-helyreállító folyamatokat gyorsíthatjuk.


Szerencsére a megelőzésben is számos olyan gyógynövény felhasználható, melyek doppingmentesek: kár lenne kihagyni az ezek adta lehetőséget, hiszen segítségükkel tovább marad terhelhető a ló.

Írd meg véleményedet, tapasztalataidat, de akár kérdezhetsz is tőlünk a fitocavallo@gmail.com címen!


Köszönet a lektorálásáért Dr. Bába András lóspecialista állatorvosnak (www.polequi.hu)!


#porc #ízület #ízületigyulladás #sportló #idős #sánta #gyulladás

187 megtekintés