Lovak sérülései és felépülése

A baleseti sérülések lehetnek súlyosak és látványosak, de akár a szinte tünetmentesség is jellemző lehet. Nem minden lovas ismeri fel, ha lova sánta, főleg, ha a tipikus jelek (pl. fájdalomarc, biccentés, mozgásbeszűkülés, terhelés elutasítása, stb.) nem nyilvánvaló. Jelen írásban az akut sérülések gyógynövényes támogatására fókuszálunk.

A lovasok a sántaságot, mint a fájdalom jelét és velejáróját gyakran érzékelik lovukon. A fájdalom legtöbbször (de nem mindig) egy fennálló gyulladás velejárója.

Összefoglalva az alábbi gyógynövényes feladatokra lehet szükség mozgásszervi panaszoknál:

elsősegély jellegű (akut) ellátás (elsősorban külsőleg!!!)

• sérülések akut szakasza utáni rehabilitációs kezelés

• tartóssá vált, elhúzódó, krónikus betegségek kezelése


A gyógynövények alkalmazhatók belsőleg (etetve) vagy külsőleg. Leghatékonyabb, ha mindkét módot igénybe vesszük.

Etetésnél az emésztőcsatornából felszívódó hatóanyagok a vérrel sok helyre eljutnak.


A külsőleg, helyileg alkalmazott tinktúrák, kenőcsök, borogatások és pakolások használatát csak az korlátozza, hogy a növényi hatóanyagokkal átitatott eszköz hogyan és hova helyezhető fel.


Az alábbiakban részletezett általános szempontok minden, sántaságot okozó betegségnél azonosan érvényesek, de attól függően, hogy milyen képlet érintett (ízület, csont, izom, ín vagy szalag) vannak ezen felül egyedi eltérések.


Akut mozgásszervi elváltozások


Egy hirtelen trauma (p. zúzódás, rándulás, túlnyúlás, megerőltetés) hatására szöveti sérülés és akut gyulladás alakul ki. Ennek hatására duzzadttá, fájdalmassá és forróvá válik az érintett terület, a ló alig tudja mozgatni vagy terhelni a sérült testrészt. Sántaság vagy mozgásbeszűkülés alakul ki.


Mivel ránézésre, kizárólag a külső jelek alapján nem mindig állapítható meg, hogy mi okozza a sántaságot, műszeres diagnosztikára (ultrahang, röntgen) is szükség lehet. Pontos diagnózis nélkül a helyi (lokális) kezelés lehetetlen. Minden esetben hívjuk ki állatorvosunkat, ha sántít a ló!


A kezelések során az állatorvos legtöbbször fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő gyógyszereket ad a lónak, akár ízületbe injekciózva. A gyógynövények hatásukat lassabban fejtik ki, ezért gyors fájdalomcsillapítást és gyulladáscsökkentést célszerű gyógyszerekkel megoldani, melyekkel együtt kaphat májvédő és rehabilitációt segítő gyógynövény-keveréket a ló.


Az akut szakaszban elsősegély jelleggel hűteni szokták a gyulladt részt. Testen hűsítő borogatás helyezhető el, lábat, patát hideg vízzel (slaggal) is locsolnak, akár 20-30 percen keresztül is. Jégtömlőt csak rövid időre tesznek fel, mert káros is lehet, ha túlzásba viszik.


Az akut szakaszt követő rehabilitációban a gyógynövényeké a főszerep.

Írd meg véleményedet, tapasztalataidat, de akár kérdezhetsz is tőlünk a fitocavallo@gmail.com címen!


Köszönöm a lektorálást Dr. Bába András lóspecialista állatorvosnak (www.polequi.hu)!


#sérülés #fájdalom #kényszerpihenő #izom #ín #ízület #sánta #verseny #gyulladás

285 megtekintés