Sebek, horzsolások gyógyulása lovaknál

A sebgyógyulás összetett, egymást nem csak követő, de részben átfedő folyamatokból álló sor végeredménye. Bármelyik lépés kimaradása vagy elhúzódása késleltetheti a gyógyulást. Minél előbb ellátják a ló sebeit, az annál hamarabb gyógyul! E cikkben röviden áttekintjük a fő tudnivalókat.


Az ún. alkalmi sebek nem steril körülmények között keletkeznek, és többnyire mechanikus eredetűek (metszett, vágott, zúzott, szakított, szúrt, tépett, harapott, lőtt). Létrejöhetnek azonban hőmérséklet (fagyás, napégés) vagy vegyi hatás miatt is.


A sebgyógyulásnak két típusa különíthető el. Az elsődleges sebgyógyulásnál a sebszélek érintkeznek egymással, és a gyógyulás során úgy záródik a seb, hogy a sebszélek összenőnek egymással. Ez a szerencsésebb eset. Ha viszont a sebszélek nem érnek össze, mert pl. leszakadt egy bőrdarabka, vagy más anyaghiány áll fenn, akkor sarjszövettel pótlódik a hiányzó rész, s csak ezután hámosodik a felülete (másodlagos sebgyógyulás).


Sebgyógyulás fázisai


A sebgyógyulásnak több fázisa van, melyek a szervezet öngyógyító mechanizmusának részét képezik. A szövethiány pótlása, a kötőszövet hegesedése majd a hámszövet regenerációja (hámosodás) a fő lépések. A sebkezelés ezeket támogathatja és gyorsítja, ha megfelelően végzik.


Kisebb sebek spontán, maguktól is gyógyulnak. Ha a sérülés mindössze a hámszövetet érinti, és nem vérzik erősen, akkor házilag is kezelhetőek a sebek, de minden más sérüléssel állatorvoshoz kell fordulni és javasolt a gyógyulás megtámogatása egy immunerősítő gyógynövény-kúrával.


A sebgyógyulás fázisai tehát:

  1. akut gyulladás: az érintett rész megdagad, bevörösödik, meleggé és érzékennyé válik.

  2. sebfelület védelme, véralvadás: kb. 5-10 perccel a sérülést követően, ha nem mély a seb, ideiglenesen képződött anyagokkal bezáródik a sebfelszín. Véralvadék és fehérjetartalmú (fibrines) anyag képződik..

  3. sejtszintű védekezés, sebtisztulás: az immunrendszer aktiválódik, különféle élettani változásokat kiváltó kémiai anyagok, sejtek kezdenek működni az érintett helyen. A szervezet a sérült sejteket, szövetrészeket és a bejutott kórokozókat igyekszik eltávolítani.

  4. sarjadzás, új szövet építése: ekkor piros, vérrel jól ellátott, nedves granulációs szövet látható. Ez sérülékeny, frissen alkotott erecskékből áll, amelyek szétágazóan szövik át a sérülés helyét. Újraépülés zajlik.

  5. hámosodás, bőr hámszövetének újraképződése: megjelennek a rózsaszín hámsejtek, és a sebszélek felől induló növekedés hatására egyre kisebbé válik a sebfelület. Néhány nap elteltével már szemmel is látható lehet a sebgyógyulás. A lábakon kb. fele olyan gyorsan zajlik, mint máshol.

Írd meg véleményedet, tapasztalataidat, de akár kérdezhetsz is tőlünk a fitocavallo@gmail.com címen!


Köszönöm a cikk lektorálását Dr. Járos Ildikó állatorvosnak!


#bőr #sérülés #seb #elfertőződik #hámosodás #vadhús #sebfertőtlenítés #sebkötözés

625 megtekintés