top of page

Széna lovaknak A-tól Z-ig

A ló alaptakarmánya, mondhatni alfája és omegája a fűszéna. Önmagában ezen elélhet egy ló, de ez nagyban függ a széna minőségétől és a munkavégzés intenzitásától. Cikkünkből megtudhatod, hogy mi a különbség az egyes szénaféleségek között, mire jó a pellet, mik azok az evéslassítók, hogyan szénáztasd a túlsúlyos lovat és hogyan etethető biztonságosan a lucerna.


A széna tápanyagtartalma attól függ, hogy milyen növényfajokból áll, milyen volt az évjárat (hőmérséklet, napfény, csapadék), honnan származik (erdő, völgy, hegyvidék, szik, láp), a növény mely életciklusában kaszáltak, majd hogyan tárolták a szénát etetésig.


Egészséges széna


A széna sajnos lehet poros, penészes, atkás, baktériumokkal fertőzött még akkor is, ha ez szabad szemmel nem feltűnő. Penészes szénát tilos a ló elé rakni! A gőzölés az egyik legjobb megoldás ezek eltávolítására, és alig lúgoz ki tápanyagot a szénából. Kevésbé hatékony, de hasznos a széna beáztatása, locsolása (nem elég spriccelni).


A penészes széna lelocsolása csak a levegőben szálló gombaspórát akadályozza meg a károsításban, de magát a gombamérget nem hatástalanítja. Ekkor ugyan nem lélegzi be a ló, de megeszi, s a belek, máj, vese és egyéb szerveket károsítják a mikotoxinok (gombamérgek).


A penész számtalan betegséget okoz, amelyek kezelése költséges, időigényes és nem ritkán használhatatlanná teszi a lovat. Penész miatt alakulhat ki például allergiás kehesség, kólika, mikrogyulladások, teljesítményromlás, immunrendszeri zavarok, máj és vese betegsége, viselkedési problémák.


A drága pénzen megvett szénát takarás és szellőzés nélkül nem okos dolog tárolni, mert rövid időn belül penészes lesz az egész tétel, és kidobható.


A szénában fellelhetőek mérgező vagy antinutritív (emésztést zavaró) növények, de akár döglött egér, patkányméreg, fólia, szögesdrót, üvegszilánk, traktorcsavar, toklász, szúrós kóró. Ezek mérgezést, szájüregi sérülést, kólikát okozhatnak, tehát a ló elé tett szénát mindig át kell vizsgálni előtte.


Tápláló széna


A növényeket nagy részben felépítő rost a lovak cellulózbontó baktériumainak segítségével alakul át értékes energiaforrássá (illó zsírsavakká). Részben ezekből tartja fenn magát az állat, fedezi mozgásigényét, növekedését, stb.


Ideális esetben a vezérnövény fűfélék virágzásakor kell kaszálni (nem felmagzás vagy magpergés után). Az elöregedett széna rost helyett már több lignint tartalmaz, amit nem tud megemészteni a ló. Túlsúlyos lovaknak részben megfelel, de munkavégző ló elé ilyet tenni nem szabad, mert gyakorlatilag éhezés mellett várnánk tőle munkát.


Jó esetben a fűszéna kb. 10-20%-ban tartalmaz pillangósvirágú növényeket, mint a lucerna, bükköny, herefélék, melyek fehérjetartalma az izomépítéshez és a sejtek normális működéséhez fontos. Kevés munkát végző vagy anyagcserezavaros lovakkal nem szabad sok fehérjét etetni.


Abrakkal etetett lovaknak célszerű szénaszecskát (apróra tört, vágott széna) keverni az abrakhoz, az evés lassítása és a rágás fokozása miatt.Vegyes széna


Botanikai ismeretek nélkül a legelő egy nagy zöld felület, de közelebbről megfigyelve 100-150 növényfaj is könnyedén fellelhető a mezőn és környékén. Ezek lehetnek fűfélék, pillangósok, gyomok, mérgező növények, de akár fák, cserjék.


A mező, majd a széna növényei közül tápérték szempontjából a pázsitfűfélék a legfontosabbak, jó, ha arányuk 60-70% körül van. Utánuk jönnek a fehérjetartalmú pillangósok, amelyek jó, ha nem tesznek ki több, mint 20%-ot.


A többi növény gyom vagy gyógynövény, és színesítik a ló által kiválogatható, akár kedvező étrendi hatású növénypalettát. A legtöbb gyom rendelkezik kedvező étrendi vagy gyógyhatással, de csak kis mennyiségben etetve.


Gyomszéna


Sajnos sok olyan szénát látni, ami tömegesen elszaporodott gyomokkal van tele (pipacs, zsurló, aggófű, vadsóska, disznóparéj, vadmurok, seprence, betyárkóró, selyemkóró, aranyvessző, cickafark, orbáncfű). Ezek értéktelen szénák, mert a zöld vegetációban a gyomok elnyomták a tápláló fűféléket, másrészt mérgezést okozhatnak.


A fásodó kórók szájüregi sérülést, fekélyeket okozhatnak, ami miatt a ló nem tud rágni, lefogyhat: sose etessünk szúrós, kórós szénát a lóval!


Pillangósszéna


Az édes csillagfürt és a baltacím csak szénát ad, a lucerna, a somkóró és a réti here szénaalkotó és gyógynövény is. A bükkönyfélék kis mennyiségben etethetőek, de nagyban mérgezőek.


A lucernaszéna - ha nem hullik le értékes levele - fehérjében, karotinban, D-vitaminban és Ca-ban gazdag, jó étrendi hatású takarmány, amelyet a ló szívesen fogyaszt. A kifogástalan minőségű lucernaszéna kis adagban, fűszénával keverve etethető, ha valóban megkívánja a ló fehérjeigénye.


Túlsúlyos lovakkal, pónikkal, korábban patairha-gyulladást elszenvedett lovakkal ne etessük nagy mennyiségben, mert megemelheti az inzulinszintet!


Általában véve nem maga a lucerna veszélyes, hanem az, hogy sokszor penésszel fertőzött vagy túlzottan elfásodott, mert nem takarították be időben (vagy rosszul szárították, tárolták). Illetve a nagy adagú etetése okozhat még anyagcserezavart a lóban.


Öntözött és telepített széna


Az öntözött rétek szénája rostosabb, durvább, kevésbé ízletes, mint az átlagos réti széna. Az öntözés miatt nagy tömeget ad, de táplálóértéke kisebb, táplálóanyagainak emészthetősége rosszabb.


A szántóföldi fűfélék szénái általában gyengébb minőségűek, rostban gazdagabbak, nyersfehérjében és zamatanyagokban szegényebbek a réti szénánál, ami a kevésbé változatos botanikai összetétel következménye. Jobb, ha a fűfajok közé pillangósokat, gyógynövényeket is telepítenek.


Széna-és lucernapellet


"Allergénmentes" szénapótló, illetve idős, fogkopásos lovak és kiszáradásra hajlamos lovak takarmánya lehet. A vélemények megoszlanak, hogy nedvesen, beáztatva, vagy szárazon kell-e etetni. Nagy a duzzadóképessége miatt, amint víz éri, többszörösére dagad.


Egyesek szerint szárazon etetve akár eltömődést is okozhat a ló szűk nyelőcsövében. Habzsolóknak, kopott fogazatú idős lovaknak és téli/nyári plusz vízmennyiség pótlása céljából beáztatva etetjük, igaz, ekkor a rágással termelődő nyál hatása nem érvényesül.


A pellett is lehet mikotoxinnal fertőzött, annak ellenére, hogy magát a penészgombát és a spórákat a gyártási eljárás során a hőkezelés ártalmatlanítja.


Evéslassítók


A slow feeder-nek nevezett szénaetető megoldások egyrészt boltban megvásárolható korszerű szénazsákok, másrészt „csináld magad” formában gyártott eszközök.


Készítésük során felhasználnak műanyag kádakat, hordót, hálót, rácsokat, léceket, deszkákból épített óriásdobozokat, traktorgumit és ezek kombinációit.


Célja, hogy egy lehetőleg biztonságos, az állatot lassú evésre vagy kevés takarmány felvételére ösztönző szénaetető készüljön belőlük. Bármi, amibe beleugorhat, beleakadhat a ló, akár végzetes balesettel is járhat, ezért célszerűbb boltban vásárolni.Túlsúlyos lovaknak széna


Náluk az alábbi fontos szabályokat tartsuk be:

 • nem szabad őket koplaltatni (a gyomorfekély és a ketogén anyagcsere-folyamatok miatt)

 • ne hagyjuk őket ad libitum szénát enni (lassítás, pl. szénaháló nélkül)

 • ne abrakoltassunk (legfeljebb minimális korpa vízzel és gyógynövénnyel)

 • csak evéslassítóval (slow feeder) kaphatnak szénát

 • a napi szénadagot több kisebb részletre, egész napra elosztva kapják meg

 • szalmás almolást hanyagoljuk

 • tavaszi, dús, zöld sarjfűre SOHA ne engedjük ki legelni a patairha-gyulladás veszélye miatt

 • másodkaszálású szénát válasszunk nekik

 • a szénát evés előtt fél órára vízbe áztatva, kiáztatjuk azt, így a könnyen oldható tápanyagok eltűnnek, "diétásabb", kalóriaszegényebb lesz a széna


Praktikus szénaetetők


 • A szénaháló előnye, hogy mobil, takarékos, lassítja az evést, hátránya kis töltőmennyisége, balesetveszélyessége, és az, hogy nehéz megtölteni

 • A szénazsák a szénahálóhoz hasonló, de teteje hálószerű, alja formáját megtartó, ezáltal könnyebben tölthető zsák

 • A szénaetető kád műanyagból készül, ráccsal vagy lyuggatott tetővel fedve, amiben a széna fogyásával egyidejűleg ereszkedik lefelé a rács. Lehet mobil vagy szénamosásra alkalmas, vizes is

 • A mobil szénaetetőknek többféle típusa van, lényege, hogy a bálánál megtöltött széna elgurítható, eltolható, stb. a ló karámjáig. Megkönnyíti a szénakiosztást.

 • A szénaetető játék unaloműző, törésálló műanyagból készült labda vagy henger, biztonságos lyukmérettel lyuggatva, evéskor elmozdul

 • A szénaáztató edény szénával megpakolva vízzel feltölthető, kiáztatás után a víz leengedhető. Súlykontrollos lovaknak (elhízás, patairha-gyulladás, metabolikus szindróma, Cushing-kór, inzulin rezisztencia) megfelelő

 • A szénaházikó 1-3 méter magas dobozszerű építmény, oldalán-alul rácsozott ablakokkal, a széna csak azokon át hozzáférhető


 

A falra vagy magasba akasztott szénarács/szénaháló hátrányai:Egészséges szénamennyiség a lónak


Szakkönyvekben olvashatjuk, hogy testtömegtől és munkavégzéstől függően hány kilogramm a napi javasolt adag. Igazság szerint minden ló egyedi. Vannak hízásra hajlamos, remek takarmányhasznosító fajták, és vannak felhízlalhatatlanok.


A ló normál esetben napjának 70%-át sétálgatós fűevéssel töltene. Eközben válogat, tép, rág, nézelődik, napozik. Nem habzsol, nem éhezik, és nem unatkozik. Ehhez képest a lovardákban tartott lovak másképp élnek, ami sok esetben megbetegítő számukra.


Egy átlagos lónak kb. napi 10 kg jó minőségű (!) széna fedezi a szükségleteit, de mellé ún. balancer tápot érdemes adni. Ezek kis adagban etethető, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó kiegészítők. A vízről se feledkezzünk meg!

 

Írd meg véleményedet, tapasztalataidat, de akár kérdezhetsz is tőlünk a fitocavallo@gmail.com címen!


További információ a szénában megtalálható mérgező, antinutritív, takarmány- és gyógynövényekről a Gyógynövények lovaknak, kutyáknak és macskáknak című könyvben érhető el.


#széna #rost #szénaháló #etető #slowfeeder #lucerna #pellet

bottom of page