Repedező, töredező vagy lassan növő paták

A lótartó feladata a paták ápolása, a patatalp és a nyír állapotának karbantartása, a patarepedések kontrollálása. Az emésztés és felszívódás zavara, a vitaminokban és ásványi anyagokban hiányos takarmány gyenge szaruhoz vezet. Gyógynövényekkel az emésztés javítása az egyik fontos cél, a másik a bélflóra támogatása.


Lovaknál a pata egyik legnagyobb ellensége lehet a magas fehérje- és szénhidrát tartalmú takarmány. A szakszerűtlen takarmányozás nem egyszer okozza az egyik legsúlyosabb patabetegséget, a patairha-gyulladást.


Természetesen egyéb okok is közrejátszhatnak a paták megbetegedéseiben: hibás lábvég-alakulás, túl kemény vagy túl puha talajon való mozgatás, trágyában vagy trágyalében állás, szakszerűtlen körmölés, rossz patkolás, sérülések, traumák, anyagcserezavarok, vitamin- és ásványi anyag hiány.


Gyógynövényekkel nyilván nem lehet egy sokáig szakszerűtlen módon körmölt ló deformált patáit rendbe tenni, de ha a kiváltó okot megváltoztatja a tulajdonos, akkor a gyógyulást és a regenerálódást nagyban elő lehet segíteni, és fel lehet gyorsítani.


A fitoterápiás kezelés, mint a legtöbb esetben, itt is az anyagcsere helyes irányba történő befolyásolását, az emésztőrendszer működésének javítását, a szükséges tápanyagok felszívódását célozza. Így járul hozzá a megfelelően erős pata felépüléséhez.


A pata rugalmasságához létfontosságú a megfelelő vérellátás biztosítása, de a hidratált állapothoz a zsíranyagcsere helyes működése is elengedhetetlen.

Emellett alapvető feladat a sejtnövekedés serkentése, hogy mielőbb visszaépüljenek az elkopott, elhasználódott szövetek. A sejtek növekedéséhez és életéhez szükséges építőanyagokat elsősorban nem gyógynövényekből kell pótolni.


Főleg B-, E- és A-vitaminról, valamint biotinról kell gondoskodni a gyenge minőségű patákon álló lónak, de egy egészséges bélflóra a biotint saját maga is előállítja.


A bélflóra épen tartásában és a különféle tápanyagok jobb emésztésében, felszívódásában sokat segítenek az emésztést segítő - pataerősítő gyógynövények.


A töredezett, gyenge minőségű szaruképletek emésztési, felszívódási zavarról, valamint ásványi anyag- és vitaminhiányról árulkodhatnak. A magas szilícium tartalmú gyógynövények, mint például a galaj vagy a zsurló, igen jó hatással vannak a patákra.


További ásványianyag-tartalmú gyógynövények a csalán, a pitypang és a csipkebogyó. Utóbbi antioxidáns és gyulladásgátló hatással is bír, mivel sok benne a C-vitamin. Flavonoidjai a patát ellátó vérerek falának rugalmasságát és állóképességét is javítják, így javul a pata vérellátása, amely alapvető az egészséges pataműködéshez.


Szaru- és patarepedés


A patkolókovácsok megkülönböztetik a szarurepedést, mely nem ér fel a pártaszélig és a patarepedést, mely felér.

Gyógynövényes szemmel nézve nincs sok különbség a pata kezelésében: meg kell erősíteni a szarut.


Ennek alapja a megfelelő minőségű és mennyiségű táplálék biztosítása az állat számára, továbbá kellő mennyiségű emésztőnedv megléte a tápanyagok bontásához, végül egy egészséges állapotú és jól működő bélrendszer a felszívódáshoz. Utóbbi kettő kialakulásában és fenntartásában nagy szerepe van az emésztést és felszívódást serkentő, anyagcserét javító gyógynövényeknek.

Írd meg véleményedet, tapasztalataidat, de akár kérdezhetsz is tőlünk a fitocavallo@gmail.com címen!


Köszönet a lektorálásáért Dr. Bába András lóspecialista állatorvosnak (www.polequi.hu)!

309 megtekintés