Problémás viselkedésű lovak kezelése gyógynövényekkel

Az ijedősség egy eszköz a ló számára, mely megmentheti az életét - legalábbis evolúciós szempontból. A mindennapokban azonban gyakran éppen ez sodorja bajba, okoz balesetet. A dominancia szintén egy eszköz: a versengésben és támadásban egyaránt hasznos. Nekünk, lovasoknak mindkettő zavaró lehet, de gyógynövényekkel és helyes bánásmóddal felléphetünk ellene.


A lovasok egyaránt problémásnak tartják a félős, ijedős magatartást és a határozott, domináns viselkedést, melyeket nagyban befolyásol a ló korábbi tapasztalatai, habitusa, jelleme és anyagcseréje.  

A lókiképzők állítják, hogy a lovak viselkedését íratlan szabályok határozzák meg, melyek az emberrel történő találkozásra is vonatkoznak. Ezért a lóval való problémamentes bánásmódhoz fontos megérteni a lovak veleszületett testbeszédét és ezt ma már világszerte egyre többen oktatják külön erre a célra kidolgozott tréningjeiken.


A nem megfelelően szocializált, vagy rossz előélettel rendelkező, rossz szokásokat felvett lovak korrekciójában e módszerek mellett kúraszerűen alkalmazhatunk gyógynövényeket is, hogy jobban viseljék az őket érő stresszt.


Nem mindegy azonban, hogy a problémás viselkedés hátterében mi húzódik meg? Félelem vagy dominancia? A kettő állapot hormonális és idegi háttere merőben eltér egymástól, és ha ezt nem vesszük figyelembe a fitoterápiás kezelés során, akkor valójában csak félsikert érhetünk el.


A hiperaktív, agresszióra és dominanciára hajlamos lovaknak a FitoCavallo VALEST keverék való. Félelemre, szorongásra és pánikra hajlamos lovaknak a STRESS keverék fog segíteni.

Számtalanszor kiderül, hogy az elrohanó lónak hátfájdalmai vannak, vagy, hogy belső görcsök miatt bakol a ló lovas alatt. Az agressziónak tűnő ki- vagy hátrarúgást okozhatja látászavar, fájdalom is.  


Minden viselkedészavar esetében az alábbiakat kell megvizsgálni:

  • egészségügyi okok, FÁJDALOM (az első és legfontosabb lépés)

  • felszerelés és szerszám megfelelően illeszkednek-e a lovon (nyereg, zabla, hám)

  • lovas tudása, felkészültsége, képességei

  • takarmány okozta ártalom (pl. görcs), élettani elváltozás

  • ló képzettségi foka, tudása, előélete

  • ló szociális és épített környezetének káros hatásai

Ha a fentiek kizárhatók, akkor következhet a kiképzés.


Több olyan magatartásmintával találkozhatunk (pl. ijedezés, ellenállás), amikor nehéz egyértelműen eldönteni a helytelen viselkedés pontos okát. Egyes lovak valóban félnek, míg mások heccből ijedeznek.

Ezért azt javasolják a szakemberek, hogy nagy alázattal közelítsük meg a kérdést: legelőször a saját felelősséget vizsgáljuk felül, és a legutolsó, hogy a hibát az állat általunk vélt vagy valós szándékaiban keressük.


A gyógynövények többféle módon hatnak a lovakra. Saját tapasztalataim alapján a sikeres fitoterápiás kezelés kulcsa az érzelmi háttér, az immunrendszer, az anyagcsere és a környezeti hatások (pl. időjárás) együttes figyelembevétele.

Ezek ugyanis mind érintettek lehetnek a pillanatnyi viselkedés alakulásában.


Az elmúlt években alapvetően két alapvető viselkedésminta/érzelmi beállítottság különült el a betegségkezelés és a gyógynövényválasztás szempontjából. Az egyik a dominancia és rejtett dominancia (pl. agresszió, ellenállás, kijátszás), a másik a félelem és változatai (pánik, ijedezés, szorongás).


Noha mindkét esetben az idegrendszert gátló (nyugtató, esetleg antidepresszáns) gyógynövényeké a főszerep, ezek mellé esetenként más és más gyógynövényt kell választani.


A hiperaktív, agresszióra és dominanciára hajlamos lovaknak a FitoCavallo VALEST keverék való.


Félelemre, szorongásra és pánikra hajlamos lovaknak a STRESS keverék fog segíteni.

Írd meg véleményedet, tapasztalataidat, de akár kérdezhetsz is tőlünk a fitocavallo@gmail.com címen!


Köszönöm szépen a cikk lektorálását Dr. Marosi Katalin etológusnak!


#front #idegesség #stressz #nyugtató #hiperaktív #kólika #megelőzés #bélidegrendszer

396 megtekintés