A PRICE és POLICE(M) módszerek alkalmazása lovaknál

Embereknél az inakat, szalagokat, ízületeket érintő sport- és egyéb balesetekben az általános elsősegélynyújtás műveleteinek helyes sorrendjét egy angol mozaikszó adja meg: PRICE.

Olvasd el cikkünket, hogy megtudd, mi ez, hogyan hasznosítsd lovadnál, ha szükség van rá!


Az angol védelem, pihentetés, jegelés, kompresszió, felpakolás/felpolcolás szavak rövidítéséből áll össze. Lovakkal kapcsolatban a szakirodalom ezt ilyen formában ugyan nem említi, de az eljárás egyes elemeit megtalálhatjuk a lovak baleseti ellátásáról szóló nemzetközi ajánlásokban.


Mielőtt azonban nyugodtan hátradőlnénk azzal a tudattal, hogy megvan az eljárási protokoll a balesetek azonnali (sürgősségi) ellátásában, célszerű megjegyeznünk, hogy nemrég megjelent egy újabb szemlélet, mely - ha nem is teljes mértékben elutasítja a PRICE tartalmát és sorrendjét, de - egy pontban jelentősen különbözik attól. Rövidítése a POLICE mozaikszó.


Alapját az adja, hogy újabban egyre több humán kutatás jelzi, hogy a sportolók tartós rögzítést nem igénylő sérüléseinél, illetve a különféle lágyrész-sérüléseknél a PRICE teljes pihentetés lépése helyett a POLICE mozaikszó által meghatározott optimális terhelés elve hatékonyabb a felépülés támogatására.


Az optimális fogalmának meghatározását mindig bízzuk az állatorvosra, aki az adott ló és a fennálló körülmények figyelembevétele mellett dönt erről.

Továbbá az sem mindegy, hogy mikortól kezdődhet meg a kíméletes és kontrollált(!) terhelés. Az időzítéssel kapcsolatban hasznos megjegyezni, hogy a lovak ortopéd baleseti ellátásában a kezdeti rövid pihenőidőt a korai rehabilitációtól kezdve felváltja a kontrollált mozgatás során megvalósuló optimális terhelés, melynek mértékét és módját minden esetben állatorvos határozza meg.


A kontrollált mozgatásnak megvannak a maga szabályai – sérülésre és lóra szabottan. Az azonban ma már szinte ökölszabálynak tekinthető, hogy a legritkább esetben ítélik tartós boxfogságra az ínsérült lovat, mivel nem ez a gyógyulás és felépülés hatékony módja.


A PRICE, majd a POLICE-terápia a sportsérülések nagy részénél hatékony, a terápiás láncnak azonban csupán a kezdőpontjait jelentik. Ezeket követi a rehabilitációban a kontrollált mozgatás (M).


A PRICE és POLICE(M) mozaikszavak betűinek jelentése:

  • P = Protection = Védelem

Az állat további sérülésektől való védelme céljából felhelyezhető kötés, rugalmas vagy merev rögzítés a sérült részre, de ide tartozik a ló rögzítése, nyugodt helyre vezetése is. Ide sorolható – tágabb értelemben – a ló szedálása, amennyiben viselkedésével magában kárt okozna.

  • R = Rest = Pihenés

Kezdetben a ló leállítása (boksznyugalom) és nyugodt körülmények között tartása a sérült rész lehető legnagyobb tehermentesítése miatt nagyon fontos. Megfelelő mértékű fájdalomcsillapítás esetén az állat az érintett végtagot kímélési. Csak a PRICE eljárásban jelenik meg.

  • OL = Optimal loading = optimális terhelés

Egyes esetekben jobb, ha a korai rehabilitációtól kezdve a teljes nyugalom, leállítás és tehermentesítés helyett a sérült szövet megfelelő mozgatási/mozgási ingereket kap. Ezt nevezik optimális terhelésnek, amelynek mértékét az állatorvos ítéli meg. Csak a POLICE részeként jelenik meg.

  • I = Ice = Jegelés (más néven krioterápia)


A sürgősségi ellátásban az inakon és a patákon naponta 4-6 alkalommal, legfeljebb 30 percen át szokták alkalmazni, nem tovább, mint 3 napig.


A korai rehabilitációban mérsékeltebben alkalmazandó, és újabb vélemények szerint javallott a hideg-meleg hatás pár percenkénti váltogatása, így biztosított a folyamatos vérkeringés is. A hideg-meleg hatás kiváltására egyes hiperémizáló illóolajok is alkalmasak (pl. borsmenta, kámfor, rozmaring).


„A slagból történő locsolás nem hatékony. A jégtömő felhelyezése elfogadott módszer, de még hatékonyabbak az ún. cirkuláló jegelést alkalmazó eszközök (különösen kompresszióval együtt!”

  • C = Compression = Kompresszió, szorítás-nyomás

A sérült testrészre felkerülő nyomókötés és fásli nem szorítja el teljesen a keringést, de gátolja a gyulladás során kialakuló ödéma kialakulását. Ezzel lassítja a fájdalmat okozó duzzanat képződését. Célszerű hűtéssel kombinálva, időszakosan alkalmazni. Csak átmeneti komfortérzet-javításra szolgálhat(!).

  • E = Elevation = Felpolcolás

Ez a gyulladás során felhalmozódó folyadék elvezetésére szolgálna, de lovaknál nem kivitelezhető. A nyirok-tapelés (kinesio-tape, „ragasztás) akut, friss sérülésnél a felső fasciális rétegekben felhalmozódott ödéma és hematóma gyors feltisztítására szolgáló eszközként segíthet a nyirok elszállításában, a keringés javításában, de ennek alkalmazásáról mindig egy szakképzett terapeuta vagy az állatorvos dönt.

  • M = Mobilisation = Mobilizáció

Nem kapcsolódik szorosan a PRICE/POLICE eljárás lépéseihez, mert a heveny szakaszt követő rehabilitációs folyamat része. Lóra szabott, fokozatosan végrehajtott mozgásgyakorlatok, melyek segítik a sérült testrész eredeti funkciójának visszaállítását. A legtöbb sérülésnél a korai mobilizáció (mozgatás) felgyorsítja a gyógyulási folyamatot, de csak akkor alkalmazható, ha a végrehajtás közben nem jelentkezik erősödő fájdalom a sérült területen A legtöbb baleseti sérülés után a PRICE első 4(-5) műveletét javasolt azonnal elvégezni, és kb. 48-72 órán át folytatni. Ez a szabály szinte minden sérülés ellátásának az alapja: a fájdalom gyors átmeneti csökkentésére és a gyulladás folyamatok lassítására szolgál. Helyesen alkalmazva elősegíti és gyorsítja a gyógyulást, helytelenül vagy túlzottan sokáig alkalmazva azonban éppen a gyógyulás ellen hat.


Figyelmeztetés! Az izomgörccsel járó sérüléseknél a PRICE terápia jegeléses lépése kimarad, mert itt a teendők az alábbiak: óvatos nyújtás; óvatos masszázs; folyadék- és ásványi só pótlás (rehidratálás); száraz, meleg környezet biztosítása.

Írta: Marton Zsófia, FitoCavallo

Lektorálta: Dr. Nagy Annamária, sportlógyógyász specialista, Állatorvostudományi Egyetem Lógyógyászati Tanszék és Klinika


Íme a teljes infografika:185 megtekintés