Porckopás és ízületi folyadék táplálása

A porckopás főleg idősebb lovakban érezteti kellemetlen és olykor fájdalmas hatását. Hasznos megérteni, hogy miből épül fel a porc anyaga, képes-e regenerálódni, milyen folyamatok hatnak a porcépülés, illetve a porcleépülés során. Így hatékonyabb a megelőzés és a kezelés, akár gyógynövényekkel is.


A porcszövet két fő részből áll. A rugalmas sejtközötti állomány döntően kollagénrostokból, proteoglikán molekulákból, és az ezeket összekapcsoló hialuronsavból tevődik össze. Ebben a mátrixban vannak kisebb csoportokban a porcsejtek.

Működnek bizonyos hormonok és növekedési faktorok, melyek a porcképződést segítik elő. Ezekkel ellentétes hatásúak a porcot lebontó enzimek (pl. mátrix metalloproteinázok). Ha a mérleg egyensúlya elbillen a leépülés irányába, akkor indul meg a porc „kopása”.


A felszín kopása többnyire krónikus ízületi gyulladás miatt indul meg. Eleinte nem jár tünettel, később is inkább a mozgásbeszűkülés, „berozsdásodott” mozgás válik érzékelhetővé. Idővel azonban annyira elkopik a porcfelszín, hogy a csontos felületek érintkeznek egymással: ez már súlyos fájdalommal jár.


Sajnos a porc anyaga nem tud regenerálódni, tehát, ami elkopott, az már nem nő vissza többé. Az utólagosan pótolt anyagok sem válnak tökéletes porcsejtekké, legfeljebb hasonlóvá. Emiatt nem lehet eléggé hangsúlyozni a megelőzés fontosságát!


A porckopás megelőzésében az ízületi folyadék összetételének kulcsszerepe van.

A porcoknak nincs saját vérellátásuk, hanem az ízületi folyadék táplálja szöveteiket. A folyadékba bejutó tápanyagok beépülése még kutatott-vitatott, de mindenképpen fontos, hogy egyáltalán megegye a ló a porcoknak, ízületeknek szánt tápanyagokat, majd azok valóban megemésztődjenek és felszívódjanak a véráramba.


Hogy aztán milyen mértékben jut el a porcanyagnak szánt vegyület a vérkeringéssel egy adott ízületbe, az kérdéses, de számos porcépítő anyaggal vannak már jó tapasztalatok, és piacra kerülnek újabb, „védettebb” formulák.


Tehát a fentiek értelmében az emésztésre kedvezően ható gyógynövényeknek fontos szerepe van abban, hogy a drága porcépítő kiegészítők a tápcsatornából legalább a vérbe bekerüljenek.


A korábban említett mikrogyulladások kapcsán érdemes megjegyezni, hogy a szervezetben jelenlévő gyulladáskeltő anyagok bárhova eljuthatnak a vérrel. Például a túlsúlyos lovakon feleslegben lévő zsírszövetről ma már tudjuk, hogy gyulladáskeltő anyagokat állítanak elő.


Még jellemzőbb, hogy a májban végzett méregtelenítő munka (toxinok és terhelő vegyi anyagok hatására) zavart szenved és olyan káros, reakcióképes szabadgyökök hagyják el a májat, melyek más testrészekben helyi gyulladást válthatnak ki.


A gyulladáskeltő anyagok közül van, ami bekerülhet az ízületi folyadékba és az ízületi tokon belül gyulladást válthat ki, amelynek egyik következménye a porcfelszínek leépülése.

Tehát azok a gyógynövények, melyek segíti a máj méregtelenítő munkáját, a vese méreganyagokat kiszűrő funkcióját, szintén hasznosak a porckopás megelőzésében.


Porckopás elleni teendők (például):

  • túlsúly kerülése, megszüntetése

  • a mozgásszegény, csakúgy, mint a túlterheléssel járó életmód kerülése

  • az ízületek védelme (kívülről-belülről)

  • az anyagcsere-folyamatok támogatása

  • rendszeres májvédő és méregtelenítő kúrák alkalmazása

  • a bélnyálkahártya és bélflóra rendben tartása

Az ízületi folyadék és porc tápanyagellátását kedvezően befolyásoló, emésztésjavító gyógynövények etetése nem csak a megelőzésben hangsúlyos, de a már kialakult elváltozások kezelésében is. Ízületi gyulladás esetén gyulladáscsökkentő gyógynövények etetése is szükséges mellé.

Írd meg véleményedet, tapasztalataidat, de akár kérdezhetsz is tőlünk a fitocavallo@gmail.com címen!


Köszönet a lektorálásáért Dr. Bába András lóspecialista állatorvosnak (www.polequi.hu)!


#porc #ízület #ízületifolyadék #chip #porcleválás #sportló #idős #sánta #porckopás #meszesedés #gyulladás