A porc-és csontszövet gyulladásos megbetegedése (oszteokondrózis)

Egyes tanulmányok szerint 2 éves korig, a sportló csikók kb. 60%-ánál fellépnek olyan vázrendszeri betegségek (OCD), melyeknél apró - gyakran porccal fedett - csontdarabok válnak le az ízületben egy-egy erősebb behatás (trauma) miatt. Szakemberek szerint ennek hátterében az áll, hogy túl gyorsan nőtt a csikó, és nem volt elég ideje megerősödni a porc-és csontszövetnek.


Részben a túlzott fehérje-, részben a túlzott energiabevitelt tartják a fő oknak. Hajtatott növekedésnél a légyrészek könnyebben gyarapodnak (a sertéshízlaláshoz hasonlóan), miközben a fiatal csikó csontjainak és ízületeinek nincs elég ideje megfelelő, strapabíró szöveti összetételt létrehozni (pl. mert nem épül be kellő mennyiségű ásványi anyag).


A betegség általában egy megerőltetésből fakadó traumával (pl. porc repedése, sérülése) kezdődik.

A trauma, sérülés miatt a porc egyes részei elhalnak, leválhatnak (chip), az ízületi nedvben „úszkálnak”. Ha nem irritálnak más szövetet, akkor rögtön nem derül fény a problémára, de gyakran irritációt és gyulladást keltenek, ami már duzzanattal és fájdalommal is járhat.


A műszeres képalkotó diagnosztika ki tudja szűrni, ha a csontokban vagy porcokban bármilyen elváltozás van, vagy a vázrendszer szöveti felépítése hajlamosítaná a csikót ízületi vagy csontbetegségekre.

Sportlovat enélkül nem szabad ma már vásárolni!


A megelőzésben a gyógynövényekkel is lehet segíteni abban, hogy az emésztés hatékonyabb legyen, ezzel több tápanyag tudjon felszívódni, majd beépülni a szövetekbe, azonban a visszafogott takarmányozásnak (beleértve a megfelelő - nem túlzásba vitt - fehérje, kalcium és D-vitamin ellátást is) és a csikók szabad mozgási lehetőségének biztosításán van a hangsúly.


A kialakult betegség állatorvosi ellátása (gyakran műtét vagy ízületi injekciók) mellett az ízületi gyulladáshoz hasonlóan kezeljük a helyzetet fitoterápiával, azzal a különbséggel, hogy az ízületi folyadék és porc tápanyagellátását kedvezően befolyásoló, emésztésjavító növények hangsúlyosabb szerepet kapnak.


Írd meg véleményedet, tapasztalataidat, de akár kérdezhetsz is tőlünk a fitocavallo@gmail.com címen!


Köszönet a lektorálásáért Dr. Bába András lóspecialista állatorvosnak (www.polequi.hu)!


#porc #ízület #csikó #OCD #DOD #chip #porcleválás #sportló

353 megtekintés