Por és ammónia okozta orrfolyás, köhögés

Az istállóklíma megbetegítő a lovak számára. Az ammónia és a por fizikailag károsítja a léghám szövetét. Az ammónia, mint erős lúg, gyakorlatilag feloldja a védőnyálkát (is), míg a por, kitapadva az érzékennyé vált nyálkahártyába köhögési ingert okoz. Gyógynövényekkel azonban sokat tehetünk a légutak egészsége érdekében.


Egyéb vegyi anyag (pl. permet, fakezelő szer, festékek, szmog, illatanyagok) is nyálkahártya-irritáló hatásúak lehetnek.

A nyálkahártya védelmi reakciót indít be az irritáció ellen: nyálkát termel, mely bevonja és védi a kiszáradástól és az irritáló részecskéktől (az allergénektől, és a kórokozóktól is).


A túlzott nyálkatermelés azonban káros. Kijuttatásáról a köhögés gondoskodik, de ha a ló folyadék-háztartása nincs teljesen rendben, akkor a nyálka letapad, besül, nem ürül ki.  


Ha a nyálka nem elég híg, akkor nem tud ürülni, visszamarad, felhalmozódik, összeragad, letapad. Idővel emiatt a légutak beszűkülnek, erőltetetté válik a légzés, a tüdőszövetek részlegesen elhalnak, tehát kialakul a nehezített légvétel.


Ehhez párosulhat a hörgők gyulladása fertőzés, megfázás vagy egyes allergének miatt.  


Mindezek megelőzésére, valamint a már fennálló tünetek enyhítésére (szerencsés esetben tünetmentességig jutva) segítenek a gyógynövények az esetek 90%-ában. De csak akkor, ha a lovas végigcsinálja becsülettel a kúrát, és nem kérdezi meg az első-második hónap után, hogy „Ugyan meddig kell még adni a gyógynövényt?!”.  


Sokszor élete végéig kell etetni a herbákat a lóval, ha nem kerül az állat por-, ammónia- és penészmentes környezetbe, hiszen az irritáció is állandó marad. Márpedig a legtöbbször ez a helyzet.  

Két-három hónapos kúra elegendő szokott lenni a NOER nyálkaoldó-köptető gyógynövényekből készült receptjével, ha egy egyszerű megfázásból maradt vissza nyálka, és időben „el lett kapva a ló”. De ha istállóirritáció is fennáll, vagy menet közben alakul ki (az érzékennyé vált nyálkahártyák miatt), akkor folyamatossá válik a nyálka újratermelődése.  


Ebben az esetben szintén élete végégig kell, hogy kapja majd a ló a gyógynövényeket, de enyhe eseteknél elég lehet a felezett, fenntartó adag. Még mindig jobb a gyógynövényekre költeni, mint ha állandóan köhög, később fullad a ló, majd néhány év után jön a vágóhíd vagy az eutanázia.  


Ha nincs kikezelve a ló a megfázásból, akkor alakulhat ki a régies néven kehességnek nevezett állapot, amely előrehaladott és visszafordíthatatlan tüdőtágulatot jelent.  


TÜNETEK - ammónia és por irritációja esetén

  • kiszáradt orr- és garatnyálkahártya irritációja miatt mélyről jövő, csattanó köhögés (munkában, poros környezetben)

  • terhelésre erősödik a köhögés vagy nehezítetté válik a légzés

  • halvány rózsaszín szemnyálkahártya (nem gyulladt, nem allergiás)

  • a por, a szárazság és az ammóniás levegő rosszabbodást idéz elő (köhögési roham pukizással)

  • a légutakban található nyálka a ló orrán át jó esetben magától ürül, rosszabb esetben csak mozgatásra ürül, még rosszabb esetben sárgászöld, ragacsos, letapadt, besült

  • súlyos esetben álló helyben fullad a ló, nehezen kap levegőt

  • láz, hőemelkedés nincs

Megelőzésre és a már kialakult tünetek kezelésére egyaránt beváltak a gyógynövények!

Porallergia


A porban lévő poratkákra, más fajok hámsejtjeire és endotoxinokra sok ló allergiás, ami különbözik az ammónia miatt kialakuló betegségtől. Az allergia az immunrendszer túlfokozott válasza, melynek hatására a vérben megjelennek az allergén ellen termelt antitestek. Allergiás lónak a CORST recept javasolt nyálkaoldó-köptető gyógynövényei miatt.


Az esetek egy részében nem azért zavarja a lovat a por, mert allergiás a benne lévő poratkákra, hanem az ammónia lemarja a védőréteget a nyálkahártyáról, és a por mechanikailag irritálja azt. Nem allergiás, orrfolyással, köhögéssel járó állapotban a NOER keveréket etetjük.


Írd meg véleményedet, tapasztalataidat, de akár kérdezhetsz is tőlünk a fitocavallo@gmail.com címen!


#orrfolyás #nyálkaoldó #köhögés #allergia #megfázás #por #ammónia #kehesség