Pataápolás illóolajokkal

A legcélravezetőbb módja a pataápolásnak, ha a szennyeződések megtisztítását követően nedvesítjük a patát (patamosással), majd enyhe száradás (vagy szárazra törlés) után bezsírozzuk. Fontos, hogy száraz patára kenjük a zsírt, és utána lehetőleg ne lépjen porba a ló, mert a zsírra tapadó por elzárja a pata pórusait, és nem tud levegőzni a felület.

A javasolt keverési arány 20-25 csepp illóolaj hidegen sajtolt napraforgóolajhoz (régebben juhfaggyúval és sertészsírral is készült patazsír, amit a növényi olaj hígabbá tett).


Rozmaring, levendula, cickafark, teafa és kamilla illóolajából készített pataolajjal (patazsírral) szokták lekenni a patát. Mindegyik illóolaj rendelkezik antibakteriális hatással.


A rozmaringnak vérkeringést serkentő hatása is van, a cickafark (kék) illóolaja pedig gyulladáscsökkentő hatású. A vivőanyagnak nem csak az illóolaj felvitele a feladata, hanem a pata szöveteiben a nedvesség visszatartása is.


A pata külső ápolását száraz, töredező vagy betegségre hajlamos patáknál gyógynövényekkel belsőleg is támogassuk meg!Kátrány a pataápolásban


A kátrány folyékony olaj, mely a fa vagy kőszén száraz lepárlásakor a lecsapódó olajokból képződik. Kátrányt adó ismertebb fák a fenyő, boróka, nyírfa, bükkfa és tölgyfa.


Száraz lepárlás során zárt térben magas hőmérsékletre hevítik a fát. A fa elszenesedik, ebből lesz az aktív szén, miközben gázok fejlődnek, melyek egy része barna folyadékká lecsapódva adja a kátrányt. A kátrány lepárlásával kátrányolajat és fekete szurkot lehet előállítani.


A kátrányt hasznosítják például gyógyászati, vadcsalogató, tartósító céllal is. Melegben folyékony, hidegben dermed, akár meg is fagyhat, de felmelegíthető. Tűzveszélyes, bőr-, szem és nyálkahártya-irritáló, rákkeltő, ezért védőkesztyűben használandó.


Gyógyhatását bőrre kenve fejti ki, de csakis hígítva: 1-2%-os töménységű alkoholos oldat formájában, napi 3x15 percre korlátozva használatát (ekcémás bőrbetegségekben). Nagyobb dózisú adagolás vagy hosszabb távú kezelés a bőrön át felszívódó anyagok miatt vesekárosító hatású. Mellékhatásként a vizelet megfeketedése előfordulhat, ami önmagában nem káros.


Nyírrothadásra is forgalmaznak kátránytartalmú szereket a lovasboltok: ilyenkor antiszeptikus, nedvességtaszító (szárító) hatása érvényesül. Kérdéses, hogy a pata pórusain keresztül mely anyagok szívódnak fel, és kerülnek be a véráramba, ezért hasznos, ha inkább rövid ideig, kúraszerűen alkalmazzuk az erős hatású készítményeket.


Szerencsére egyre több üzemben már „tisztított”, rákkeltő anyagoktól mentesebb kátrány-termékeket állítanak elő.

Írd meg véleményedet, tapasztalataidat, de akár kérdezhetsz is tőlünk a fitocavallo@gmail.com címen!


Köszönet a cikk lektorálásáért Dr. Bába András állatorvosnak! www.polequi.hu


#pata #illóolaj #patazsír #pataolaj #nyírrothadás #patarepedés #gyógynövény

524 megtekintés