Patatályog lovakban

A patatályog a leggyakoribb, sántaságot okozó patabetegség. Egyik esetben az erős mechanikai behatástól szövetelhalás lép fel, ami gyulladással jár; másik esetben kórokozók jutnak a belső részekbe, ami lágyulásos szövetelhalással és váladékképződéssel jár. Gyógynövényekkel segíthetjük a pata megerősödését, fertőzés esetén pedig az immunrendszer működését támogathatjuk. 


Miért alakul ki a patatályog?


Egyik esetben a körmölésnél túlzottan elvékonyított patatalp nyomása, ütődése váltja ki. Az erős mechanikai behatástól szövetelhalás lép fel. Másik esetben kórokozók jutnak a szarutokba a talpi és a fali rész közé, az irháig, és ott gyulladást okoznak, ami lágyulásos szövetelhalással és váladékképződéssel jár.


Maga a tályog egy kötőszöveti burok, mellyel a szervezet körbeveszi a beteg részt, hogy megakadályozza az elfertőződést. A felhalmozódó váladék a környező szövetekre fájdalmat okozó nyomást fejt ki.  

A kórokozók bejutásához anyaghiányra van szükség: vagy nem elég ellenálló a pataszövet (pl. fehérvonalbetegség) vagy trauma éri (pl. szegbelépés, félreszegelés).  


Cushing kóros lovakban fokozottá válik a tályogra és patairha-gyulladásra való hajlam. Az ő esetükben drasztikus beavatkozás szükséges a fertőző kórokozók ellen, mivel a vérükben tartósan jelen lévő kortizol stresszhormon elnyomja az immunrendszer működését. További nehezítő tényező, hogy szteroid gyulladás-csökkentővel sem lehet kezelni a Cushingos kóros lovat!


A tályog ellátása az állatorvos és a patkolókovács közös feladata.

Amíg a tályog megnyitása és kivezetése nem jár fájdalommal és vérzéssel, addig a patkolókovács önállóan is elláthatja a betegséget.


Azonban a tályog pontos beazonosításához műszerekre, esetlegesen fellépő vérzés és fájdalom esetén antibiotikumra, gyulladáscsökkentőre és fájdalomcsillapítóra van szükség - ez viszont az állatorvos hatásköre.  


Régebben a tályog kifakadását segítő külső dunsztkötésre a savanyú káposztás pakolást javasolták. Ma már erre léteznek más szerek is (pl. magnézium-szulfát).  


A patatályogos ló kezelését mindenképpen érdemes gyógynövényekkel kiegészíteni.

A szokásos akut, illetve krónikus állapotokra vonatkozó általános irányelvek mellett kiemelendő, hogy a kórokozók jelenléte miatt kialakuló tályogok esetében az immunerősítésnek (1 hónapig) és a májvédelemnek is (1-2 hónapig) fontos szerepe van.  


Miután az állatorvos által beadott gyulladáscsökkentő hatása lecseng, a beteg lónak adhatunk hasonló hatású, a fájdalmat mérséklő gyógynövényeket.  


A betegség megelőzésében kulcsszerepe van mindkét tályogtípusnál a pataszaru megerősítésének ásványi anyagokkal, vitaminokkal és emésztést-felszívódást segítő gyógynövényekkel. Továbbá fontos a megfelelő körmölés és a lehetőleg tiszta, száraz alom.


A fájdalom menedzsment íratlan szabályait is jó, ha betartjuk, és nem visszük túlzásba a fájdalom érzet gátlását.

Gyógynövényekkel a pataszövet megerősítése egy kúraszerű etetés során valósul meg: az emésztésjavító összetevők segítik a bélflórát, így az a pataszaruhoz szükséges biotint maga is elő tudja állítani a későbbiekben. Amíg ez megvalósul, kaphat biotint is a ló a takarmány kiegészítésére. Általában 6-8 hónapos kúra szükséges a pataerősítő gyógynövényekből.

Írd meg véleményedet, tapasztalataidat, de akár kérdezhetsz is tőlünk a fitocavallo@gmail.com címen!


Köszönet a lektorálásáért Dr. Bába András lóspecialista állatorvosnak (www.polequi.hu)!

434 megtekintés