Nyírrothadás lovakban

A patatalpon, a középső nyírbarázda tájékán induló fertőzésről van szó, melyet a nedves, levegőtől védett helyeken felszaporodó rothasztó baktériumok indítanak el, és ehhez esetenként társulnak gombák is. Ezek az apró élőlények szinte mindenhol megtalálhatók a ló körül. A nyírrothadás megelőzésében és kezelésében egyaránt használhatunk gyógynövényeket, külsőleg és belsőleg is.


A „rohad a patája” kifejezés a rothasztó szervezetek tevékenységére utal.Jellegzetes tünet a patakaparó nyomására besüppedő nyír, majd megjelenik az orrfacsaróan büdös szag, idővel fekete nyálkás váladékkal kísérve, ami a baktériumok munkájának eredménye.  


Később, ha nincs kikezelve a ló, akkor a fertőzés továbbterjedhet a puha pataszövetekbe, egészen az irháig. Ekkor a nyírbarázda érzékenysége, majd sántaság lép fel.  


Nyírrothadásra hajlamosító tényezők


A hibás lábállás (pl. bakpata, szűk pataalakulás) anatómiailag hajlamosító tényező, mivel szűk rések és repedések könnyebben alakulnak a patán.  


A nedves-nyálkás időszak jellemző betegsége, de kialakulhat akkor is, ha sokat áll a ló a trágyalében. Az ammónia erős, maró hatású lúggá válik nedves közegben.


A vizeletben és trágyában található ammónia kikezdi, feloldja a nyír szövetét, így csökkentve a nyír védelmi képességét.

A víz és a nedves környezet önmagában nem károsítja a nyírt, de a felpuhult szarut könnyebben oldja az ammónia.

 

A nyírtest túlzott faragása is pusztító hatású, ami elősegíti a nyír meggyengülését.

 

A pataszaru anyagának összetétele, ellenálló-képessége részben örökletes alapon alakul ki, részben a takarmányozáson, emésztésen, felszívódáson múlik, illetve a bélbaktériumok alkotta bélflóra állapotán (ami biotint állít elő).


Mozgáshiány: a mozgás a patamechanizmus révén serkenti a lábvégekben a keringést. Az irha mozgás általi stimulálása elősegíti a szarusejtek képződését, ami egy erősebb szaru kialakulásához hozzájárul.  

A mozgásszegény életmód lassítja a lábvégekben a keringést.

A helyi vér- és nyirokáramlás lassulása, esetleges pangása miatt kisebb-nagyobb fokú keringési elégtelenség, részleges szöveti oxigénhiány, helyi mikro-gyulladások is kialakulhatnak.


A naponta sok órát egyhelyben álló (bokszba zárt) lovaknál a lábvégekben lelassult vérkeringéssel kevesebb tápanyag jut a patába, illetve lassabban szállítódnak el a sejtek normális anyagcseréjének végtermékei, melyek zöme oxidatív hatású, reaktív vegyület.


Ennélfogva a lassú lábvégkeringés nem kedvez a szövetek felépülésének, átépülésének, regenerációjának. Ezen sokat segíthetnek a perifériás (szívtől távol eső) területek vérellátását javító, emellett méregtelenítő gyógynövények.  


Nyírrothadás kezelése


A kezelést alapvetően a patkolókovács kezdi meg az érintett rész megtisztításával, szabaddá tételével. Mivel a rothasztó baktériumok és gombák közössége anaerob (levegőmentes környezetben él és aktív), ezért fontos a rothadásban érintett terület levegőhöz juttatása. Súlyos esetben akár a nyír részleges vagy teljes eltávolítására is sor kerülhet, mely sebészeti beavatkozásnak minősül.  


Utána a lótartó feladata gondoskodni arról, hogy az állat patája minden egyes nap ki legyen pucolva, le legyen fertőtlenítve, majd a káros nedvesség elől egy védőréteggel be legyen vonva.


Ha valaki nem jár lovához rendszeresen, akkor erre meg kell kérni a lovarda személyzetét, különben kevés eredménye lesz a heti 1-2 kezelésnek.  

Fertőtlenítéshez használjuk a szakember által javasolt speciális nyírfertőtlenítő szert! Nyírrothadás kezelésére a fakátrány, az SBC-paszta, a cink-oxid, a réz-oxid (rézgálic) bevált, de a lovasboltokban is kapható számos, nyírrothadás ellen bevált készítmény.


Léteznek természetes, fémalapú, gomba- és baktérium ölő szerek is. Ezek erős hatású anyagok, melyek kúraszerűen használhatók. A lényeg, hogy ne hanyagoljuk el a külsőleges kezelést (sem)!  


A nyírrothadást hasznos és fontos belsőleg is kezelni!

E célra választhatunk emésztést javító (tápanyagok jobb felszívódása, bélflóra támogatása), anyagcserét fokozó és a perifériás keringést serkentő gyógynövényeket. Súlyos fertőzés esetén célszerű lehet egy egyhónapos immunerősítő gyógynövényes kúrát is tartani a lónál. Mindezt természetesen a szakszerű pataalakítás és a külsőleges kezelés melletti kiegészítő teendő.  


A patán látható szarusejtek már minimum 2-3 hónaposak, de a fal alsó részén kb. 14-16 hónapos korúak. Ebből adódik, hogy a pillanatnyi emésztőrendszeren keresztül bevitt anyag jótékony hatása is kb. ennyi idő múlva fog látszódni. A pataerősítő gyógynövényes kúrák optimális ideje 8-10 hónap.  


Nyírrothadás megelőzése

A paták, ahogyan a bőr is, voltaképpen barrierek (védőfalak), melyek feladata megakadályozni a külső környezetből a kórokozók bejutását. A meggyengült pataszöveten könnyebben alakulnak mikrotraumák (kisebb sérülések, akár szemmel nem látható mértékben), és könnyebben megtelepszenek a kórokozók.  

A megelőzéshez tehát alapvető fontosságú az erős pataszövet, aminek alapja a jó emésztés és felszívódás, valamint egy egészséges, megfelelő mennyiségű biotint előállító bélflóra. A bélflóra az immunrendszer szabályozásában is jelentős szerepet tölt be. A biotint - állatorvosi konzultáció alapján - takarmánykiegészítőként is pótolhatjuk a lónak.  


Fontos a rendszeres és szakszerű körmölés (nem túl mélyen kivágott nyírbarázdákkal), a száraz alom/padozat/kifutó, a mozgatás után lemosott és szárazra törölt lábak, a mindennapi patakaparás, -mosás, -hidratálás, és a sáros karám/munkapálya kerülése.  


A harmatos fű jót tesz a patának, mert nem hagyja kiszáradni, míg a trágyás sár, a benne élő kórokozókkal, inkább megbetegítő. A hidratálás egy víztaszító réteg felhelyezését jelenti, a már előzőleg megtisztított patákra. Ehhez jók a bolti patazsírok, de készíthetünk maguknak saját illóolajos, fertőtlenítő pataolajat, -zsírt, faggyúval és növényi olajokkal.  


Jó tudni, hogy az elhanyagolt nyírrothadás patarákhoz vezethet. Ugyanakkor egyes, nehezen kezelhető nyírproblémák hátterében autoimmun betegség is állhat.


pataerősítő gyógynövények etetése a szakszerű pataalakítás és a külsőleges ápolás melletti teendő.


Infografikánkat a lovak nyírrothadásáról itt találod: https://www.fitocavallo.com/post/pata-nyir-rothadas-infografika

 

Írd meg véleményedet, tapasztalataidat, de akár kérdezhetsz is tőlünk a fitocavallo@gmail.com címen!


Köszönet a lektorálásáért Dr. Bába András lóspecialista állatorvosnak (www.polequi.hu)!


Kapcsolódó cikkek:

Akut és krónikus gyulladás

Ammónia lovaknál

Anyagcsere-zavarok a lovakban

Gyulladáscsökkentő szerek lovaknál

Immunerősítés lovaknak

Méregtelenítés a lóban

Méregtelenítés gyógynövényekkel

Oxidatív stressz és káros szabadgyökök a lovakban

Lóbetegségek rehabilitációja

Fehérvonal-betegség

Nyírrothadás lovakban

Pataápolás illóolajokkal

Patahenger betegség lovakban

Patairha-gyulladás lovakban

Patatályog lovakban

Repedező, töredező vagy lassan növő paták

TING pontok a lovon

Vemhes vagy csikós kanca patairha-gyulladása

Vérfolt a ló patáján

Idős lovaknak gyógynövények

Csüdsömör lovaknál: okai, kezelése

Bokszfogság, kényszerpihenő

Mikotoxinok és penész INFOGRAFIKA

3 894 megtekintés