Nyirokérgyulladás lovakban

E betegség szinonimája a dagadt láb betegség, mely utal a jellemző tünetre: az érintett, többnyire hátsó végtag elefántlábszerű bedagadására. Nagy fájdalommal járó, akár az állat elaltatásával is végződő betegségről van szó. Gyógynövényekkel az akut fázisban nem, de később, a rehabilitáció ideje alatt sokat tehetünk a lóért.  


A betegség egy sokszor észrevétlen sebbel kezdődik az alsó végtagon, ami elfertőződik. A fertőzést okozó baktérium szétterjed a láb nyirok szöveteiben, és károsítja a nyirokereket.


A nyirokrendszert megtámadó baktériumok miatt az érintett végtag begyullad, ödémássá, nagyon fájdalmassá, végül torzultan duzzadttá válik.

Az ödéma oka, hogy az adott területen felgyülemlett sejtközi folyadékot egyáltalán nem, vagy csak nagyon nehezen tudja elvezetni a szervezet. Ilyenkor az adott helyen a folyadék egyre csak gyűlik, ezáltal duzzad az adott végtag.


Mivel a nyirokerek elzáródnak, a nyirokfolyadék a bőr pólusain át távozik a végtagból. Ez egy nehezen lemosható, ragacsos váladék, mely alatt a bőr könnyen kifekélyesedik. A nyirokerek súlyos esetben véglegesen roncsolódnak.  


Akut nyirokér-gyulladásnál a ló sánta és gyakran láza is van. A betegség azonnali állatorvosi beavatkozást igényel: antibiotikumokkal és nem szteroid gyulladáscsökkentőkkel a legtöbb esetben viszonylag gyors, de ritkán teljes gyógyulás várható.


Akut esetben immunerősítő és májvédő gyógynövények jöhetnek számításba, illetve a külsőleges kezelésben bevethető a fitoterápia.  

fekete nadálytő borogatás gyulladáscsökkentő és szövetregeneráló pakolás. Napi 2-3x kb. 25 grammból készített pakolás javasolható, kb. 10 napon keresztül. A port néhány csepp étolajjal és egy kiskanál vízzel pépesre kell elkeverni, tiszta textilre rákenni, az érintett területet becsavarni, vízhatlan réteggel fedni, fáslival rögzíteni, 1-2 órán át rajta hagyni.  


Másik hasznos házi patikai szer a körömvirág kenőcs. A körömvirág szirmokból készült kenőcs mindenféle sérülésre alkalmazható hámosító és gyulladáscsökkentő hatású.


nyirokérgyulladás rehabilitációja kimondottan fitoterápiás téma. Természetesen mindig az állatorvos egyetértésével etethető speciális, erre a célra készült gyógynövény-keverék a lóval!


Azonban, míg az akut kezelésben nem önállóan használunk gyógynövényeket, hanem legfeljebb a gyógyszeres kezeléssel egy időben, addig a rehabilitáció ideje alatt az utókezelésben, illetve a betegség kiújulásának megelőzésében eredményes lehet a fitoterápia önmagában is.


Ilyenkor általában már az erős hatású gyógyszeres kezelés a lehetséges mellékhatások miatt sem igazán ajánlatos.


Sajnos, eléggé gyakori, hogy a gyógyszeres kezeléssel nem múlik el teljesen az elefántláb-probléma, és ha el is múlik, időről időre visszatér, és egyre kevésbé nyeri vissza formáját a ló lába: kisebb-nagyobb mértékben beszűrődve, „bedagadva” marad.


A krónikussá váló nyirokérgyulladás nemcsak csúnya, hanem valamennyire fájdalmas is, valamint rontja az érintett végtag terhelhetőségét.

A megfelelő állatorvosi ellátás, a pihentetés és kímélés mellett gyógynövényekkel is etetett lovaknál, az eddigi tapasztalatok alapján a legtöbb esetben nem jelentkezett visszatérő duzzadás a lábon.


A növényi hatóanyagok ellensúlyozzák a károsodott nyirokkeringést a végtagban, illetve tartós etetésük mellett folyamatosan gátolható, visszaszorítható a gyulladás.

Írd meg véleményedet, tapasztalataidat, de akár kérdezhetsz is tőlünk a fitocavallo@gmail.com címen!


#nyirok #érgyulladás #elefántláb #keringés #gyulladás #antibiotikum #genny #baktérium