Rollkur és Kissing spine

Ha régebb óta lovagolsz, akkor valószínűleg hallottad már ezt a két kifejezést. Talán vitákat is átéltél már emiatt. Merthogy igazi egyezés még mindig nincs a lovasok között, annak ellenére, hogy minden lónak nagyon fáj, és megbetegítő is!

A lovasok szeretik, ha "lent van a ló feje". Aki igényesebb, az száron támaszkodást keres, finom kapcsolattal a ló szája és a lovas keze között.

Aki siet, nem akar sokat "vesződni", vagy nincs olyan tudása, ami képessé teszi szárra állítani lovát, az gyorsabb megoldásokhoz folyamodik: leköti a lovat. Ezt megteheti durva, erős kézzel, de gyakran kikötőszárakat használnak.


Különleges eset a hiperflexió, melynek szélsőséges megnyilvánulása a rollkur. Ez a lónak igen fájdalmas testhelyzet, mert közben izmai és egyes ízületei fájdalomban égnek. Sajnos a modern díjlovas versenyeken még mindig sokszor adnak pontot érte a bírók, miközben a lóról egyértelműen leolvashatóak a fájdalom jelei (lásd fájdalomarc).


Gyakran indul ki a "lekötés" egy magasra emelt fejből, szár ellen dolgozó lóból. Csakhogy ennek oka van! Ha a nyereg rossz, nyomja a ló hátát, akkor a ló igyekszik eltartani a nyeregtől a fájó részt, tehát beejti a hátát. Képzeld el, hogy ha valaki erősen, fájdalmat okozóan megböki az oldalad, mit teszel? Elhúzódsz tőle, kitérsz. A ló a fentről „bökő” nyeregtől lefelé tud csak kitérni, emiatt ejti be a hátát.


A beejtett hát valójában a gerinc lefelé meghajlítását jelenti, s ezzel együtt a gerinc két vége (egyiken a fej, másikon a farok) – mint egy függőhíd- megemelkedik. Ezért a beejtett háthoz szinte mindig felemelt fej társul. Eközben a hátizmok nem dolgoznak, a ló nem lép maga alá, és igen kényelmetlen érzést ad a lovasnak a lovaglás.


A hátfájás miatt minden nagyobb nyomásra (pl. beleül a lovas a nyeregbe) a ló bakol, ellenszegül, megáll vagy elrohan. A beejtett hát és a felemelt fej a lovas számára egy kontrollálhatatlan állapotot jelent, ami kényelmetlen is. Ezzel szemben az elengedett ló támaszkodik a zablán és felíveli, feladja a hátát- ez éppen ellentétes a beejtéssel- és ez a kényelmes a lónak is, lovasnak is.


Ha gyakran mozog beejtett háttal a ló, főleg fiatalon, akkor a gerinccsigolyák nyúlványainak teteje egymáshoz érintődik, ami súlyos gyulladással jár, és a ló karrierjének végét jelentheti. Ezt hívják kissing spine-nak, vagyis "csókolózó csigolyáknak". Ezt a béna nevet azért kapta a jelenség, mert a csigolyanyúlványok felső része összeér. Nagyon fájdalmas!


Sok fiatal ló kerül leselejtezésre azért, mert túl korán lett kiképzésbe véve, és nem figyeltek oda a neki megfelelő testtartásra. Ezentúl, ha lovad a nyereg alatt felvágja fejét, ne kösd le, hanem keresd meg az okot, amiért így tesz! Nem hisztizik, hanem kommunikálni próbál: tudatni szeretné veled, hogy fáj valamije.

Nyeregillesztés cikkek


Írd meg véleményedet, tapasztalataidat, de akár kérdezhetsz is tőlünk a fitocavallo@gmail.com címen!


#rollkur #kissingspine #lovaglás #akupresszúra #nyereg

578 megtekintés