Milyen a jó nyereg-marvas?

Ha szemből megnézed a nyerget, akkor egy íves "alagutat" látsz benne, ahol a ló gerince fut majd végig. Ennek bejáratát elölről egy boltív keretezi, hát, ez a marvas. A mar felett helyezkedik el, igen szilárd felépítmény, de néha el tud törni (főleg, ha nyeregben hempereg a ló, amit nem szabad neki!). Mitől jó vagy rossz a marvas?!

A szögeken múlik minden

A nyeregkamra elejében lévő marvas íve párhuzamos kell, hogy legyen a ló lapockájával. Ennek megítéléséhez kell egy kis térlátás, de még jobb, ha nyergesre bízzuk a feladatot.


Ha ennél meredekebb a szöge, akkor szűk lesz a markamra, és hiába lesz esetleg szabadon a mar teteje, oldalról nyomja a mart a nyereg. Ráadásul így a nyeregpárna a gerinc mellett futó izmok felső oldalára összepontosít minden súlyt, ahelyett, hogy az izmok teljes felületén oszlana el.


Ha nagyon tág elöl a markamra, akkor fel fog feküdni a nyereg a mar tetejére, és nyomja, töri azt. Eközben a gerinc melletti izmoknak is csak egy részéhez fog hozzáérni, amelyek így nagyobb terhelést kapnak, mintha a teljes hátizomzat teherviselő lenne.


A marhoz még az izzasztó sem érhet hozzá felülről, nemhogy egy kemény vas, amit nyomsz a súlyoddal! Ellenőriztesd szakemberrel évente a lovad nyergét!

Írd meg véleményedet, tapasztalataidat, de akár kérdezhetsz is tőlünk a fitocavallo@gmail.com címen!


Nyeregillesztés cikkek


#nyereg #izom #mar #marvas #hátfájás #cserélhető

73 megtekintés

TANÁCSADÁS,

ÁLLAPOTFELMÉRÉS

Deminger Kornélia

(magyar, német)
Tel: +36-20-360-89-73

(hétköznap 15:00-18:00 között)
E-mail: fitocavallo@gmail.com

TERMÉKFEJLESZTÉS

SZEMLÉLETFORMÁLÁS

Marton Zsófia

(magyar, német, angol)

Tel: nem elérhető

E-mail: loherba@dzsar.hu

GYÁRTÁS,

KERESKEDELEM

Szabolcsi Károly

Tel: +36-20-45-45-077

(hétfőtől csütörtökig 09:00-17:00 között)
E-mail: info@fito-store.com

©2011-2020 BY FITOCAVALLO®.