Meddig érhet a nyereg?

Hiba a túl hosszú és a túl rövid a nyereg is. Ha túl rövid a nyereg, akkor kisebb felületen érintkezik a lóval, így nagyobb nyomást helyez az állat hátára, ami fájdalmas lehet. Ha túl hosszú, akkor olyan részt nyom, amit nem szabadna. Hogy is van ez?

A nyereg legeleje a lapocka mögött legyen, onnan kezdődjön, és ne nyúljon túl az utolsó, bordával ellátott csigolyán!


Képzeld el, hogy egy masszőr egész testsúlyával ránehezedik a hátadon egy pontra – mondjuk a két hüvelykujjával, szóval egészen kicsi felületen. Attól könny szökik a szemedbe, úgy fáj. Ha ugyanezt megteszi, annyi különbséggel, hogy két teljes tenyéren támaszkodik, akkor a súlyát nagyobb felületen érzed, könnyebb érzést ad, és nem egy-egy pontban koncentrálódik a fájdalom. Azért van ez, mert a súly eloszlik nagyobb felületen.


A hosszú nyereg sajnos túllóghat előre, de akár hátra is. Ha hátra túlnyúlik a nyereg, akkor lehet, hogy valóban a nyereg túl hosszú, de az is lehet, hogy túlzottan hátra illesztette azt a lovas, vagy hátracsúszott. Utóbbi esetben segít a szügyellő. Az izomlazító gyógynövények akkor is használnak, ha például egy nyeregcsere után felgyorsítanád lovad hátizmainak helyreállását.


Ne keverjük össze: nem az utolsó bordán, hanem az utolsó bordás csigolyán nem nyúlhat túl a nyereg!


Ennek egyszerű, statikai oka van: a bordák olyan támasztékot adnak a csigolyáknak, hogy azok képesek hordozni a lovas súlyát. A borda nélküli csigolya pedig nem tartja meg stabilan a súlyt. Ez a túlnyúlási szabály a western nyergekre másképp igaz, mert azok felépítése, működése egészen más, mint angol társaiké. Minden esetben nyergesed döntse el, hogy adott nyereg meddig érhet – ez a legbiztosabb szabály.


Ha nem vagy biztos a dolgodban, hívd ki tanácsadónkat!

Nyeregillesztés cikkek


#nyeregillesztés #lapocka #lapocka #lovaglás #terapeuta #hátizom #csigolya

76 megtekintés

TANÁCSADÁS,

ÁLLAPOTFELMÉRÉS

Deminger Kornélia

(magyar, német)
Tel: +36-20-360-89-73

(hétköznap 15:00-18:00 között)
E-mail: fitocavallo@gmail.com

TERMÉKFEJLESZTÉS

SZEMLÉLETFORMÁLÁS

Marton Zsófia

(magyar, német, angol)

Tel: nem elérhető

E-mail: loherba@dzsar.hu

GYÁRTÁS,

KERESKEDELEM

Szabolcsi Károly

Tel: +36-20-45-45-077

(hétfőtől csütörtökig 09:00-17:00 között)
E-mail: info@fito-store.com

©2011-2020 BY FITOCAVALLO®.