Nyeregillesztésnél meg kell emelni a ló lábát?!

A legtöbben úgy nézik meg, jó-e a ló hátára egy adott nyereg, hogy kivezetik az állatot, majd rátesznek egy nyerget. Jó esetben izzasztó nélkül teszik ezt, hiszen az izzasztó sok látnivalót eltakar. De arra már kevesen gondolnak, hogy az álló ló lábát megemeljék. Miért is kell ez?

A nyeregillesztésnél nagyon sok kérdés számít. A ló marja lapos vagy magas, rövid vagy hosszú? A hát rövid vagy hosszú, széles vagy keskeny? A mar és a hát, izomszegény, jól izmolt, netán zsíros?


A lapocka dőlése, szögellése minden lónál más. Ez, azon túl, hogy meghatározza, milyen térölelően tud lépni, mennyire könnyű számára magasra emelni a mellső lábait, más miatt is fontos.


A nyereg első része gyakran - hibásan- rálóg a laposkaporcra. Ha ezt a részt nyomja a nyereg, az fáj a lónak, és nem szívesen lép előre, nem szívesen emeli fel a lábát. Nyeregillesztésnél a váll és lapocka mozgásszabadságát ellenőrizzük: nem lóg-e rá a nyereg, ha megemeli lábát a ló?


Azt is érdemes megnézni, van-e korábbi sérülésből adódó, aszimmetrikusságot okozó elváltozás a lovon (pl. egyik oldalon sorvadt vagy másik oldalon megvastagodott izomköteg) a lovon, amit ideiglenesen figyelembe kell venni (rehabilitációs időszak)?


Ezek befolyásolják az adott lóra alkalmas nyereg méretét, azaz a szélességét, hosszúságát, magasságát, a nyeregpárnák közötti távolságot és még sok mindent. Ennek felmérése, megállapítása elsősorban annak a dolga, aki a nyeregillesztést majd a nyeregigazítást elvégzi, tehát a nyergesé.


Ha nem vagy biztos a dolgodban, hívd ki tanácsadónkat!

Nyeregillesztés cikkek


#nyeregillesztés #lapocka #lapockaporc #lovaglás #terapeuta #mellső

55 megtekintés