Nyári ekcéma lovakban

Ez a kellemetlen betegség a „Culicoides törpeszúnyogok” nyálára és egyéb ízeltlábúak, vérszívó legyek (például szuronyos istállólégy) csípésére adott allergiás reakcióból alakul ki, mely esetenként krónikus anyagcserezavarokkal és napallergiával (fényérzékenységgel) is kombinálódhat. Gyógynövényekkel a háttérben meghúzódó anyagcsere-zavarokat célozzuk, ami sok esetben elég a tünetek enyhüléséhez és teljes megszűnéséhez. 

Elsősorban póniknál és kisebb testű, főleg északi részeken tenyésztett lovaknál (pl. Izlandi, Fjord, Haflingi) fordul elő, de bármilyen lovat érinthet.


Rovarcsípés


A csípés maga egy ártalmatlan szúrás, csakhogy néhány órával később allergiás viszketést okoz. A bőr alatt kis, gombostűfejnyi csomócskák képződnek, kb. 3 mm átmérőjűek.


Többféle elnevezéssel illetik a betegséget. Angol nevét („sweet itch”= édes vagy kéjes vakarózás) onnan kapta, hogy a ló bárhol és bármikor - amikor lehetősége van - jólesően és végeláthatatlanul addig dörzsöli az allergiában érintett részeket, míg azokról a szőrt és a bőrt teljesen ledörzsöli.  


A kivakart, véres, nedvedző részek később bakteriálisan és/vagy gombákkal felülfertőződnek, és gennyes sebek alakulhatnak ki a vakart területeken.


A hastól a hátig, a fülektől a farokig bárhol kialakulhat ez az elváltozás, de leggyakrabban az üstök, a sörényél, a martájék és a faroktő érintettek.  

A sörény és a farok érintett része teljesen kopasszá, sebessé válik. A lovak által felzavart rovarok szívesen megülnek a combok közötti részen és a has alján, így ezek a részek is érintettek a betegségben.  


Az elhúzódó szőrváltás, a bakteriális vagy gombás bőrbetegségek, a lassú sebgyógyulásra való hajlam és az érzékeny bőrtípus sajnos súlyosbítják a tüneteket.


Hajlamosító tényezők


A nyári ekcéma az alábbi tényezők jelenlétekor alakul ki nagy eséllyel:

  • feltehetően örökölt allergiás reakció a rovar nyálára

  • egyedi érzékenység (hiperszenzitivitás)

  • maga a rovarcsípés


Feltételezhető, hogy a nyári ekcémát súlyosbítja az alábbi tényezők fennállása:

A tartástechnológiában sokak szerint rendkívüli jelentősége van az allergén rovarnyál eltávolításának, azaz kizárni, hogy a rovar a lóhoz eljusson. Ez a fertőző, nyugat-nílusi lázat terjesztő szúnyogok miatt is indokolt lehet. Bokszban, vagy kint, teljesen betakarva tartott lovak kevésbé vannak kitéve a veszélynek, hogy csípést szenvedjenek el.  


A nyári hőségben bebugyolálni egy lovat nem éppen jó megoldás, hacsak nem a hideg istállóban teszik ezt, vagy olyan, rovarok ellen kifejlesztett „hálós takaróval”, ami engedi a bőr szellőzését. Sajnos, ez az óvintézkedés sem váltja be mindig a hozzáfűzött reményeket.  


Több lótartó tapasztalta, hogy a megfelelő trágyakezelésen sok múlik. Egyrészt a ló közeléből a nap több időszakában is el kell távolítani a friss, rovarok számára a szaporodásukhoz nélkülözhetetlen trágyakupacokat.


Ugyanakkor egyre terjed a mikrobiológiai készítményekkel történő trágyakezelés, aminek során hamarabb lezajlanak az érési folyamatok, enyhül a trágyaszag és szemmel láthatóan drasztikusan lecsökken a legyek száma.  

A legjobb rovarölők a fecskék. Sajnos hazánkban évről-évre egyre csökken számuk, ezért, ha egy lovardában fecskék tanyáznak, becsüljük meg őket! Igencsak megtizedelik az istállóban és körülötte a rovarállományt.  

Kezelés


Amelyik kezelési mód az egyik lónak beválik, a másiknál lehet, hogy hatástalan.


Jellemzően több módszer egyidejű bevetése nagyobb eredményt hoz, mint ugyanezek külön-külön.

A nyugati orvoslás az allergiás „túlreagalást” igyekszik csökkenteni szteroid tartalmú injekciókkal, kenőcsökkel, illetve segíthetnek esetleg a szúnyogriasztó spot-on készítmények, valamint az állatorvos által végrehajtott deszenzibilizáció.  

A szteroidok hatására valamennyire csökken a viszketés, de a gyógyszer kiürülése után még intenzívebb vakarózás jelenhet meg. Antibiotikumokkal a bakteriális felülfertőződés akadályozható meg.


Tüneti kezelésre gyakran elengedhetetlen a gyógyszeres megoldás, de hosszabb távon nem jelent végleges megoldást, a gyógyszer mellékhatásai miatt sem.   Számtalan olaj és kenőcs áll rendelkezésre a külsőleges kezelésre. Fontos a felülfertőződés megakadályozása, és ha lehet, a viszketés csökkentése.


A teafaolaj vízzel és némi almaecettel hígítva enyhülést hozhat, ha naponta 2-3-szor átkenik vele a lovat a fülétől a farkáig. De ezek a módszerek esetében sincs mindig 100%-os siker: ki kell próbálni, hogy adott lónál melyik válik be.  


A hatékony gyógynövényes kezeléshez érteni kell a betegséget kiváltó okot, ami segít a megfelelő tartási és takarmányozási körülmények kialakításában, fenntartásában.  


Illóolajos kenőcs recept


Nyári ekcémára sokaknak bevált az alábbi (vagy hasonló) keverék:

  • 10 csepp levendula illóolaj,

  • 10 csepp teafaolaj,

  • 5 csepp római kamilla illóolaj,

  • 5 csepp német kamilla vagy cickafarkfű illóolaj

  • 5 csepp fokhagyma olaj,

  • 100 ml Aloe vera zseléhez hozzákeverve.

Maximum 3 hétig, naponta 2-3-szor (!) alkalmazandó a sebes részeken és körülöttük. Gyulladáscsökkentő, fertőzést gátló és erős illata miatt egy rövidebb ideig rovarriasztó hatású.


A bőrvédő kenőcsök mellé feltétlenül szükséges a gyógynövényes támogatás belülről, különben csak tüneti kezelés történik! A fent megadott recept a bőrt támogatja de képzett aromaterapeuta összeállíthat olyan receptúrát, ami belülről támogatja a ló szervezetét (pl. májvédő, antioxidáns vegyületekkel).  


Gyógynövények nyári ekcéma esetén


Fitocavallo SOME gyógynövény-keverék összetevői javítják a ló anyagcseréjét, és ezzel csökkentik az allergiahajlamot és a májterhelésből kialakuló bőrelváltozásokat. Mivel emésztést javító hatásuk is van, így jó hatással vannak a bélflórára, ami a biotintermeléssel hozzájárul az erősebb bőr kialakulásához.  

Több esetben a rovarnyál közvetítette, lovaknál ún. nyári ekcéma tüneteit enyhítette. Utóbbi akkor igaz, ha az állat tartási körülményeiben jelentős változások is történnek. A tünetmentesség elérésére annál nagyobb az esély, minél inkább sikerül allergénektől mentes helyet biztosítani az állatnak, és helyesen, a belső anyagcserét nem megterhelő módon takarmányozzák az állatot. Jó, ha lecsökken a lovat érő napi fizikai, érzelmi és egyéb stressz.

 

Az évek során többször megfigyeltük, hogy amennyiben az állat gazdája időben, az allergia kezdeti szakaszában megkezdte az átfogó, nem csak a tünetekre, hanem az anyagcserére és a májra irányuló fitoterápiás kezelést, akkor akár éveken át tünetmentes maradt a lova. Talán annak is köszönhető ez, mivel más betegségek is okozhatnak a rovarcsípés allergiához hasonló tüneteket, melyek esetében kiemelten hangsúlyos a takarmány minősége.  

A cikkhez tartozó infografika a nyári ekcémáról itt olvasható.

Napfény okozta bőrgyulladás INFOGRAFIKA


Írd meg véleményedet, tapasztalataidat, de akár kérdezhetsz is tőlünk a fitocavallo@gmail.com címen!


Köszönöm a lektorálást PhD. Dr. Kutasi Orsolyának (kutasi.orsolyakukacgmail.com)!


#nyári #ekcéma #muslica #törpeszúnyog #legyek #fény #fényérzékeny #lótakaró

1156 megtekintés