Növényi "szteroid" kehes lovaknak

A szteroidok olyan gyulladáscsökkentő gyógyszerek, melyeket gyakran alkalmaznak az állatorvosi praxisban. Sokszor életmentők, és amennyiben megjelenik a lónál a magas légzésszám, sajnos legtöbbször be kell adni neki, hogy rendbe jöhessen. Jól időzítve gyógynövényekkel is kiválthatunk hasonló, enyhébb hatást, de ha rosszul van a ló, nem szabad késlekedni a gyógyszerrel!

A szteroidoknak van némi hátránya: az egyik, hogy ha gyakran alkalmazzák ezeket, akkor a lovaknál idővel kialakul a szteroid-rezisztencia, azaz már nem vált ki a gyógyszer semmilyen hatást.


A másik, hogy megterhelik a májat (egy befulladásnál ez a legkevesebb), a vesét (a vesekő oka innen is kiindulhat), és tartós vagy nagy adagú használatnál gyulladásba hozzák a gyomor-és bélnyálkahártyát.  


Rövid ideig, előírt adagolásnál a szteroidok használata nem életveszélyes, ezért nem szabad elutasítani, ha az állatorvos ezt javasolja.

De tény, hogy ha egy kehes lónak már havonta kell a szteroid, hogy visszaálljon a légzése, akkor annak következményei lesznek.  


Nos, a gyógynövények ezen a ponton lépnek be a képbe. Ha a szteroiddal egy időben vagy rögtön utána elkezdik a lónál a megfelelő, célzott gyógynövényes kúrát, akkor a gyógyszer hatása tartóssá tud válni, és késleltetve jelentkeznek a tünetek - hacsak nem kap pl. egy extrém penészterhelést, tüdőgyulladást, vagy egy idegesítő lovászt/lovast/karámtársat a ló – ami a stressz révén átmeneti rosszabbodást okoz.  


Akinek a kehes lova már kapott szteroid injekciót, az pontosan tudja, miről van szó. Felléphetnek olyan kritikus pillanatok a kehes ló életében, amikor az állatorvos kénytelen szteroiddal kezelni az állatot. Ha nem tenné, talán már nem érné meg az állat a holnapot.  


A szteroidok az immunrendszer válaszának elnyomásával (ezt hívják immun-szupressziónak) csökkentik vagy átmenetileg megszüntetik a gyulladásos tüneteket, ami alapvetően egy tüneti kezelés, ami azonban esetenként életmentő lehet.  


Ha az állatorvos szteroid injekció alkalmazását látja indokoltnak, akkor nem szabad gyógynövényeket adni helyette! De mellette igen.  

A gyógynövények általában elmaradnak gyorsaság és hatáserősség tekintetében a szintetikus gyógyszerektől, ezért akut esetben senki eszébe ne jusson gyógynövényhez nyúlni.


Ugyanakkor kehes lovaknál a rohamot megelőző pár napban, amikor már létszik, hogy kezd romlani a légzés, növekszik a légzésszám, nehezebben áll vissza kisebb mozgás után is a légzés - meg megpróbálkozni a szteroid gyógyszerekhez hasonló hatást kiváltó gyógynövény-keverék alkalmazásával.


Termékünk a nehezített légzéssel küzdő lovaknak számos esetben segített, esetenként már kialakult szteroidrezisztencia esetén is.


Az édesgyökér valójában indirekt szteroidhatást fejt ki a szteroid-anyagcserét befolyásolása révén: a benne található glicirrizinsav és a glicirretinsav gátolják a mellékvesekéreg szteroidhormonjainak inaktivációját a májban. Mellette közvetlen gyulladáscsökkentő hatása is van.


Vigyázat, az édesgyökérnek is vannak mellékhatásai, hasonlóak a gyógyszerekéhez, ezért adagolása nagy óvatosságot igényel! Érdemes más gyógynövényekkel keverve etetni, hogy minimalizáljuk a kockázatot.  


A HELPER recept gyógynövényeinek etetése kétféle módon történhet - az állatorvosi kezelés kiegészítéseként:

  • kezdődő allergiás légúti gyulladásban, a légzésszám enyhén emelkedő tendenciája esetén

  • állandósult nehezített légzéssel küzdő kehes lovaknál, az átmeneti állapotromlás elején 


FIGYELMEZTETÉS!

A diagnózis alapján az állatorvos dönthet úgy, hogy MÉG NEM tartja indokoltnak egy szteroid gyógyszer alkalmazását. Ekkor, az ő tudomásával és egyetértésével megkezdődhet a gyulladás csökkentésére és az asztmatikus tünetek enyhítésére irányuló fitoterápia.


Amennyiben a gyógynövényetetés hatása nem kielégítő, azaz maximum 2-3 napon belül nem látunk legalább minimális légzésszám csökkenést, akkor jelezzük ezt a ló állatorvosának.  


Ha a lónak 10 nap alatt se jobb, se rosszabb nem lett az állapota, akkor még egyszer 10 napos etetés történhet, de csak akkor, ha az állatorvos ezzel egyetért. Az édesgyökérnek a kortikoszteroidokhoz hasonló mellékhatásai lehetnek!  


Ha a ló tünetei rosszabbodnak, akkor az állatorvos szteroid gyógyszer beadását fogja javasolni (Ezt fogadjunk el, mert a szteroidok életmentő hatású gyógyszerek, és ha szükség van rájuk, akkor nem szabad hezitálni! A késlekedés a ló életébe kerülhet.).  


Állatorvos tudomása és egyetértése nélkül TILOS és életveszélyes a fitoterápiás kezelés ilyen súlyos esetben!

Ha a gyógynövények hatása nem kielégítő, akkor csak a "készenlétben" lévő állatorvos tud segíteni: nem elég, ha 2-3 nap múlva arra jár az állatorvos, és beugrik megnézni a lovat.


Sajnos nem minden esetben enyhítik a tüneteket a gyógynövények, ez gyakorlatilag kiszámíthatatlan. Tehát számolni kell minden eshetőséggel!  

Ha szteroid injekcióra került sor, akkor utána kaphatja a ló egy hónapig a LUNED gyógynövény-keveréket. A recept gyógynövényei regenerálják a májat, és csökkentik a tüdőödémát.


Folytatásként egyéb, a légzést támogató gyógynövény-keverék etetése javasolt, a ló alapproblémájához igazítva.  


A HELPER kombinálható még:

gyógynövény-keverékekkel, amennyiben azt az állatorvos szükségesnek ítéli.

Írd meg véleményedet, tapasztalataidat, de akár kérdezhetsz is tőlünk a fitocavallo@gmail.com címen!


#orrfolyás #nyálkaoldó #köhögés #allergia #megfázás #kehesség #szteroid #nehezített_légzés #asztma

501 megtekintés