Növényi mérgezések lovaknál - bevezető

Lovaink a legelőn, terepeken (legeltetés közben), a karámban, vagy a széna, a táp és az abrak fogyasztásakor találkozhatnak mérgező növénnyel. Fontos, hogy minden lovas ismerje a legfontosabb mérgező növényeket, és motivált legyen ezeket mielőbb eltávolítani a ló közeléből, netán az étrendjéből. Jelen cikksorozattal ebben kívánunk segítséget nyújtani! A tartalomjegyzéket is itt találod.

A farkasalma mérgező növény. Íze miatt a lovak sajnos szívesen legelik.


„Minden méreg, és semmi nincs méreg nélkül, csupán a mennyiségtől függ, hogy valami méreg-e, vagy sem.” (Paracelsus)


A mindennapok során viszonylag ritkán alakul ki akut (azonnali, súlyos) mérgezés lovaknál, azonban annál gyakoribb a krónikus, időben elhúzódó terhelés.


A mérgező anyagok között gyakran szerepelnek adalékanyagok (vitamin- vagy ásványi anyag túladagolás), gyógyszerek, mezőgazdaságban, épületkezelésben használt vegyi anyagok, valamint növényi mérgek.


Jelen írás elsősorban lótartók számára készült, és célja egy rövid, leegyszerűsített, a gyakorlatban felhasználható áttekintést adni a növényi mérgezésekkel kapcsolatos tudnivalókról.


A legfontosabb feladat a mérgezés felismerése, mert ez szükséges ahhoz, hogy állatorvost hívjanak a lóhoz. Fontosnak tartom továbbá felhívni a figyelmet a különböző mérgezési forrásokra, hiszen ezek kiiktatásával sok probléma elkerülhető, illetve elkerülhető.


Nem választhatók külön élesen a mérgező és az antinutritív (emésztést gátló) vegyületek, főleg azért nem, és ezt lényeges kiemelni, mert helytelenül használva a gyógynövények is okozhatnak mérgezést. Bőséges szakirodalom áll rendelkezésre a témában, én itt csak a legfontosabb tudnivalókra szorítkozok.


Mérgezések


Azok a káros elváltozások, amelyek a mérgező hatóanyag(ok) elfogyasztása következtében lépnek fel. Az egyes mérgező anyagok hatására kialakuló toxikus tüneteket érdemes ismerni, sőt megjegyezni, hiszen ez segíti elő a korai felismerést.


A lovasok gyakran fel sem ismerik a ló mérgezésének enyhébb tünetei, és szerencsés esetben a ló néhány nap önkéntes diéta után spontán gyógyul.

Sajnos ilyenkor a májregenerációt segítő kezelés (pl. máriatövissel) kimarad, ami viszont sokat segíthetne a további anyagcserezavarok, esetleg allergiák kialakulásának megelőzésében. Más esetben akár a ló elhullásával is végződhet, ha félreértelmezik az intő jeleket, és a ló nem kap időben ellátást, vagy újra a mérgező takarmányforráshoz engedik.


Számtalan mérgező anyag veszélyezteti lovainkat (pl. nehézfémek, gombatoxinok, növényvédő szerek, műtrágyák, érésgyorsítók, mérgező rovarok, baktériumtoxinok, gombaölő szerek), ezekkel az állatorvosi toxikológia foglalkozik részletesen.

Mérgező növényes sorozat tartalomjegyzék

Általános

Növényi mérgezések lovaknál - bevezető

Növényi mérgezés gyanúja

Növényi mérgezés elkerülése

Mérgezés mértéke, tünetei

Növények hatáserőssége

Mérgezést okozó növények és gyógynövények

Mérgezésre hajlamosító tényezők

Mérgezett ló állatorvosi kezelése

Teendők a ló mérgezése esetén

Vegyületek

Ammónia INFOGRAFIKA

Aspergillózis (penészgomba) lovaknál

Ammónia lovaknál

Endotoxinok és endotoxémia lovakban

Mikotoxinok és penész INFOGRAFIKA

Mikotoxinok és penész lovaknál

Bükkönymérgezés lovaknál

Fitoösztrogének lovaknál

Lovakra mérgező nitrátok, nitritek INFOGRAFIKA

Lovakra mérgező - pirrolizidin alkaloidok - INFOGRAFIKA

Növényfajok

Mezei vagy mocsári zsurló?

Fekete nadálytő lovaknak

Kapcsolódó témák:

A ló mája és feladatai

A ló mája, a gyógyszerek és a stressz

A máj megbetegedése lovakban

Akut és krónikus gyulladás

Biotranszformáció a májban

Máj, mikrogyulladások, szivárgó bél

Méregtelenítés a lóban

Méregtelenítés gyógynövényekkel

Oxidatív stressz és káros szabadgyökök a lovakban

Toxikus fényérzékenység

A lovakra mérgező növényekről és anyagokról szóló cikkek tartalomjegyéke:

https://www.fitocavallo.com/post/novenyi-mergezes-lovak-bevezeto


Köszönöm Prof. Mézes Miklós takarmánytoxikológus egyetemi tanárnak és dr. Cserhalmi Dániel egyetemi tanárnak a lektorálást!


Észrevételeiddel, kérdéseddel fordulj hozzánk bizalommal a fitocavallo@gmail.com címen!


#mérgező #növény #legelő #széna #takarmány