Mezei vagy mocsári zsurló?

A szénában található mérgező növények beazonosítása nem könnyű feladat, pedig fontos lenne, hogy minden lótartó ismerje az alapokat legalább. A zsurló az egyik legvitatottabb növény, sokan mérgezőnek tartják. Csakhogy több faja is létezik, és nem mindegyik mérgező. Ha találunk belőle a szénában, hogy különböztethetjük meg?


Morfológia


Nem kell botanikusnak lenni ahhoz, hogy tüzetesen szemrevételezzük a szénában meglelt zsurlót. Szárított állapotban különösen nehéz a két faj beazonosítása, márpedig, ha mocsári zsurló találtunk, akkor azt nem szabad megetetni a lóval.


A mezei zsurló kis adagban nem mérgező, én gyógynövényként használom például az izomlazító gyógynövény-keverékben, de nagy adagban ez is mérgezést okoz.

Szóval, melyik-melyik?

Teljes bizonyosságot egy laboratóriumi elemzés ad. Lovasként a legpraktikusabb, ha a szárat és az ágakat megtapintjuk.


Mindkét zsurló szára barázdált, de a mezei zsurlónál az oldalhajtások (ágak) felülete érdes, míg a mocsári zsurló ágai egyenletes, sima felületűek.

További tájékozódási pont, hogy a mezei zsurló oldalágainak legalsó internódiuma (=i;) hosszabb, mint a főszáron lévő hüvely (=h). A mocsári zsurló ágain a legalsó internódium rövidebb, mint a hüvely. Lásd az ábrán!


Jó zsurlónézegetést! :-)


Köszönet a lektorálásért Dr. Cserhali Dánielnek!

Folytatás: https://www.fitocavallo.com/loherba-blogmagazin/loherba-mergezo-3

Írd meg véleményedet, tapasztalataidat, de akár kérdezhetsz is tőlünk!

#zsúrló #széna #mérgező #növény

1550 megtekintés