Méregtelenítés gyógynövényekkel

A szervezet méregtelenítése az egészséges állatokban általában tökéletesen zajlik. Kortól és életmódtól függ, hogy mikor érdemes elkezdeni támogatni ezt a funkciót a lovaknál. Intenzív takarmányozás és tréning mellett, valamint idősödő, allergiás és túlsúlyos állatoknál már korábban érdemes számolni azzal, hogy legalább tavasszal és ősszel szükségük van májvédő és anyagcserét fokozó (méregtelenítést serkentő) gyógynövényes kúrákra.

Bármely lónál, ha szőre fakó, zsíros vagy csapzott, patái repednek vagy nyírrothadása van, tarthatunk májvédő-méregtelenítő kúrát. Természetesen ez nem helyettesíti sem az állatorvosi vizsgálatot sem az esetlegesen szükséges gyógyszeres kezelést, sem pedig a megfelelő takarmányozást.


A népi gyógyászatban purgálásnak, vértisztításnak hívták az anyagcserét, a méregtelenítő és kiválasztó funkciókat fokozó beavatkozásokat.

A vértisztító kifejezés nem szakszerű, de találóan leírja annak célját: az állatok szervezetében, a szövetekben felhalmozódott, felesleges és káros anyagcseretermékek kiürülésének elősegítése.


Régebbi szinonimája a méregtelenítés, amely nem azonos a májvédelemmel, sem a detoxifikációval (ami mérgezéseket követő állatorvosi feladat). Alapja a máj, a vesék és a belek munkájának segítése, serkentése, amelyek a szervezet számára nemkívánatossá vált, sőt esetenként káros anyagokat a külvilágba juttatják.

Ez egyfajta belső tisztítás, utalva arra, hogy nem elég kívülről lemosni, letisztítani a szervezetet, hanem időnként belső „nagytakarításra” is szükség van.


Régebben ide tartozott a napjainkban már nem alkalmazott hánytatás-hashajtás, a vér lecsapolása, a böjt, de ennél kevésbé drasztikus megoldások is, mint a húgyúti átmosó-terápia, az izzasztás vagy az epehajtás. Újabban a méregtelenítés helyett salaktalanításnak hívják ezt az eljárást, a hashajtással eltávolítható bélsalakra utalva.


Sok lovat érint a méreganyagok felhalmozódása, számos anyagcserebetegség és mikrogyulladásos folyamat hátterében is meghúzódhat a különféle méreganyagok felhalmozódása.

Emiatt minden lónak javasolható a tavaszi-őszi, vértisztító és emellé májvédő kúra, annak egészségvédő és betegségmegelőző célzata miatt. Ez természetesen nem helyettesítheti a vakcinázást és a féreghajtást, sőt ideális esetben azokat követi.


A salaktalanítást (méregtelenítést, vértisztítást) klasszikusan a pangásos időszakok végére, évszakváltásra szokták időzíteni (pl. tél vége, tavasz eleje), vagy az egyik élethelyzetből egy másikba történő átmenetre (pl. nyári intenzív versenyszezon lezárása, őszi takarmányváltással egyidőben).


Emellett a népi gyógyászat minden bőrbetegség (régiesen: „a bőr tisztátlansága”) esetén vértisztítást javasolt, ami napjainkban - saját tapasztalataim alapján is - eredményes eljárás lehet az allergiás betegségek kezelésében.


Ezeket azonban nem önmagában alkalmazzuk, hanem elsősorban megelőzésre, másodsorban az állatorvosi kezelés kiegészítéseként, annak támogatására, gyakran májvédelemmel kombinálva.


Az anyagcsere serkentésére sürgető jelek (többek között):


A méregtelenítő gyógynövénykúrák előkelő helyet foglalnak el mai napig is a betegségmegelőzésben és az alternatív terápiák eszköztárában. Alapvetően két típusuk van. Az egyik esetben általános célzattal, alapvetően egészséges állatokon főleg tavasszal és ősszel tartanak 1-1 hónapos anyagcsere fokozó kúrákat, ilyenkor a cél a szervezetben felhalmozódott káros anyagok, mérgek, kiürülésének elősegítése.


A másik esetben egy, már meglévő, méreganyagok felhalmozódásával járó, betegség terápiájának részeként hajtják végre, például bőrbetegségeknél, allergiánál, illetve a máj- és vesefunkciók csökkenésekor. Ilyen céllal egész évben bevethető eszközt jelent egy-egy méregtelenítő kúra.


Klasszikusan a célzott terápiát megelőzné egy alapozó-méregtelenítő kúra, de napjaink gyors és egyszerű megoldásokat igénylő helyzeteiben gyakran a célzott terápiával (pl. nyálkaoldás és köptetés, emésztőszervi görcsök enyhítése) egy időben zajlik a májvédelem és a méregtelenítés.

A szervezetet többféleképpen lehet belülről megtisztítani. A legjobb választás a máj, a vese és a vastagbél működésének egyidejű, összehangolt serkentése. A vízhajtó gyógynövények a vese működését fokozzák, ezzel elősegítik a méreganyagok kiürülését a vérből a vizelettel. Ezt hívják húgyúti átmosó terápiának, amely viszont vesegyulladás, szívműködési zavarok esetén ellenjavallt.


A másik pillér az epehajtás, a harmadik pedig a hashajtás. Ezeket támogatja a májregeneráció, ami egyrészt a májsejtek osztódását serkenti, a sejteket megvédi, másrészt ennek következményeként a máj méregtelenítő munkáját (a biotranszformációt) segíti.


A negyedik pillér az emésztés javítása. Emésztőnedv-elválasztást fokozó gyógynövényekkel javíthatjuk a táplálóanyagok feltárását, ami közvetve a bélflórára is jótékony hatást gyakorol. A magam részéről lovaknál csak nagyon enyhe hashajtást tartok indokoltnak „tisztító céllal”, mert a bélflórának többet árt, mint használ.


Méregtelenítést alkalmazunk a mikrogyulladásokkal járó és az allergiás eredetű betegségeknél is, az állatorvosi kezelés kiegészítésére. Ez nem azt jelenti, hogy kizárólag vértisztító gyógynövényekkel meggyógyíthatók ezek a betegségek, de a receptúra egy részét ezek teszik ki.


A drasztikusabb méregtelenítésnek egyik ritkán előforduló mellékhatása lehet a “kezdeti állapotromlás”, amely természetes folyamat, de ha túl intenzív, akkor zavaróvá válhat. Átmeneti jelleggel lép fel és kisebb adagolásra áttérve hamar megszűnik. Oka, hogy a korábban a szövetekbe és a sejtközötti térbe „raktározásra kihelyezett” anyagok ismét bekerülnek a keringésbe, aktívvá válnak.


Legyengült ló esetében csak nagyon enyhe erősségű anyagcsere fokozás jöhet szóba, mert tovább gyengítené az állatot.

A hatékony kezeléshez az alapos állatorvosi kivizsgálást és kezelést követő több hónapos gyógynövényes kúra, és egyidejűleg a kiváltó okok csökkentése lehet szükséges. Megelőzésre más összetételű és erősségű recept való, mint ha már konkrét tünetek fellépnek.

Írd meg véleményedet, tapasztalataidat, de akár kérdezhetsz is tőlünk a fitocavallo@gmail.com címen!


Köszönöm a cikk lektorálását Dr. Bába András lóspecialista állatorvosnak (www.polequi.hu) és Dr. Mézes Miklós egyetemi tanárnak, takarmánytoxikológia szakértőnek!


#anyagcsere #metabolizmus #ammónia #mérgezés #gyógyszer #kémia #máj