Mit nevezünk "MELEG SÁNTASÁG"-nak?

Rövid megfogalmazással a terhelésre romló ízületi gyulladást jelenti ez a fogalom. A lényeg nem a definíción van, hanem azon, hogy MIÉRT alakul ki az állapot, és miért szükséges a belső, gyógynövényes kezelés is a gyógyuláshoz. Vagyis azt állítom, hogy legtöbbször nem elég a pihentetés és a gyógyszeres kezelés.  


A "meleg sántaság" jellemzője, hogy a ló sántasága romlik a meleg hatására. 

Meleg lehet a nyári időszak, de melegítő hatású lehet maga a mozgás miatti bemelegedése az ízületnek.

Mivel a mozgás a vérkeringés fokozásával jár, ezért a már eleve gyulladásban lévő ízület tovább melegszik. A gyulladás okozta fájdalom terhelésre, mozgatásra fokozódik, tehát a ló állapota terhelésre romlik. Ez a meleg sántaság.  


Alapelv, hogy az ízületek gyulladása mindenképpen állatorvosi diagnózist és ellátást igényel, és a gyógynövények kiegészítő jelleggel segítenek.

Ha nincs megszüntetve a kiváltó ok, akkor jó esetben is csak az állapot stabilizálása érhető el, míg a kiváltó ok csökkentése/megszűnése mellett akár tartóssá válhat a kedvező eredmény a megindult gyógyulási folyamatok.  


A kiváltó ok megszüntetése egy egyszeri sérülésnél – ha az műtéttel, gyógyszerekkel, rehabilitációval orvosolható – értelemszerűen nem jelent problémát. Azonban az ismétlődő behatások esetén már komolyan fontolóra kell vennie a lovasnak, hogy mi vezetett a ló sántaságához (pl. rossz edzéstechnika, túlterhelés, gyulladáskeltő anyagcsere-folyamatok).  


A meleg sántaság érinthet ízületet, izmot, inat, szalagot, patát.

Ezen belül az ízületgyulladás bármely ízületet érinthet, de leggyakrabban a végtagok, függesztő övek és a gerinc érintettek: vagyis az ezekben található csontok közötti összeköttetések.  


A gyulladás időnként kívülről is látszik vagy tapintható (pl. testrész melegedése, helyi ödéma, illetve a fájdalom és a mozgás beszűkülése, akadályozottsága is feltűnő lehet.


Néhány esetben a sánta lovon semmi nem tapintható, vagy látható - a mozgás beszűkülésén kívül. Ilyenkor biztosan szükség van állatorvosi műszerekre, hogy megállapítható legyen a probléma pontos oka, elhelyezkedése.  


A sántaságot okozó fájdalmat az esetek nagy részében gyulladás váltja ki.

Ezért kap a ló gyulladáscsökkentőt gyógyszerként. Gyógynövényekkel is ezt az elvet követjük, csakhogy súlyos fájdalom esetében sosem ajánlunk gyógynövényt a gyógyszer helyett!  


A gyulladásokban az igazán veszélyes az, hogy elindul a porcfelszín degenerációja, vagyis leépülése, tönkremenetele. Az ízületben a gyulladás olyan anyagcsere-folyamatokkal jár, melyek a porcfelszín elvékonyodását, károsodását vonják maguk után. Nem jut elég tápanyaghoz a porc, illetve a felszínét károsító anyagok felszaporodnak az ízületi folyadékban. Ezért nagyon-nagyon fontos a gyulladások mielőbbi visszaszorítása, részben a gyógynövények segítségével.  


A meleg sántaság egyik nagy veszélye, hogy pihenésre javul az állapot, így a ló gyógyultnak tűnhet, miközben csak átmenetileg tünetmentes.

Ilyen lovak tipikusan azok, akik a karámból kihozva még teljesen tisztán mozognak, felnyergelve, felkantározva viszont már sántán mennek ki a pályára, vagy az első öt kör után kezdenek bicegni. Ebben az esetben a ló nem szimulál és nem játssza meg magát, csak éppen vérkeringés fokozódásától (ami melegérzettel is jár) a gyulladás belobban. Azonnali pihentetésre van szükség!


Ha az érintett lónál elmúlik a sántítás néhány perc ügetés vagy vágta után, akkor az az adrenalin fájdalomérzetet csökkentő hatásának tudható be, nem pedig a "gyógyulásnak".


A "meleg sánta" lovak nem szeretik a melegítő, vérbőségfokozó masszázst (például a hátukon), de jól esik nekik, és állapotuk javul a hűtő hatású kezelésekre, például mentolos-kámforos hűtőzselés bekenésre, mosásra, vízzel, jégtömlővel hűtésre (ezekről kérjük ki állatorvosunk véleményét).


Gyógynövényes szemmel nézve, ha etetjük a herbákat, akkor mindegy, hogy melyik testrészt érinti a fájdalom és a gyulladás: az első vagy a hátsó lábakat, vállat, lapockát, tarkót, a gerinc nyereg alatti vagy nyereg mögötti részét, netán a csípőt. A növényi hatóanyagok mindenhova eljutnak a vérkeringéssel, és kifejtik lassú, jótékony hatásukat.  


A meleg sánta lovakat a gyógynövényekkel "hűtjük", belülről. Természetesen a külsőleges hűtésnek is nagy szerepe van, hiszen a gyulladások csökkentése a legfontosabb.  

A FitoCavallo receptek figyelembe veszik a ló energetikáját. Ezért kérünk részletes kérdőívet a hozzánk fordulóktól, mert anélkül mi sem tudunk megfelelő terméket javasolni a lónak.


Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy minden, végtagot érintő gyulladásnál a gyógykezelés mellett a tartási, takarmányozási, mozgatási körülmények megváltoztatására is szükség van, mivel a gyulladások egy része belső eredetű, az anyagcsere zavarából indul ki!


A sánta lóhoz hívjunk állatorvost, aki pontos diagnózist állít fel, szakszerű gyógykezelést alkalmaz, ami mellé hasznos és fontos kiegészítést jelentenek a gyógynövények!

Írd meg véleményedet, tapasztalataidat, de akár kérdezhetsz is tőlünk a fitocavallo@gmail.com címen!

Köszönöm a lektorálást Dr. Bába András állatorvosnak www.polequi.hu!


#sánta #gyulladás #lábak #végtag #ízület