A máj megbetegedése lovakban

A máj megbetegedését számtalan tényező okozhatja, nem csak a sejtek anyagcseréjéből származó anyagok túlterhelése. Esetenként akut gyulladás lép fel bélparaziták, baktériumok és vírusok miatt, míg az ismétlődő mérgező anyagok okozta behatások miatt fellépő degeneratív elváltozások (hepatózisok) gyakrabban megfigyelhetők. A terápiában a májregeneráló gyógynövényeké a főszerep.


Májbetegségek gyakori tünetei:

• besárgult nyálkahártyák (kb. 10%-os sárgás elszíneződés a lovaknál normális)

hasmenés vagy bélsárpangás

• szédelegés, koordinációs zavarok

• láz, váltakozó hőemelkedés

• idegrendszeri zavar miatt: monoton mozgáskényszer, depresszió

felfúvódás, görcsök, epilepszia

• véres vizelet, vérrel színezett trágya

fényérzékenység (növényi mérgezések miatt)


A májroncsoló (hepatotoxikus) hatás legkorábbi jele az epeutak hámsejtjei és a májsejtek által termelt enzimek aktivitásának emelkedése a vérplazmában. Hosszú ideje tartó mérgezés esetén a májsejtek elhalása, a máj elzsírosodása, májgyulladás és májzsugor alakul ki.


Akut mérgezésben sárgasággal járó májgyulladás lép fel, míg a vérzsírtartalom kóros megemelkedése és ketogén anyagok felszaporodása az elhízott pónik és lovak éheztetése (pl. rosszul kivitelezett fogyasztó diétája) esetén fellépő súlyos betegség.


Ennél sokkal gyakoribb, hogy a máj még nem beteg, de már nem látja el megfelelően a feladatait. Ilyenkor májfunkció-csökkenésről beszélünk, melynek számtalan jele lehet a lovon, hiszen a májnak az anyagcserében betöltött szerepe rendkívül szerteágazó.


A lovaknál minden májfunkció-csökkenést és májbetegséget érdemes megtámogatni májregeneráló gyógynövényekkel, hiszen egyrészt gyorsabb lesz így a felépülés, másrészt igen súlyos betegségek elkerülhetővé válnak.

Írd meg véleményedet, tapasztalataidat, de akár kérdezhetsz is tőlünk a fitocavallo@gmail.com címen!


Köszönöm a cikk lektorálását Dr. Bába András lóspecialista állatorvosnak (www.polequi.hu) és Dr. Mézes Miklós egyetemi tanárnak, takarmánytoxikológia szakértőnek!


#anyagcsere #metabolizmus #máj #biotranszformáció #méregtelenítés #gyógynövények

118 megtekintés