Máj, mikrogyulladások, szivárgó bél

Ha a szervezetben túl sok méreganyag halmozódik fel, akkor a vér olyan nagy mennyiségű káros vegyületet szállít a májba, amelyet az már nem képes lebontani és ártalmatlanítani. Az át nem alakított méreganyagokat a keringés tovább viszi más szövetekbe, ahol a sejtekkel reakcióba lépnek, lerakódnak és gyulladást, szöveti károsodást, sejthalált okozhatnak.


Számos esetben annyira megbetegítő hatású lehet az állatok takarmányozása, hogy az emésztőcső egyes szakaszai, főleg a gyomor és a belek nyálkahártyája állandó gyulladásban vannak.


Amennyiben tartóssá válik a gyulladás, az szövetelhaláshoz vezet, amely kisebb-nagyobb mértékben áteresztővé teszi az amúgy szigorúan szabályozottan működő bélnyálkahártyát.


Ez az ún. szivárgó bél szindróma, melynek fennállása miatt a táplálékkal bejutott toxikus vegyületek, baktériumok és allergén anyagok könnyebben, gyorsabban és igen nagy tömegben képesek a bélfalon keresztül a vérkeringésbe bekerülni.

A belektől a portális keringéssel útjuk a májba vezet, de ha a máj alulműködik, akkor egy részük szabadon továbbjut.


Mikrogyulladások gyakori helye (következménye):


A legtöbb, autoimmun hátterű, multifaktoriálisnak (több okra visszavezethető) és X-aktás betegség hátterében megfigyelhető mikrogyulladások jelenléte.

Ezek megzavarják az immunrendszert és az anyagcserét. kezelésük a belek karbantartásával és a máj megerősítésével kezdődik. Gyógynövényekkel legalább 3-6 hónapos májregeneráló kúrákkal kell számolni, viszont ez az esetek többségében már elég ahhoz, hogy meginduljon a gyógyulás a "nehéz esetekben" is.

Írd meg véleményedet, tapasztalataidat, de akár kérdezhetsz is tőlünk a fitocavallo@gmail.com címen!


Köszönöm a cikk lektorálását Dr. Bába András lóspecialista állatorvosnak (www.polequi.hu), és Dr. Mézes Miklós egyetemi tanárnak, takarmánytoxikológia szakértőnek!


#máj #emésztés #belek #mikorgyulladás #szivárgóbél #leakygut #allergén #endotoxin

156 megtekintés