A ló mája, a gyógyszerek és a stressz

Más cikkekben olvashatsz a máj szerepéről, feladatairól és arról is, hogy milyen jelei, később tünetei vannak, ha nem működik megfelelően. A májterhelő anyagok közül most a stresszhormonokat és a gyógyszereket emelem ki. Valószínűleg mindkettő egy kicsit félreértett csoport a lovasok körében. Az állatorvos által javasolt gyógyszerektől nem kell rettegni, a stresszt pedig nem szabad lebecsülni. Gyógynövényekkel is támogathatjuk a májat.

Máj és gyógyszerek


Leszögezném, nem értek egyet azzal, ha valaki felülbírálja állatorvosa döntését. Ha nem bízik benne, inkább válasszon másik szakembert! A gyógyszerek megítélése nem könnyű, de a szélsőséges hozzáállás nem vezet jóra. Ahol lehet, érdemes természetes eredetű anyagokat (is) használni a ló egészségének megőrzésében, de nem mindig lehet.


A szájon át bevitt gyógyszerek élő szervezetben való átalakításának a máj a fő színhelye. Vannak olyan gyógyszerek, melyek nem jutnak el a májba, így nem is terhelik azt, de a legtöbb itt landol.


A májba került gyógyszer-hatóanyagok jelentős része inaktiválódik. Ezt úgy hívják: first pass effektus. Ennek során a szájon át bevitt gyógyszerek jelentős része lebomlik. Ezért kérdezheti (aggódva) az állatorvos, hogy a májregeneráló hatóanyagok (pl. máriatövis) vajon nem rontja-e a gyógyszer hasznosulását.


Az "edzett máj" jelenség abban nyilvánul meg, hogy a rendszeresen munkába vett lovak az edzések, tréningek hatására gyorsabban bontják le vegyi anyagokat (pl. bódítókat, rovarrepellens készítményeket, gyógyszereket). Hasonlót figyeltünk meg a rendszeresen máriatövis fogyasztó lovaknál (vigyázz, ez nem tudományosan alátámasztott tény!).

A gyógyszerek szervezetben való átalakításának a máj a fő színhelye. Felezési időnek hívják, amíg a bejutott gyógyszerhatóanyag vérplazmában mért szintje a felére csökken, s ebben a májnak kiemelt szerepe van.


Ugyanakkor a gyógyszerek, mellékhatásaik révén, hatnak a májra: akár közvetlenül károsítva, akár közvetve, például a bélnyálkahártya gyulladásának kiváltásával szivárgó bél szindrómát okozva.


Az elhúzódó gyógyszeres kezelések a gyomor-és bélnyálkahártya gyulladását, fekélyét, valamint a vese és a májkárosodását okozhatják. Elhúzódó betegségeknél a fenti szervek védelme, különösen a májé nélkülözhetetlen.


Tapasztalataink szerint a májvédő gyógynövények tartós és intenzív felhasználása mellett egyes gyógyszerek (pl. bódítók) rövidebb ideig hatnak, vagy nagyobb dózis szükséges a megszokott hatás kifejtéséhez.


A szteroid és nem-szteroid gyulladáscsökkentőknél ennek éppen ellenkezője tapasztalható: a májvédő és emésztést segítő gyógynövényekkel etetett lovak esetében már kisebb dózis is kivált hatást, illetve jóval tovább kitart a gyógyszer hatása, tehát kinyújtható az ismétlések között eltelt időtartam. Kehes lovaknál a már korábban kialakult szteroid-rezisztencia megszűnését is tapasztaltuk tartós májregeneráció hatására.


A ló mája és a stressz közötti összefüggés

A stressztényezőkhöz való alkalmazkodást segítő stresszhormonok a keringéssel a szervezet számos pontjára eljutnak, és hatást fejtenek ki.


A készenléti állapot megszűnésével ezekre már nincs szükség: a máj bontja le ezeket a vegyületeket (a biotranszformáció során), mint más szteroidhormonokat és a pajzsmirigy hormonjait is, ami e szerv részéről többlet energiát követel és igénybevételt jelent.


Az állandó stresszhatásnak kitett ló szervezetében a stresszhormonok tartósan jelen vannak, ami a máj számára szinte folyamatos elfoglaltságot, idővel túlterhelést jelent.

Mivel az istállózott lovaknál szinte mindig tetten érhető a stressz valamilyen formája, ezért minden fitoterápiás kezelésnek része kell legyen a májvédelem, ami az egyik alapja az öngyógyulásnak.


A stresszártalmaknál a mozgáshiány sokat ront a helyzeten. Mérsékelt, gyakori mozgás (pl. nyugodt karámozás) segíti a máj keringését is, egyben csökkenti a ló számára a belső feszültséget.


Stressz esetén nyugtató gyógynövények is etethetők a lóval, melyek egy részénél sem hozzászokás nem alakul ki, se a kognitív funkciók nem romlanak.


Érdemes odafigyelni a doppingmentességre, mely a Nemzetközi Lovas Szövetség szabályzata alapján alapfeltétel már a felkészülési időszakban is.


Kapcsolódó írások:

A ló mája, a gyógyszerek és a stressz

Máj, mikrogyulladások, szivárgó bél

A máj megbetegedése lovakban

Biotranszformáció a májban

Méregtelenítés a lóban, májterhelő anyagok

Méregtelenítés gyógynövényekkel

Írd meg véleményedet, tapasztalataidat, de akár kérdezhetsz is tőlünk a fitocavallo@gmail.com címen!


Köszönöm a cikk lektorálását Dr. Mézes Miklós egyetemi tanárnak, takarmánytoxikológia szakértőnek!


#máj #gyógyszer #stressz #dominancia #metabolizmus #szivárgóbél #szteroid

130 megtekintés