Mérgezést okozó növények és gyógynövények

A legtöbb lovas ismeri a tíz legfontosabb mérgező növényt, amelyek közül listavezető (talán) a tiszafa. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy esetenként egyébként ártalmatlan, sőt még a gyógyhatású növények is kiválthatnak mérgezést, megbetegedést a lovaknál. Ilyen esetekben minden az elfogyasztott mennyiségen (dózison) múlik.


A legtöbb növényi mérgezést azonban elsősorban a kimondottan mérgező növények okozzák, és azok is csak a legritkább esetben zölden, mert a lovak alapvetően elkerülik ezeket (de sajnos nem mindig).


Napjainkban egyre nagyobb divat az istállók udvarát parkként kezelni, dísznövényekkel beültetni, ami alapvetően szép és környezetbarát elgondolás, nem beszélve a fák által megteremtett mikroklímára, ami csökkentheti a hőstresszt.


A szépségnek azonban ára van! Ha egy véletlenül elszabadult ló innen-onnan mérgező díszfák leveléből csíp magának, lehet, hogy már nem éri meg a reggelt.

Az unatkozó, istállóban álldogáló lovak sem fognak sokat töprengeni azon, vajon lecsípjenek-e menet közben a zöld bokorból vagy sem, s ha az a bokor éppen idegmérgeket tartalmaz, akkor súlyos mérgezés alakulhat ki.


Vannak szerencsés lovasok, akik otthon, háznál tartják lovukat, közel a lakóházukhoz. Amennyiben azonban olyan szobanövényt tartanak lakásukban, amely némi szoktatás után a nyári időszakban már kitehető, akkor azt mindenképpen extrém erős védelemmel kell elkeríteni a lovaktól.


Noha nem minden szobanövény mérgező a lovakra, de túlnyomó részük igen! Emiatt a növénylistára felkerült néhány, időszakosan kint is tartható, amúgy hazánkban nem honos szobanövény.


Lovaknak csak enyhe vagy közepes hatású gyógynövényeket használunk takarmányozási vagy éppen terápiás céllal, mert szervezetük viszonylag érzékeny. Túladagolva, vagy esetleges mellékhatásaikat figyelmen kívül hagyva ezek is okozhatnak bajt.


Mérgezést okozó gyógynövények


Nem győzöm kihangsúlyozni: a dózistól függ, hogy valami mérgező vagy sem! Az orbáncfű például belsőleg felhasználva, fényérzékenyítő hatású lehet – de ez a felvett mennyiségtől függ.


A növény elfogyasztása után, az állat pigment-hiányos, fehér szőrrel borított testrészein, vagy a szőrrel nem fedett pofán erős, közvetlen napfény hatására fájdalmas, váladékozó hólyagok jelentkezhetnek. Árnyékban ez spontán gyógyulhat, ha nem súlyos. Külsőleg használva azonban az orbáncfű olaja éppen a nehezen gyógyuló és égési sebekre használható.


Egyes gyógynövények lovaknál történő felhasználása vitatott. Ilyen például a mezei zsurló (nem a mocsári!), mely vizelethajtó hatású, nem mellesleg kovasav tartalmú.


A mezei zsurló kisebb mennyiségben nem, de a mocsári zsurló mérgező a lovaknak.

A fekete nadálytő gyökere pedig amellett, hogy allantoin tartalma révén a porc- és csontépítéshez kiváló hatású, de sajnos májkárosító hatású pirrolizid alkaloidokat is tartalmaz. Levelében jóval kevesebb ez az anyag, ezért egyes források szerint rövid ideig, kis dózisban történő alkalmazása nem idéz elő májkárosodást.


Mérgezés forrása lehet továbbá az is, ha egyes – amúgy gyógyhatású – növényeket túlságosan hosszan etetik (pl. édesgyökér, ginzeng, kasvirág), mert ezek tartós etetése beavatkozik a ló hormonháztartásába vagy immunrendszerébe.


A fentiek alól kivétel lehet, ha ezeket a növényeket a terápiás dózis töredék mennyiségével etetjük, akár hosszú távon, de ezt az eljárást ma még a modern, nyugati fitoterápia nem fogadja el.


Tágan értelmezve a gyógynövények mellékhatásai egyfajta mérgezésnek is értelmezhetőek, mert mérgezőnek a definíció szerint az a növény tekinthető, amely már kis mennyiségben is zavart, rendellenességet, vagy káros elváltozásokat idéz elő az egészséges állat szervezetében.

A lovakra mérgező növényekről és anyagokról szóló cikkek tartalomjegyéke:

https://www.fitocavallo.com/post/novenyi-mergezes-lovak-bevezeto


Köszönöm Prof. Mézes Miklós takarmánytoxikológus egyetemi tanárnak és dr. Cserhalmi Dániel egyetemi tanárnak a lektorálást!


Észrevételeiddel, kérdéseddel fordulj hozzánk bizalommal a fitocavallo@gmail.com címen!


#mérgező #növény #legelő #széna #takarmány

269 megtekintés