A levegő útja a lóban - felső légutak

Amikor lovad beszívja a levegőt, akkor hatalmas orrnyílásain át áramlik az befelé. Kívülről nagyjából ennyit látni, és persze még a rózsaszínes orrnyálkahártyából egy kisebb részt. Aztán, hova tovább?


A felső légutak


Mik is azok a légutak? A ló légzőkészüléke két részből áll. Az egyik a levegőt vezető csőrendszer, a légutak. A másik pedig a légzőszerv, vagyis a tüdő, ahol a légcsere és a gázcsere zajlik.


A felső légutak az orrnyílásokkal kezdődnek, és az orrjáratokon át a légzőgaratban végződnek. Itt egyesülnek az alsó légutakkal. Az embertől eltérően, lóban a szájüreg nem része a légutaknak, mivel a ló nem tud szájon át levegőt venni. Ezért is fontos, hogy az orrszíjat sose húzd szorosra, és lehetőleg ne használj kisorrszíjat!


Az orrjárat olyan, mint egy labirintus: zegzugos, barlangos, üreges. Azért van ez így, hogy a kívülről beáramló hideg levegőnek legyen bőven elég ideje felmelegedni. Ezzel együtt is előfordulhat, hogy ha hideg időben vágtázol az istállóban tartott lovaddal, akkor megfázik. Ilyenkor mindenképpen adj neki nyálkaoldó-köptető gyógynövényeket, legalább 1 hónapig!


A felső orrjáratban található a szaglóhám, amit speciális bélés borít, és az aromaterápiás írásokban (is) sokat olvashatsz róla.


Összefoglalva:

  • az orrüreg csillós nyálkahártyájának feladata a levegő megtisztítása, felmelegítése és nedvesítése

  • a garat nyálkahártyával bélelt izmos falú cső, ide nyílnak az orrüregek és fülkürtök, itt találhatóak az orrgarat mandulák

  • a gége a légcső bejáratánál helyezkedik el. A garat felé a gégefedővel zárható. A gége vázát a páros kanna-, valamint a páratlan gyűrű-, pajzs- és gégefedő porc alkotják. A porcokat szalagok kötik össze, amihez bonyolult gégeizomzat kapcsolódik.

Ha gyógynövényes kérdésed van, fordulj hozzánk bizalommal: fitocavallo@gmail.com!


#légzés #légutak #orr #levegő #allergia

111 megtekintés

TANÁCSADÁS,

ÁLLAPOTFELMÉRÉS

Deminger Kornélia

(magyar, német)
Tel: +36-20-360-89-73

(hétköznap 15:00-18:00 között)
E-mail: fitocavallo@gmail.com

TERMÉKFEJLESZTÉS

SZEMLÉLETFORMÁLÁS

Marton Zsófia

(magyar, német, angol)

Tel: nem elérhető

E-mail: loherba@dzsar.hu

GYÁRTÁS,

KERESKEDELEM

Szabolcsi Károly

Tel: +36-20-45-45-077

(hétfőtől csütörtökig 09:00-17:00 között)
E-mail: info@fito-store.com

©2011-2020 BY FITOCAVALLO®.