A ló szeméről, más szemmel

Mindenki ismeri a mondást, hogy „A szem a lélek tükre”. Azt is hallottuk már, hogy „Dühében vérben forognak a szemei”. A lélek és a düh, mint érzés még össze is köthető, igaz? De ha ehhez a hagyományos kínai orvoslás hozzáteszi, hogy a düh és harag székhelye a máj, és a vöröses szemek a máj zavarára utalnak, akkor bizony a nyugati ember felhúzza a szemöldökét.

Nézzünk csak bele egy alkoholista (májpusztító) ember szemébe: vöröses, sárgás a szemfehérje. A sárgaság (a szemfehérje és a bőr besárgulása) a máj túlterheltségének jellemző tünete. Összefüggés fellelhető tehát a szem és a máj között, amit a Hagyományos Kínai Orvoslás (a továbbiakban: HKO) különleges módon közelít meg.


Ha egy lónak kötőhártya-gyulladása van, a szem nyálkahártyája vörössé válik a gyulladástól. A HKO igen érdekes fogalmakat használ a betegségek leírására, erre az esetre azt mondja például, hogy a "Máj Tüze felemelkedik a szembe". Számunkra ez nagyon furcsán hangzik. A kínai filozófia ezzel a képi, meseszerű mondattal egyszerűen és tömören fogalmaz, mert mi jut eszünkbe a tűzről azonnal? Forró és vörös. Milyen a gyulladt szemnyálkahártya? Ugyanilyen.


A gyulladás és a tűz összeköthető fogalmak. De miért a máj? Láttuk már, hogy a májbetegség a szem besárgulásához (is) vezet, a kínai szemlélet mégis nagyon egzakt a szem és máj összefüggésben.


A ló testét behálózó energiapályák, a meridiánok közül, a máj szerven is áthaladó "Máj meridián" egyik vége a szembe nyílik. Úgy mondják, hogy a Máj meridián kivezető nyílása a szem. Ennek az energiacsatornának a zavara - a kínai szemlélet szerint - bármely szervben és szövetben elváltozást hozhat létre, amin átfut, így a szemben is.

Írd meg véleményedet, tapasztalataidat, de akár kérdezhetsz is tőlünk a fitocavallo@gmail.com címen!


Köszönöm a cikk lektorálását Deminger Kornélia lóterapeutának!


#szem #vörös #lélek #penész #hályog #látás

96 megtekintés

TANÁCSADÁS,

ÁLLAPOTFELMÉRÉS

Deminger Kornélia

(magyar, német)
Tel: +36-20-360-89-73

(hétköznap 15:00-18:00 között)
E-mail: fitocavallo@gmail.com

TERMÉKFEJLESZTÉS

SZEMLÉLETFORMÁLÁS

Marton Zsófia

(magyar, német, angol)

Tel: nem elérhető

E-mail: loherba@dzsar.hu

GYÁRTÁS,

KERESKEDELEM

Szabolcsi Károly

Tel: +36-20-45-45-077

(hétfőtől csütörtökig 09:00-17:00 között)
E-mail: info@fito-store.com

©2011-2020 BY FITOCAVALLO®.