A szemről, más szemmel

Mindenki ismeri a mondást, hogy „A szem a lélek tükre”. Azt is hallottuk már, hogy „Dühében vérben forognak a szemei”. A lélek és a düh, mint érzés még össze is köthető, igaz? De ha ehhez a Hagyományos Kínai Orvoslás hozzáteszi, hogy a düh és harag székhelye a máj, és a vöröses szemek a máj zavarára utalnak, akkor bizony a nyugati ember felhúzza a szemöldökét.

A májat károsíthatják külső forrásból származó méreganyagok, ezeket a legtöbb esetben xenobiotikumoknak nevezik. Embereknél gyakran okoz májkárosodást a túlzásba vitt alkoholfogyasztás. Nézzünk csak bele egy alkoholista (májpusztító) ember szemébe: vöröses, sárgás a szemfehérje. A sárgaság (a szemfehérje és a bőr besárgulása) a máj túlterheltségének jellemző tünete. 


Összefüggés lelhető fel tehát a szem és a máj között, amit a Hagyományos Kínai Orvoslás (a továbbiakban: HKO) különleges módon közelít meg.

A stresszt, melynek alapvető megnyilvánulása az üss, fuss dermedj reakciók, stresszhormonok termelődése kíséri. Ezek lebontása szintén a májban történik, így a stressz tartóssá válása komoly - mondhatni megbetegítő - terhelés a máj számára.


Az állatvilágban a félelem mellett igen nagy hangsúllyal szerepel az agresszió és a domináns viselkedés. Az az állat, amelyik domináns, szinte egész nap (0/24 órában) készenlétben kell, hogy álljon. Amennyiben stabil a rangsor és a hierarchia a "csapatban", akkor ez nem lesz számára megbetegítő. Riválisok jelenléte esetén azonban korántsem ez a helyzet.


Itt ismét vegyünk észre egy összefüggést: fent már írtam, hogy a HKO az öt elem tan alapján a FA elemhez rendeli a máj szervet és a düh, harag, agresszió érzését egyaránt. Úgy tartja, hogy a fenti érzések megélésekor úgynevezett energetikai blokkok képződnek a Máj meridián mentén. A Máj meridián nem azonos a máj szervvel. Ez egy, a fasciában futó energiavezeték (elektromos ellenállása mérhető), és többek között érinti a máj szervet, valamint a szemet.


Ha egy lónak kötőhártya-gyulladása van, a szem nyálkahártyája vörössé válik a gyulladástól. Ennek nyilvánvalóan oka lehet a huzat vagy idegen test, netán fertőzés jelenléte- ezeket az állatorvos kizárja vagy, ha diagnosztizálja, akkor megfelelő módon kezeli. Időnként azonban nincs nyilvánvaló oka a szemgyulladásnak. Vagy visszatérő, krónikus, nehezen kezelhető (mint pl. az ERU (havi vakság). Ezekben az esetekben gondoljunk egy esetlegesen fennálló energetikai zavarra!


A HKO igen érdekes fogalmakat használ a betegségek leírására, a vörössé váló szem esetében azt mondja például, hogy a "Máj Tüze felemelkedik a szembe". Számunkra ez nagyon furcsán hangzik. A kínai filozófia ezzel a képi, meseszerű mondattal egyszerűen és tömören fogalmaz, mert mi jut eszünkbe a tűzről azonnal? Forró és vörös. Milyen a gyulladt szemnyálkahártya? Ugyanilyen.


A gyulladás és a tűz összeköthető fogalmak. De miért a máj? Láttuk már, hogy a májbetegség a szem besárgulásához (is) vezet, a kínai szemlélet mégis nagyon egzakt a szem és máj összefüggésben.


A ló testét behálózó energiapályák, a meridiánok közül, a máj szerven is áthaladó "Máj meridián" egyik vége a szembe nyílik. Úgy mondják, hogy a Máj meridián kivezető nyílása a szem. Ennek az energiacsatornának a zavara - a kínai szemlélet szerint - bármely szervben és szövetben elváltozást hozhat létre, amin átfut, így a szemben is.


A szem elváltozásaira ezért mi az UVET és HEPA termékkombinációnkat javasoljuk.

Írd meg véleményedet, tapasztalataidat, de akár kérdezhetsz is tőlünk a fitocavallo@gmail.com címen!


Köszönöm a cikk lektorálását Deminger Kornélia lóterapeutának!


#szem #vörös #lélek #penész #hályog #látás

174 megtekintés